• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    Jinak se přiznávám, že momentálně opět začínám bojovat (již po několikáté za život) se svou váhou...nosím sice konferenční velikost 42 což je takový ČR kancelářský průměr. U mě osobně a bude náš tu asi víc není problém v nezdravem jídle (jim až na občasné zhreseni se sladkým) zdravě.......ale mám problém s porcemi a to myslím fakt velký. sondovala jsem na netu alespoň nějake foto jídelníčku/vs kalorií ale nic moc jsem nenašla 😬😁

    KURE
    KURE --- ---
    LUSINDA: z toho jsem právě měl vždycky dojem že jde o ty přidaný cukry, palmovej olej a tak.
    Ale tak jak jsem já pochopil tuhle knížku, tak jde o to, že někdo přezpracoval potraviny je už inherentní risk, protože to zpracování není za účelem nějakýho zdraví, ale úspory peněz nebo maximalizace spotřeby, a i "dobrý" nutrienty se tím dostanou do kontextu v kterym jsou "zlý".
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    KURE: pro mě úplně ne právě..... ještě když třeba Vaněk začínal s videama o potravinách tak to tam vysvětloval a to je sakra dlouho 😁 pak ho asi někdo preplatil a začal točit videa jak se ty potraviny vyrábějí a že to vlastně tak hrozný není 😄 ulnej obrat
    KURE
    KURE --- ---
    LUSINDA: pro mě bylo velký překvapení, že jsou důležitý(ější) ty přídavky na konci seznamu ingrediencí a ne jen makro nutrienty.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    Docela mě překvapilo, že to u vás my takový úspěch.... přijde mi, že složení potravin a čtení etiket je v kurzu už fakt dlouho. 🙂
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    GALE: a co to přesně bylo? 🙂
    KURE
    KURE --- ---
    ARGANNAH: já jsem si to přeložil tak, že tendence k tomu se přežírat, je podporovaná UPF, a jejich omezení/vysazení tohle zlepší. Pro mě dobrý.
    Protože pravdu má v tom, že snažit se přetlačit hlad vůlí prostě neklapne.

    A s tim pohybem, ten je tak důležitej až nezbytnej pro zdraví, že jeho vliv na kalorickou spotřebu organismu bych klidně ignoroval.
    Jinak tady je o tom nějakej článek.
    The Exercise Paradox | Scientific American
    https://www.scientificamerican.com/article/the-exercise-paradox/#:~:text=When%20the%20analyses%20came%20back,in%20the%20U.S.%20or%20Europe.
    GALE
    GALE --- ---
    ARGANNAH: ... a já zhubla a to jsem nějaké ty ultrazpracované potraviny schválně zařadila.
    Díky za vyzdvihnutí bagatelizace příčin obezity. Těmito tvrzeními jen podřezává větev své vlastní práci.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Tak jsem dočetla ty Ultrazpracovaný lidi a díky všem (hlavně Kočanské, která s tím tuším přišla první), bylo to fakt zajímavé čtení. Dost jsem toho nevěděla, něco jen mlhavé tušila, a jedu si teď doma s rodinou nový dobrodružství "najdi etiketu s nejpříšernějším složením". Je to vtipný mimochodem, zatímco oblíbenej celozrnnej tousťák dopadl nakonec docela snesitelně, překvapivě propadly baked beans (wtf). V sobotu na výletě jsem navíc měla možnost prostudovat složení oblíbenejch sendvičů a wrapů na benzínce a wow, je to přesně jak ten frajer říká, ty věci s etiketou "zdravé" nebo "healthy choice" nebo co to tam bylo jsou ve finále horší než ty bez etikety.

    Jediná věc, která podle mě ale na ty knížce stojí za zkritizování, je, jak urputně trvá na tom, že UPF jsou jedinej důvod, proč jsme obézní, a stačí je vysadit a hned budeme všichni hubení. Ono je to hrozně mediálně vděčný a sexy, najít ten jeden jediný důvod, o kterým to všechno je, a pak to na něj svádět, ale takhle to fakt nefunguje, obávám se. Zvlášť ten argument, jak za obezitu nemůže nedostatek pohybu, protože příslušník nějakýho africkýho kmene spálí za den stejně jako americká kanclkrysa, to fakt nemůže myslet vážně. Kdysi jsem si to taky myslela, že stačí najít nějaký jádro pudla a pak čárymáry, obezita zmizí, ale obávám se, že je to jenom naivní snění. Jasně, jeho brácha začal jist normálně a zhubnul, někdo jinej se psychicky srovnal a zhubnul, někdo zas jinej přestal chlastat a zhubnul, ale většina normálních obézních, a zvlášť těch po letech a letech sériovejch diet, takovýhle štěstí mít nebude.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    KURE: rádo se stalo :)
    KURE
    KURE --- ---
    MADIETTA: zkusil jsem ten Noom.
    A asi jsem cilovka. Celej ten aspekt bodíků a notifikaci a malejch postupnejch úspěchů. Je to jako hrát počítačovou hru :D nebo Duolingo (ne bezvýznamný bonus je, že to mluví s garminem)
    Díky za tip.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    KURE: Ta kniha mi pripomnela, proc jsem vystudovala chemii. Je to neuveritelna zabava - kniha i veda.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ELIZHANNAH: Ale bacha, majitelka Linda je excelentní cukrářka, zákusky bez lepku a cukru, přesto vynikající. Některé i bezlaktózové. Za mě dobrej počin pro osoby se stravovacími omezeními.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KURE: Melvil teď dokonce na tohle téma založil diskusní skupinu na FB.
    KURE
    KURE --- ---
    ARGANNAH: jenže zmrzlina je jen třešnička na dortu... přiznám se že nevím co si s tim počít
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Jinak teda našla jsem na Google Books ty vámi vychvalované Ultrazpracované lidi a kus toho online přečetla. Jako wow teda. A přesně, obávám se, že teda jinou než řemeslnou zmrzlinu už si asi v dohledný době nedám
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    IOM_NUKSO: No, mluvilas o zdravém hubnutí, tak jsem si to přeložila jako směřování k low carb jídelníčku. Ono samotný vysazení sladkýho nemusí vůbec nic s váhou udělat, pokud se při tom nehne energetická bilance.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    ARGANNAH: diky, ale ja sacharidy nijak neomezuji. Je to asi spis na stres to sladky a proste spatnej navyk.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    IOM_NUKSO: Nezlob se, když vlastně neodpovím na to, na co se ptáš. Ale podle mě problém s vysazováním sladkého má dvě roviny, a) návyk na cukr a b) celkovou potřebu sacharidů. Mám dlouhodobě teorii, že spousta žen je závislých na sladkém hlavně proto, že má celkově příliš málo sacharidů v jídelníčku vlivem takové té současné debilní módy, že hubnout především znamená omezovat přílohy. Takže omezujou přílohy, ale protože ty sacharidy prostě potřebujou, tak trpí neustálou chutí na sladké, která v důsledku generuje návyk na cukr. Takže já bych osobně při vysazování sladkého postupovala následovně: nejdřív bych řešila návyk na cukr a až potom bych případně hýbala s celkovým množstvím sacharidů. Ideálně tedy velmi tvrdě si zakázat jakékoli sladké, včetně zdravého, minimálně na tři čtyři týdny, ale zvýšit množství zdravých příloh v jídelníčku (pečivo, brambory, rýže, domácí knedlíky, luštěniny atd.). Vůbec bych v téhle fázi neřešila vývoj čísla na váze, primárně bych se soustředila na odstranění té závislosti. A teprve po pár týdnech, až se jídelníček stabilizuje, bych případně nasadila low carb. Ale s tím, že pokud se chutě na sladké vrátí, je to signál, že je těch příloh zase málo.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Jinak otazka k tomu jojo efektu. Kdyz zeru hodne sladkyho a ted to chci vysadit, tak bude to jakoby zdrave hubnuti nebo mohu cekat pokles o 2kg a az se nekdy zas k sladkymu vratim, tak priberu 5kg?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam