• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    CMLKA: prerušovaný půst ale neznamená podvýživu, jen to, že člověk nežere furt
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ARGANNAH: Jo, to jo...

MAR_TINA: no i se tím zkouší spomalovat progres, jinak. souhlas, vliv vyzivy se strasne spatne studuje...spis se hledaji veci, ktere spojuji ty, kteri ho dostali, no ale je tam proste neco ohledne te autofagie a samocisteni odpadu v mozku, ktere je proste nejak spojene s tim prerusovanym pustem.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CMLKA: Dohledala jsem. Jestli tu studii chápu dobře, tak se týká přerušovaného půstu, nikoli dlouhodobé podvýživy způsobené anorexií.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Takovým průzkumem nejspíš zjistíš leda tak to, že lidi, kteří si nepamatují jak jedli, mají výrazně vyšší sklony k Alzheimerovi :o)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CMLKA: ale ten půst nedržíš roky, že jo.

Jestli funguje nějaký typ diety s epozná až po letech testování, musely by aspoň stovky účastníků držet půsty od nějakého věku a pak být vyhodnocována jejich metální kondice až do smrti.
    Proto jsou ty výsledky takové nejisté.

Zpětně se dá dělat průzkum na lidech 60-80 a dotazovat se, jak jedli. Jenže úřed 20 a více lety nebyl lowcarb a keto a půsty moc v módě, navíc dalších faktorů je hrozně moc.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ARGANNAH: Hele tak to ti nevim teda, ja naopak hodne cetla o tom, ze proti Alzheimeru funguje půst a taky se testuje low carb nebo dokonce leto. Plus samozrejme spoustecem muze byt i chronicky nevyspani.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    a ja uz asi 14 dni po skoro 4 letech nepisu tabulky a ... mam snidani, obed a pak nic.

musim si dat aspon 2 zapisovaci dny v tydnu, jinak myslim, ze bez tabulek se v pracovni den porad nedokazu dost najist... jako citim hlad, to jo, ale dokazu ho odignorovat a odsunout jako neco, na co ted neni cas /mentalni energie resit hlad, kterej se da odignorovat/ kdyz musim resit napr. praci nebo neco...

nevim, zda se tech tabulek nekdy zbavim...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KURE: menopauza je v Evropě průměrně v 52 letech. A oak ještě jednu generaci být babička. Příroda s náma docela počítá.
    I první zemědělci se dožívali (dle kosterních nálezů) i 70 let. Středověk a novověk a průmyslová revoluce nám to trochu pokazily.
    KURE
    KURE --- ---
    :D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KURE: Ale tak! Já ještě po přechodu nejsem! :D
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Kulturní evoluce si o tom ovšem myslí něco jiného!
    KURE
    KURE --- ---
    TAPINA: babička je 40+ ;)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KURE: Evoluce s námi počítá ještě jako s pečujícími babičkami, tedy alespoň a námi ženami, vy máte asi smůlu :o) Tohle mají primáti trošku jinak, než ostatní druhy, které se se svými dospělými potomky už moc nestýkají, proto samice primátů žijí standardně ještě dlouho poté, co ztratí schopnost rozmnožování.
    KURE
    KURE --- ---
    ARGANNAH: jenže evoluce nas nepotrebuje zdravý do 90ti let. Evoluce potrebuje abysme se stihli rozmnožovat. Takže není žádný evoluční tlak na kvalitu genů v pokročilém věku.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    LUSINDA: ja zeru cca 2300 a nemam ani nadvahu (i kdyz jsem tesne a citim se hrozne vypasena). Asi pred rokem jsem zousela jist 1800 a bylo to psychicky peklo to pocitani a omezovani se a zhubnuti prakticky zadne a jak jsem se na to vykaslala, tak zas jojo efekt(o 2kg vic nez pred tim snizenim), uz to snizovani prijmu nevidim jako cestu. To asi mysi prijit nejake osviceni a clovek musi byt na to pripravenej i psychicky, jinak je to jen drezura, kterou se dlouhodobe neda udrzet.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Mimochodem teda, tchýni se před nějakou dobou rozjela těžká demence. Na to konto jsem dost četla o prevenci a ukazuje se, že kromě jiného je kvalitní, zdravá a zejména dostatečná strava jeden ze zásadních faktorů, jak udržet mozek co nejdéle v kondici. A je teda fakt, že tchýně má sice toho Alzheimera v rodině, ale taky se teda roky týrala ušlechtilým hladem pod heslem "jsem moc tlustá a hladovění ještě nikdy nikomu neublížilo"; jsem přesvědčená, ze tu anorexii prostě měla. Takže hodně se píše o rizicích přejídání, to je samozřejmě správné, ale negativní působení podvýživy se v téhle blahobytné době bohužel hrozně podceňuje. Jasně, evolučně jsme určitě adaptovaní na devět kruhů pekel nejrůznějších druhů, umíme si poradit s nemocemi, hladem, parazity, spánkovou deprivací, samotou, extrémním stresem, přetížením, atd. atd., to ale neznamená, že něco z toho je nějak obzvlášť žádoucí nebo zdravé pravidelně podstupovat. Jo, naše těla si s tím nějak poradí, ale to neznamená, že to na nich nezanechává stopy.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: já bych se popsala, že jsme ve zmatku.
    Ani nemám sílu nic vypisovat, už zase jsem se zahltila nervama a prací před dovolenou. Já prostě neumím chodit do práce, přijít z práce, vzít si batůžek a letět. Já musím mít tři týdny nervy kvůli týdnu.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Jinak za sebe chci říct, že taky jsem momentálně v něčem, co nemůžu nazvat jinak než anorektickou fází. Trochu jsem sesekala jídelníček, ať se to zas hne dolů, a staří démoni vystrkujou růžky a našeptávají, abych jedla ještě míň a ještě míň, čárymáry, ó jak budu krásná. Odolávám a poctivě počítám, teď výjimečně ne proto, abych jedla dost málo, ale naopak proto, abych se nepodjídala.

Tenhle klub je holek (možná i kluků) po PPP plný, kdo se v tom nikdy neplácal, ať hodí kamenem, myslím, že tyhle věci si zaslouží soucit a pochopení. Akorát je potřeba taky říct, že je prostě třeba živit svoje tělo kvalitně a dostatečně a podvýživa, i kdyby jí podstupovalo miliony svalovců ročně a i kdyby jí bylo vystaveno sebevíc rodin v složitých poválečných poměrech, prostě není cesta ani ke zdraví, ani ke kráse, ani k dlouhověkosti. A její výsledek jsou jen nemoci, trápení a oslabené duševní zdraví. Díky za pozornost a slunce v duši všem.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: a duševní zdraví, pokud chce zachovat
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MADIETTA: Nech si někde změřit procento tuku v těle, tyhle povrchní soudy podle BMI nemají žádnou hodnotu a tvoje praktická je sto let za opicema. Nenech znechucení cloumat svým majestátem (ale na obezitologii jakoby klidně běž, to není nic proti ničemu, jestli ti teda napsala žádanku).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam