ELIZHANNAH: Samozřejmě je to na pěst, ale jedna věc mi v tom přijde zajímavá: zeptat se sám sebe, jaké výhody mi ta tloušťka (popřípadě nějaký životní styl) nabízí. Ne proto, že by tloušťka byla berlička nebo vlastní volba, ale spíš proto, že když člověk porozumí sám sobě i v tomhle, může pro něj bejt snazší najít cesty, jak to změnit. Protože to, co mu to dává, lze možná získat i jinak a líp.
Napadá mě teď třeba tenhle příklad: když jsem kdysi sériově sledovala Chrise Powella (já vím, no, ale je to tak, sledovala), tak spousta z těch hubnoucích superobézních žen (a i někteří muži) v té šou přiznali, že začali přibírat poté, co je někdo znásilnil. Že ta obezita vlastně vznikla jako kombinace prášku na úzkost a brnění proti dalším útočníkům. Tohle si vyjasnit může člověku změnit život. Nebo míň dramatický příklad, někdo může mít třeba problém vydržet zdravě jíst, protože je gurmán, má rád sofistikovanou kuchyni a jíst dokola kuře a zeleninu je pro něj utrpení. Takový člověk může napřít síly k tomu, aby se naučil dobře vařit, a pomůže mu to. A tak.
Akorát tahle sebereflexe má podle mě často velmi bolestivou podobu a patří do rukou soucitného terapeuta. Ne nějakého debžotního charismatického vůdce hubnoucí sektičky, kterému stojí péro z týrání svých následovnic.