• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Moje predstavivost skakala pres kone na dyl.
    Ze je neco nejedovate neznamena, ze to je v poradku dlouhodobe pozivat. Hele znate ty tablety, co se hazej do mocuvky a do 24 se z toho stane pitna voda? Takove kouzlo se dela s odpady z vyroby nebo se rovnou sr*** vytvori. Hlavne at je to levny a pokud mozno i navykovy. Tak se generuje zisk.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BERUSKA_CA: Takže ta zmiňovaná kniha o jedlých substancích je fakt k věci. :-)
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    ARGANNAH: Polymery a fotofyzika. Ty polymery jsou plsty, jedovate. Potravinari byli vedle nas a s nimi a s kolegy z vybusnin jsme udrzovali velice pratelske vztahy :) malem jsme u toho vyhodili do vzduchu les (chyba ve vypoctu).
    Vypada to zajimave, clovek zaprahne nejakou bunku. Ale kdyz vezmes odpad (i z jidla), udelas z nej plastovou bilou nebo pruhlednou hmotu, ktera je technicky vzato pozivatelna, tak to uplne pekny neni.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    BERUSKA_CA: Tyjo, jseš potravinářskej chemik? Za prvý, to jsem netušila, wow, a za druhý, jak to vypadá v aparatuře a vůbec v zákulisí výroby těchhle věcí? Inside info mě samozřejmě zajímá velmi :)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ANEZAK397: ja si v lete delavam "domaci zmrzlinu", rozmixuju mrazeny ovoce s troskou cukru s tvarohem nebo jogurtem, tak dat si ke zmrzce tvaroh je taky fajn napad :)

ja hrozne flakam to jidlo, je pro me tezky nezapominat v beznym zivote se najist... a pak... ale v mym pripade si aspon uvedomuju, ze ta desna chut je vetsinou fakt prevlecenej nedostatek jidla pres den
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    Moje matka se krmila jenom jedlymi substancemi a chut normalniho jidla ji prisla “plocha”. Uz na prahu dospelosti jsem vnimala, ze takhle to nechci. Definitivne me dorazila ta kniha o UPF. Mnoho let jsem v laboratori vyrabela kde co a umela jsem si to vsechno predstavit az moc zive. Normalne kouzlo - z barevnych pytliku, zmrzliny a vsech umelych pozivatin se mi regulerne nedela dobre a nedotknu se toho. Ne protoze bych mela silnou vuli, ale protoze jsem videla, jak ten hnus chodi v aparature a cosi se ve mne sprajclo.
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    IOM_NUKSO: Já to mám podobně. Mám občas velkou chuť na sladké a obzvlášt na tu zmrzlinu. Řeším to tak, že si trochu dám, ale třeba jen půlku normální porce a k tomu si dám do misky skyr. Dala jsem si zmrzlinu, a ten protein ze skyru mě tak zasytí, že už znova do mrazáku pro další nejdu. Občas se mi stávalo, že jsem prostě neměla záklopku...
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    KOCHANSKA_CH: ciste jako biologickou potrebu to nepocituji. Mam vzdy jeden typ sladkyho, ktery jim, ted aktualne je to zmrzlina a kdyby mi nekdo vzal tu zmrzlinu a podhodil gumove medvidky, tak je nesnim jen proto, ze bakterie volaji a ovladaji muj mozek a ze mne se stava zombie. Dokonce nesezeru ani jiny typ zmrzliny.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Chuť na cukr/ sladké může být ovlivněna i složením mikrobiomu. Některé bakterie v trávicím traktu preferují cukry jako zdroj energie a mohou produkovat signály, které zvyšují vaši chuť na sladké.

No ještě toto!
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    KOCHANSKA_CH: to mě nepřekvapuju, drogy a alkohol ani tabák na mě tak nepůsobí:)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ARGANNAH: mam problem hlavne s haagen dasz:D jinak mi doma cokoli vydrzi vetsinou tydny az mesice. ale je pravda, ze tyhle lakadla je nejlepsi doma nemit. ehm v lidlu byla v akci, mam v mrazaku jeste dve :D
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Cukr prý vyvolává až 8 x větší závislost než kokain, váže se na opiátové receptory. V pšenici je zas gluteomorfin. Asi je velice obtížné se závislosti zbavit, bez abstinenčních příznaků se ten proces nejspíš neobejde. Doporučuje se zvýšit bílkoviny a tuky. Taky jsem zaznamenala, že víc škodí cukr v kombinaci s tukem, prý je lepší osladit si kafe/čaj než sníst croisant.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KRISKA: To je dobře řečeno, ono někdy tam ani není žádný jiný problém než to, že je to prostě doma. Na to nepomáhá nic jiného než to vůbec nekupovat, no ale to se snadno řekne, žeo. Pár dní zpátky jsem si takhle přinesla domů pytlík takových těch ultramastných chipsů s česnekem, byla jsem v zelenině, chlápek je tam měl, já byla hladová, a než jsem se rozkoukala, ani nevím, jak se to stalo, já nic, ono samo, atd. atd. atd.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    KRISKA: :D
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    IOM_NUKSO: tak samozrejme jako nahrada to funguje blbe, ale pokud je nekdy v mym pripade pricina jinde, tak zmizi i ta chut. kdyz nezmizi chut na haagen daasz v mrazaku se slehackou a kakaem ani po kefiru... je cas na haagen daasz se slehackou a kakaem:D
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    ARGANNAH: z tech moznosti to bude to emocni resp asi nezajidam konkretne stres, ze bych se v uzkosti vrhla na sladky, ale je to spis takove "dat si neco dobryho". Sacharidu mam dost, zadnej lowcarb nejedu. Spim normalne a dostatecne, ale kdyz tak nad tim premyslim, tak nevim, zda to inicialne nespustila insomnie a pak jsem si uz proste zvykla. Ale ja to jim tak nejak cely zivot s nejakyma pauzama, prijde mi normalni si dat 30g tycinku za den (akorat ted se mi to uz zvrhlo na vyssi mnozstvi).

KRISKA: mne by vejce jako nahrada za sladky fakt nefungovalo :D to proste neni to, co hlava chce a pak bych nejspis snedla i vejce i sladky.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    IOM_NUKSO: ja mam silenou chut na sladky ve trech pripadech
    - fakt sem celej den blbe a malo jedla
    - fakt sem celej den blbe a malo jedla a k tomu skoro zadny bilkoviny
    - na vandru

- pripady 1) a 2) se snazim resit proteinem, kefirem, treba tema vajcama - musi se to dat snist OKAMZITE protoze sladky chci hned a 5 minut cekat treba na udelani michanice proste nelze

- pripad 3) si dam sladky bez nejakych vycitavych myslenek
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    VALENTINA: To mi ale nezní vůbec blbě, sladká kvalitní snídaně je boží věc, člověk má spoustu energie na celej den. A malá sladká rituální tečka za obědem směřuje k pojetí jídla jako radosti a obřadu, což je nějakej prediktor lepšího zdraví a vyššího věku (prej, tvrdí Havlíček aspoň). Za mě thumbs up, ne každý sladký je špatný sladký. To jenom tvrdí taková ta módní asketicko-anorektická etika/estetika, podle který se ideální žena živí čistě jen zeleninou, pokud ne rovnou pránou, a je tak lehká, že jí vítr odnese (*zvracecí smajl*)
    KURE
    KURE --- ---
    MAR_TINA: jsi zlý, mlekaři Dane.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VALENTINA: a váha dobrá? dobrá. Tak to děláš dobře.
    Jeho problém, že se neumí najíst a pak to spálit :)
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MAR_TINA: to by byla ta nejlepší varianta:)
    ale když vidím, že jím podobné množství jídla jako můj přítel, tak se mi to zdá poněkud zvláštní:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam