IOM_NUKSO: Za prvé, tady jsou vítáni všichni, nejen obézní, dokonce ani nejen lidi s nadváhou. Vážně. Dokonce bych to ráda pojala jako vzkaz pro všechny, kdo tu spíš čte a psát nic nechce, protože si na to připadá málo obézní: všichni jsou vítáni, opravdu. :)
A za druhé, ono bude existovat víc důvodů, proč člověk jde po sladkém (snad se neopakuju, mám pocit, že jsme to tu možná řešili nedávno):
- fakt ta závislost (pomůže čtrnáctidenní odvykačka)
- nedostatek sacharidů v jídelníčku. Typická nemoc hubnoucích žen, co se snaží o low carb podle obecných mustrů, ale neuvědomujou si, že žena potřebuje víc sacharidů než muž. Pokud taková žena vynechává přílohy, nejí sladké a živí se kombinací masa, zeleniny, různých tuků a občasného ovoce, půjde po sladkém jak šílená, i kdyby obecně jinak na sladké moc nebyla (vyzkoušeno za vás).
- únava. Vypozorovala jsem, že mi chutě na sladké chodily hodně v závislosti na spánkové deprivaci, možná je to ale individuální (naopak brutální chutě na tučné, vč. tučného sladkého jako čokoláda nebo smetanová zmrzlina, typicky chodily, když jsem se podjídala). Řešení, víc spánku, nebo aspoň občas vypnout přes den, zvolnit, hlídat si množství kofeinu, aby člověk neměl propady, a tak
- emoční jezení, "oslazování života". Sladkosti jsou nejen biologicky skvělý zdroj rychlé energie, ale jsou i silně symbolické, "udělat si radost", "zhřešit", malý dekadentní luxus zachraňující mizerný den nebo zamedikovávající hádku, trapas, nepříjemnosti obecně. Pokud hraje tohle velkou roli, hledat jiné věci, ideálně nespojené s jídlem - nevím, meditace, masáž, vana s aroma olejíčkem, cokoli dle vkusu dotyčného soudruha
- Moje zkušenosti s obezitou navíc ukazujou, jak hrozně mají věci tendenci se proplétat a podmiňovat navzájem, málokdy je jen jeden důvod pro nějaké tvrdošíjně se vracející chování, většinou je to celá síť důvodů, všechny výše zmíněné a třeba i nějaké další, které mě nenapadly, protože sama jsem nikdy nebyla typ na sladké. Budu ráda, když mě někdo doplní, opraví, okomentuje. :)