• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    ARGANNAH: Ten bod ze UPF znacne prispiva k rustu vsejijakych chorob ovsem uz dokonale overila moje matka. Kdysi ve svem hubnoucim silenstvi vymyslela, ze kdyz zbodne vitaminy, horcik, vapnik a ja nevim co jeste z lekarny, tak se muze krmit vyhradne sladkostma. K pohybu mela vzdycky odpor. Vysledek se dostavil: doktor nechape, kde sebrala takovou plejadu chorob (vesele pribyvaji), ktere se v nasi rodine nikdy nevyskytovaly.
    Kdysi jsem se ji snazila vysvetlit ty chemicke procesy, ale naznala, ze jsem si to vsechno vymyslela jenom proto, abych ji nutila jist normalni jidlo.
    Normalnim jidlem rozumim “uvarim ze zakladnich potravin”. A to jsme prosim dlouze meli zahradu a maso a vajicka obstaraval majitel farmy, takze prilezitost, jist dobre a za levno byla.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ARGANNAH: Ano, vznikají jedlé substance.
    Já jsem taky nepotřebovala otevřít oči, od doby prvního střevního zánětu jsem jídlo hodně studovala a přehodnotila, věci v barevných pytlících nekupuju desetiletí, ale máslo z hnědého uhlí mě šokovalo. :-) Fakt je dobrý si to přečíst. A s autorovým tvrzením, že haviř, co uhlí rube, má stejný spalování jako kancelářskej krysák úplně nesouzním, i když strava je 80% úspěchu redukce a pohyb je hlavně záchovnej.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    LUSINDA: Já jsem třeba věděla na obecný rovině, ze ultrazpracovaný potraviny jsou nezdravý a že větší část "éček" není ok. Etikety čtu už roky. Nicméně jedna věc je něco obecně vědět a druhá vidět tomu problému opravdu do vnitřností. A chápat, co všechno v tom jídle přesně je, jak to ovlivňuje organismus a jak to interaguje s biofeedbackem našeho těla. V principu jsem věděla, že když je v jídle extra chemická ingredience, není to ve srovnání s čerstvými surovinami nic extra. Ale netušila jsem, jak rozsáhle je modifikovaná už ta hmota, ze které to "jídlo" vyrábějí, a jak ji musí barvit a ochucovat, aby jídlo aspoň připomínala.
    GALE
    GALE --- ---
    LUSINDA: Proteinový prášek a High Protein produkty z Lidlu.
    KURE
    KURE --- ---
    LUSINDA: já jsem ten amerikánskej způsob "porcí" nikdy nepochopil. Přijde mi to schválně překombinovaný naprosto neintuitivní a katastrofálně nepřesný.

    Imho jedinnej způsob jak nějak kontrolovat porce je váha a zapisovat. Je to oser, ale alespoň máš nějaký data.
    Začal bych tím.
    Protože už jen Hawthornův effekt by ti mohl s kontrolou pomoct. A když ne, budeš vědět na čem seš. Když budeš vědět kolik fakt jíš, můžeš začít hlídat makra. Pokud tě to vážení bude srát opravdu hodně, tak važ alespoň věci u kterých je to důležitý. třeba olej, máslo, oříšky, čokoládu... asi chápeš kam mířím.
    Nikdo nebude mít potíže pro to že snědl o růžičku brokolice, nebo jablko nad "limit".
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    Jinak se přiznávám, že momentálně opět začínám bojovat (již po několikáté za život) se svou váhou...nosím sice konferenční velikost 42 což je takový ČR kancelářský průměr. U mě osobně a bude náš tu asi víc není problém v nezdravem jídle (jim až na občasné zhreseni se sladkým) zdravě.......ale mám problém s porcemi a to myslím fakt velký. sondovala jsem na netu alespoň nějake foto jídelníčku/vs kalorií ale nic moc jsem nenašla 😬😁

    KURE
    KURE --- ---
    LUSINDA: z toho jsem právě měl vždycky dojem že jde o ty přidaný cukry, palmovej olej a tak.
    Ale tak jak jsem já pochopil tuhle knížku, tak jde o to, že někdo přezpracoval potraviny je už inherentní risk, protože to zpracování není za účelem nějakýho zdraví, ale úspory peněz nebo maximalizace spotřeby, a i "dobrý" nutrienty se tím dostanou do kontextu v kterym jsou "zlý".
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    KURE: pro mě úplně ne právě..... ještě když třeba Vaněk začínal s videama o potravinách tak to tam vysvětloval a to je sakra dlouho 😁 pak ho asi někdo preplatil a začal točit videa jak se ty potraviny vyrábějí a že to vlastně tak hrozný není 😄 ulnej obrat
    KURE
    KURE --- ---
    LUSINDA: pro mě bylo velký překvapení, že jsou důležitý(ější) ty přídavky na konci seznamu ingrediencí a ne jen makro nutrienty.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    Docela mě překvapilo, že to u vás my takový úspěch.... přijde mi, že složení potravin a čtení etiket je v kurzu už fakt dlouho. 🙂
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    GALE: a co to přesně bylo? 🙂
    KURE
    KURE --- ---
    ARGANNAH: já jsem si to přeložil tak, že tendence k tomu se přežírat, je podporovaná UPF, a jejich omezení/vysazení tohle zlepší. Pro mě dobrý.
    Protože pravdu má v tom, že snažit se přetlačit hlad vůlí prostě neklapne.

    A s tim pohybem, ten je tak důležitej až nezbytnej pro zdraví, že jeho vliv na kalorickou spotřebu organismu bych klidně ignoroval.
    Jinak tady je o tom nějakej článek.
    The Exercise Paradox | Scientific American
    https://www.scientificamerican.com/article/the-exercise-paradox/#:~:text=When%20the%20analyses%20came%20back,in%20the%20U.S.%20or%20Europe.
    GALE
    GALE --- ---
    ARGANNAH: ... a já zhubla a to jsem nějaké ty ultrazpracované potraviny schválně zařadila.
    Díky za vyzdvihnutí bagatelizace příčin obezity. Těmito tvrzeními jen podřezává větev své vlastní práci.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Tak jsem dočetla ty Ultrazpracovaný lidi a díky všem (hlavně Kočanské, která s tím tuším přišla první), bylo to fakt zajímavé čtení. Dost jsem toho nevěděla, něco jen mlhavé tušila, a jedu si teď doma s rodinou nový dobrodružství "najdi etiketu s nejpříšernějším složením". Je to vtipný mimochodem, zatímco oblíbenej celozrnnej tousťák dopadl nakonec docela snesitelně, překvapivě propadly baked beans (wtf). V sobotu na výletě jsem navíc měla možnost prostudovat složení oblíbenejch sendvičů a wrapů na benzínce a wow, je to přesně jak ten frajer říká, ty věci s etiketou "zdravé" nebo "healthy choice" nebo co to tam bylo jsou ve finále horší než ty bez etikety.

    Jediná věc, která podle mě ale na ty knížce stojí za zkritizování, je, jak urputně trvá na tom, že UPF jsou jedinej důvod, proč jsme obézní, a stačí je vysadit a hned budeme všichni hubení. Ono je to hrozně mediálně vděčný a sexy, najít ten jeden jediný důvod, o kterým to všechno je, a pak to na něj svádět, ale takhle to fakt nefunguje, obávám se. Zvlášť ten argument, jak za obezitu nemůže nedostatek pohybu, protože příslušník nějakýho africkýho kmene spálí za den stejně jako americká kanclkrysa, to fakt nemůže myslet vážně. Kdysi jsem si to taky myslela, že stačí najít nějaký jádro pudla a pak čárymáry, obezita zmizí, ale obávám se, že je to jenom naivní snění. Jasně, jeho brácha začal jist normálně a zhubnul, někdo jinej se psychicky srovnal a zhubnul, někdo zas jinej přestal chlastat a zhubnul, ale většina normálních obézních, a zvlášť těch po letech a letech sériovejch diet, takovýhle štěstí mít nebude.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    KURE: rádo se stalo :)
    KURE
    KURE --- ---
    MADIETTA: zkusil jsem ten Noom.
    A asi jsem cilovka. Celej ten aspekt bodíků a notifikaci a malejch postupnejch úspěchů. Je to jako hrát počítačovou hru :D nebo Duolingo (ne bezvýznamný bonus je, že to mluví s garminem)
    Díky za tip.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    KURE: Ta kniha mi pripomnela, proc jsem vystudovala chemii. Je to neuveritelna zabava - kniha i veda.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ELIZHANNAH: Ale bacha, majitelka Linda je excelentní cukrářka, zákusky bez lepku a cukru, přesto vynikající. Některé i bezlaktózové. Za mě dobrej počin pro osoby se stravovacími omezeními.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KURE: Melvil teď dokonce na tohle téma založil diskusní skupinu na FB.
    KURE
    KURE --- ---
    ARGANNAH: jenže zmrzlina je jen třešnička na dortu... přiznám se že nevím co si s tim počít
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam