Tak jsem dočetla ty Ultrazpracovaný lidi a díky všem (hlavně Kočanské, která s tím tuším přišla první), bylo to fakt zajímavé čtení. Dost jsem toho nevěděla, něco jen mlhavé tušila, a jedu si teď doma s rodinou nový dobrodružství "najdi etiketu s nejpříšernějším složením". Je to vtipný mimochodem, zatímco oblíbenej celozrnnej tousťák dopadl nakonec docela snesitelně, překvapivě propadly baked beans (wtf). V sobotu na výletě jsem navíc měla možnost prostudovat složení oblíbenejch sendvičů a wrapů na benzínce a wow, je to přesně jak ten frajer říká, ty věci s etiketou "zdravé" nebo "healthy choice" nebo co to tam bylo jsou ve finále horší než ty bez etikety.
Jediná věc, která podle mě ale na ty knížce stojí za zkritizování, je, jak urputně trvá na tom, že UPF jsou jedinej důvod, proč jsme obézní, a stačí je vysadit a hned budeme všichni hubení. Ono je to hrozně mediálně vděčný a sexy, najít ten jeden jediný důvod, o kterým to všechno je, a pak to na něj svádět, ale takhle to fakt nefunguje, obávám se. Zvlášť ten argument, jak za obezitu nemůže nedostatek pohybu, protože příslušník nějakýho africkýho kmene spálí za den stejně jako americká kanclkrysa, to fakt nemůže myslet vážně. Kdysi jsem si to taky myslela, že stačí najít nějaký jádro pudla a pak čárymáry, obezita zmizí, ale obávám se, že je to jenom naivní snění. Jasně, jeho brácha začal jist normálně a zhubnul, někdo jinej se psychicky srovnal a zhubnul, někdo zas jinej přestal chlastat a zhubnul, ale většina normálních obézních, a zvlášť těch po letech a letech sériovejch diet, takovýhle štěstí mít nebude.