• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    Nanuky jsou jako vino - delime na “da se”, “neda se” a “da se do Prahy”. Nanuky jsou do Prahy.

    Toxinum se neda vyhnout, ale jezdim na farmu, tam je to o dost lepsi. Prohlidnu si slepici, jestli je spokojena :)
    Vejcema to u mne zacalo. Nekde na exkurzi me mocne vydesil pytel s konzervacni tekutinou (jedovatou), zaveseny u stropu, ve kterem plavaly chemicky vejce. Obrovske valce “vajec”, protoze standardizovane chlebicky nemohly mit nepravidelna kolecka!
    Zminena kniha otevrela traumatka.
    A teda zadny kalorie nepocitam, na zivych potravinach netloustnu a mam dost sily sportovat.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    CMLKA: Ale pozor! Cornetto letos v srpnu slavnostně vyhlásilo že bude i v Česku ze smetany jako v zbytku Evropy!
    Jeden by se úplně dojal…
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    BERUSKA_CA: Taky mě tohle téma hodně zajímá, veškeré podpultové info sem :)

    Mně stačil rok práce v technologickém oddělení výroby lahůdek, kdy jsme si příchutě a přívůně např do pomazánek objednávali na zakázku, takže přišel pytlík chemické směsi “lovecká sýrová pomazánka” a šup s tím do zbytků nastrouhaných sýrů (kterým končí záruka), takže šup s tím do slevové skce supermarketu ať je to co nejdřív pryč z trhu.

    Takže ta knížka od Melvila vám přijde příčetná i na české poměry? Jako uznávají některé nutné chemické procesy, nebo uht mléko je fuj?
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    KRISKA: s tim souhlasim, slozeni Magnum je naprosto tragicky a za tu cenu je to fakt vysmech...
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ACKO: zrovna magnum nidky nebyla ani moc dobra zmrzlina, ta je mockrat i 1x rocne :D
    ale kdyz si to vezmu prumerne na libovolnyho lednaka, tak v zime asi zvladnu splnit zmrzlinu 1x mesicne, v lete spis i 1x tydne :D
    ACKO
    ACKO --- ---
    KRISKA: otázka zmrzlin: byl dotaz na chemiky, co takhle nanuky, třeba algida-magnum? Dá se? Odpověd: alejo, dá...tak jednou za měsíc ;-)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KOCHANSKA_CH: sakra a to sme tady haagen daasz posoudili jako jeste vpohode :D

    ale ja mam dost stesti, ze mi vetsina veci proste nechutna nebo chutna, ale jen male mnozstvi. treba milka. ona to neni moc dobra cokolada a prouzek snim v pohode, ale u druhyho se mi uz zveda kufr.

    zatimco znam lidi co ji sni na posezeni a jeste by si dali dalsi...

    proteinovy tyci ky se slozenim pres celej obal vetsinou nedam ani prv i sousto a koji znami to ji de nne...
    ACKO
    ACKO --- ---
    ARGANNAH: když si poslechneš pár přednášek doktorandů z fakulty potravinářské chemie, tak už pak chceš jen základní potraviny, a to ještě výběrově, hlavní doporučení je mít stravu co nejvíce pestrou, abys nejedla stejný druh toxinů, ale pěkně se ti to rozprostřelo do snesitelného spektra
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BERUSKA_CA: Ta návykovost je největší prasárna a tak jsou ty "potraviny" zkonstruované.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    ARGANNAH: Prave ze to nevypada nijak zajimave. Spousta veci ke bila a nepachne - takhle jsme jednou sedeli v restauraci, solim jidlo, protoze tam to kuchar nedela, ze slanky se sype ale jidlo furt neni slany a byvaly kolega: “Kdyby v tom byl kyanid draselny, vsimla by sis?” (Taky bile krystalky, od soli nepoznas.)
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Moje predstavivost skakala pres kone na dyl.
    Ze je neco nejedovate neznamena, ze to je v poradku dlouhodobe pozivat. Hele znate ty tablety, co se hazej do mocuvky a do 24 se z toho stane pitna voda? Takove kouzlo se dela s odpady z vyroby nebo se rovnou sr*** vytvori. Hlavne at je to levny a pokud mozno i navykovy. Tak se generuje zisk.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    BERUSKA_CA: No to je hnus, velebnosti

    Ale nasadilo mi to brouka do hlavy: jestlipak existujou obrázky toho, jak taková hmota vypadá? Nejspíš to bude všechno výrobní tajemství, ale za menší googling mi to stojí!
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BERUSKA_CA: Takže ta zmiňovaná kniha o jedlých substancích je fakt k věci. :-)
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    ARGANNAH: Polymery a fotofyzika. Ty polymery jsou plsty, jedovate. Potravinari byli vedle nas a s nimi a s kolegy z vybusnin jsme udrzovali velice pratelske vztahy :) malem jsme u toho vyhodili do vzduchu les (chyba ve vypoctu).
    Vypada to zajimave, clovek zaprahne nejakou bunku. Ale kdyz vezmes odpad (i z jidla), udelas z nej plastovou bilou nebo pruhlednou hmotu, ktera je technicky vzato pozivatelna, tak to uplne pekny neni.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    BERUSKA_CA: Tyjo, jseš potravinářskej chemik? Za prvý, to jsem netušila, wow, a za druhý, jak to vypadá v aparatuře a vůbec v zákulisí výroby těchhle věcí? Inside info mě samozřejmě zajímá velmi :)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ANEZAK397: ja si v lete delavam "domaci zmrzlinu", rozmixuju mrazeny ovoce s troskou cukru s tvarohem nebo jogurtem, tak dat si ke zmrzce tvaroh je taky fajn napad :)

    ja hrozne flakam to jidlo, je pro me tezky nezapominat v beznym zivote se najist... a pak... ale v mym pripade si aspon uvedomuju, ze ta desna chut je vetsinou fakt prevlecenej nedostatek jidla pres den
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    Moje matka se krmila jenom jedlymi substancemi a chut normalniho jidla ji prisla “plocha”. Uz na prahu dospelosti jsem vnimala, ze takhle to nechci. Definitivne me dorazila ta kniha o UPF. Mnoho let jsem v laboratori vyrabela kde co a umela jsem si to vsechno predstavit az moc zive. Normalne kouzlo - z barevnych pytliku, zmrzliny a vsech umelych pozivatin se mi regulerne nedela dobre a nedotknu se toho. Ne protoze bych mela silnou vuli, ale protoze jsem videla, jak ten hnus chodi v aparature a cosi se ve mne sprajclo.
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    IOM_NUKSO: Já to mám podobně. Mám občas velkou chuť na sladké a obzvlášt na tu zmrzlinu. Řeším to tak, že si trochu dám, ale třeba jen půlku normální porce a k tomu si dám do misky skyr. Dala jsem si zmrzlinu, a ten protein ze skyru mě tak zasytí, že už znova do mrazáku pro další nejdu. Občas se mi stávalo, že jsem prostě neměla záklopku...
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    KOCHANSKA_CH: ciste jako biologickou potrebu to nepocituji. Mam vzdy jeden typ sladkyho, ktery jim, ted aktualne je to zmrzlina a kdyby mi nekdo vzal tu zmrzlinu a podhodil gumove medvidky, tak je nesnim jen proto, ze bakterie volaji a ovladaji muj mozek a ze mne se stava zombie. Dokonce nesezeru ani jiny typ zmrzliny.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Chuť na cukr/ sladké může být ovlivněna i složením mikrobiomu. Některé bakterie v trávicím traktu preferují cukry jako zdroj energie a mohou produkovat signály, které zvyšují vaši chuť na sladké.

    No ještě toto!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam