• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    VALENTINA: To mi ale nezní vůbec blbě, sladká kvalitní snídaně je boží věc, člověk má spoustu energie na celej den. A malá sladká rituální tečka za obědem směřuje k pojetí jídla jako radosti a obřadu, což je nějakej prediktor lepšího zdraví a vyššího věku (prej, tvrdí Havlíček aspoň). Za mě thumbs up, ne každý sladký je špatný sladký. To jenom tvrdí taková ta módní asketicko-anorektická etika/estetika, podle který se ideální žena živí čistě jen zeleninou, pokud ne rovnou pránou, a je tak lehká, že jí vítr odnese (*zvracecí smajl*)
    KURE
    KURE --- ---
    MAR_TINA: jsi zlý, mlekaři Dane.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VALENTINA: a váha dobrá? dobrá. Tak to děláš dobře.
    Jeho problém, že se neumí najíst a pak to spálit :)
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MAR_TINA: to by byla ta nejlepší varianta:)
    ale když vidím, že jím podobné množství jídla jako můj přítel, tak se mi to zdá poněkud zvláštní:)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VALENTINA: a není to, že prostě saturuješ svou přirozenou potřebu sacharidů?
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    ARGANNAH: já jsem asi závislá, já prostě jedu na cukr, jsem si říkala, jestli to mám řešit, když zatím nemusím řešit váhu. Akorát, že menopauza je skoro tady a tak se trochu bojím, co bude dál..
    Já jsem zvyklá snídat sladké/buchtičky, koláčky, sladké musli a jogurtem/a po obědě potřebuju sladkou tečku:) nejlépe čokoládu, ale stačí mi třeba dva dílky, nesežeru celou:)
    nevím, jestli prostě každé tělo na "něčem jede" nebo je to vypěstované, ale spím dobře, stres nezajídám, sacharidů mám dost, protože navíc ještě miluju pečivo a přílohy.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    IOM_NUKSO: Za prvé, tady jsou vítáni všichni, nejen obézní, dokonce ani nejen lidi s nadváhou. Vážně. Dokonce bych to ráda pojala jako vzkaz pro všechny, kdo tu spíš čte a psát nic nechce, protože si na to připadá málo obézní: všichni jsou vítáni, opravdu. :)

A za druhé, ono bude existovat víc důvodů, proč člověk jde po sladkém (snad se neopakuju, mám pocit, že jsme to tu možná řešili nedávno):

- fakt ta závislost (pomůže čtrnáctidenní odvykačka)

- nedostatek sacharidů v jídelníčku. Typická nemoc hubnoucích žen, co se snaží o low carb podle obecných mustrů, ale neuvědomujou si, že žena potřebuje víc sacharidů než muž. Pokud taková žena vynechává přílohy, nejí sladké a živí se kombinací masa, zeleniny, různých tuků a občasného ovoce, půjde po sladkém jak šílená, i kdyby obecně jinak na sladké moc nebyla (vyzkoušeno za vás).

- únava. Vypozorovala jsem, že mi chutě na sladké chodily hodně v závislosti na spánkové deprivaci, možná je to ale individuální (naopak brutální chutě na tučné, vč. tučného sladkého jako čokoláda nebo smetanová zmrzlina, typicky chodily, když jsem se podjídala). Řešení, víc spánku, nebo aspoň občas vypnout přes den, zvolnit, hlídat si množství kofeinu, aby člověk neměl propady, a tak

- emoční jezení, "oslazování života". Sladkosti jsou nejen biologicky skvělý zdroj rychlé energie, ale jsou i silně symbolické, "udělat si radost", "zhřešit", malý dekadentní luxus zachraňující mizerný den nebo zamedikovávající hádku, trapas, nepříjemnosti obecně. Pokud hraje tohle velkou roli, hledat jiné věci, ideálně nespojené s jídlem - nevím, meditace, masáž, vana s aroma olejíčkem, cokoli dle vkusu dotyčného soudruha

- Moje zkušenosti s obezitou navíc ukazujou, jak hrozně mají věci tendenci se proplétat a podmiňovat navzájem, málokdy je jen jeden důvod pro nějaké tvrdošíjně se vracející chování, většinou je to celá síť důvodů, všechny výše zmíněné a třeba i nějaké další, které mě nenapadly, protože sama jsem nikdy nebyla typ na sladké. Budu ráda, když mě někdo doplní, opraví, okomentuje. :)
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    IOM_NUKSO: Kdyz jsem zapasila s chuti na sladky, tak jsem si misto toho dala protein. Mela jsem pripraveny vajicka natvrdo v lednici.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Je tady asi pro mne vhodnejsi diskuze Hubenouri a baculkove..., protoze nejsem obezni, ale mam pocit, ze tady se v tom mnohem lip vyznate, hlavne majitelka diskuze :) moc se mi libi tve postrehy :)
    Posledni asi 2 roky jsem si zvykla jist sladky denne a uz jsem zvysovala "davky". Pribrala jsem 2kg nad svuj pomyslny limit. Ted se mi povedlo to ukontrolovat na jezeni kazdej druhej den (velke cile uplne s tim seknout schvalne nemam) a funguje to asi rekla bych bajecne, ty 2kg jsou uz skoro cely dolu a to za ani ne 2 tydny. ALE bojim se, ze zas prijde obdobi, kdy se k tomu vratim a misto tech 2kg priberu 4. Lze ted nneco preventivne delat (asi spis psychologicky), abych to sladky nepotrebovala? Aby se predeslo navratu k tomu. Krome suche kontroly, kterou jak vime...v nekterych stavech nelze uz pak udrzet.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    LUCKYMARY: Ono by možná pomohlo přečíst si něco o dlouhodobým stresu, nedostatku spánku a věcech, co to dělá s s hormony (klíčové slovo je kortizol). Možná jsi opravdu v situaci, kdy s tím nejde nic dělat (matka malého dítěte, noční služby atd.), ale vždycky pomáhá věcem líp rozumět :)
    LUCKYMARY
    LUCKYMARY --- ---
    To je velká škoda, protože potřebuji zhubnout, ale svůj život bohužel nemůžu změnit. Bojím se že proces hubnutí mě pošle ještě do větších srac... Takže by bylo lepší zanechat jídelníček jež mi vyhovuje (samozřejmě v rozumné míře) a zařadit více pohybu
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    LUCKYMARY: No právě, imho nedá (ne dlouhodobě), dokonce si myslím, že snažit se o to věci jen zhoršuje.
    LUCKYMARY
    LUCKYMARY --- ---
    ARGANNAH: spíš je otázka zda se dá zhubnout když prostě ten spánek není a nebude a ten stres je a bude pořád...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ALEXIS: Dík, snad to vydrží :) Bojuju
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    ARGANNAH: Hurá! Gratuluji! :)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Vážení, nechci to zakřiknout, ale zdá se, že se to konečně trochu začalo hejbat směrem dolů, maximální i minimální hodnoty sinusovky svorně klesly by oko o dvě a půl kila, já vím, není to moc, ale konečně zas jedem, vypadá to, že jsem tím tříměsíčním navýšením tu adaptaci fakt roztřískala. Yesssss
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Však právě o tom resetu - a nikoli celoživotním stravování - je celé Whole30 :)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Osobně jsem strávila doslova roky snahou si ten zdravej biofeedback obnovit a velice těžce snáším to, jak snadno se to rozjíždí a vrací zpátky. V tuhle chvíli mám vypozorovaný jen to, že hodně pomáhá zakázat si u jídla číst, čumět na filmy, hrát, telefonovat nebo zevlit na mobilu, že v pracovní den hodně pomáhá chodit na obědy sama a dát si na ně dost času (aby se člověk soustředil na jídlo a ne na rozhovory nebo mnohdy složitý vztahy s kolegama), a že to stejně nestačí a furt se to rozesírá. Jsem ve fázi, že střídám "mindful eating" se zápisem, kterej zvyšuje celkovou kontrolu nad příjmem, ale jako že bych měla pocit nějakýho závratnýho průlomu v návratu k přirozenosti, to teda nemám.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Cajthamlová říkala, že jídlo je intuitivní věc. A že podvědomě vybíráme potravu podle toho, jak žijem, co nám je atd. Jedna věc tím pádem je, že ten návrat k přirozenosti může být složitej (zvlášť pro obézní a pro lidi s PPP), ale druhá věc je, že člověk musí dodržovat zdravej životní styl (dost spánku, dost pohybu, dost odpočinku, málo stresu), jinak se to celý snadno resetne zpátky k emočnímu a stresovýmu jezení a k výběru hodně tučnýho nebo hodně sladkýho jídla v absurdním množství (moc nebo málo podle osobního nastavení). Podle mě přesně je to vidět na tom, jak snadný nakonec je srovnat si režim o dovolený a jak těžký je to udržet pp návratu do práce. Žijeme příšerně nepřirozeně a naše vnitřní regulace si s tím nezvládá poradit, no
    KURE
    KURE --- ---
    CMLKA: a nemáte někdo nějaký zdroj na tohle téma
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam