• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    VESTIGIA: Přesně. Kde to můžu podepsat.

Mnohem větší problém než nějaké dílčí nezdravé jídlo je pristě ten mindset. Takové to (s trochou nadsázky) bipolární otloukání se o extrémy - a) nic nesmím, hrozná restrikce, počítám každé sousto a bojím se najíst, b) kašlu na všechno, už to stejně nemá cenu, jedeeeeem, cpem to do sebe pod tlakem bez racionálního výběru. Jedná z nejcennějších věcí, kterou jsem se naučila, je, že ten skutečný problém není fáze B, ale fáze A. Protože ta svojí nemocnou, absurdně asketickou povahou tu fázi B přímo generuje. Je úplně jedno, kolik člověk během ní zhubne, když je po skončení režimu v podstatě odsouzen k nukleární reakci nezvladatelného přejídání. A čím restriktivnější fáze A byla, tím horší a delší bude i fáze B.
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    Ono u těch cheat days je hlavně ten problém, že to spoustu lidí může zase utrhnout do běžné, nezdravé rutiny, že se z takové přejídačky dostávají další den - jak z kocoviny - a taky není úplně fajn si dávat jídlo jako odměnu.
    Na to btw dojíždí spousta tlustých dětí, které rodiče berou za odměnu na Mekáč, do cukrárny a tak.
    Jak píše Argannah, je stokrát lepší takové věci zařadit normálně do jídelníčku, počítat s jeho makry a podle toho se zařídit. Vědět, že si to můžu dát, ale že JÁ nechci, respektive, že já si řídím to, co sním. Ne nějaká restrikce a cheat day rozvrh. Asi to neumím líp vyjádřit.
    Nevidím jediný důvod, proč se těšit celý týden na to, jak si dám pizzu, smažák, atd. Přijde mi, že to pak funguje jako u jakékoliv jiné závislosti - podporuje to bažení a pocit, že je to něco zakázaného, co si dám jeden jediný den v týdnu, ideálně poté, co uběhnu maraton, nebo se budu zbytek týdne postit (nadsázka).
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    JOPS: Point is, hranolky můžou klidně tvořit nějakou součást jídelníčku, která, když je ten jídelníček nastavený správně, vůbec žádný cheat day vyžadovat nemusí. Je to nějaký zdroj sacharidů a tuků, pravda nikterak zdravý, ale i tehdy, pokud člověk poměrně přísně hlídá makra, si umím představit situaci, ve které se tam ty hrancle relativně v pohodě vejdou. Jasně, kdyby šlo o štíhlou slečnu, která potřebuje zhubnout posledních pět kilo, tak je to něco jiného, ale pořád, bavíme se o hubnutí obézních a velmi tlustých, které je prostě jiné.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    DRAGON: Mně to říkat nemusíš, já jdu ven aj v tom dešti vyšlapat kopec místo oběda. :-)
    JOPS
    JOPS --- ---
    ARGANNAH: pockej, pro me cheat day neni o prezirani, ale o tom dat si neco, co si normalne nedovolim dat. Treba hambac, kolu, hranolky :D ale neni to vubec o tom, ze bych mel hlad ci neco podobneho. Proste udelat si tu radost :)

A dotaz: proc sportujes?
    odpoved: abych se mohl normalne nazrat :D
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DRAGON: Pochopitelně v mé odpovědi taky nešlo konkrétně o smažák (na kterém btw neshledávám nic moc špatného, pokud není z nějakých ultrazpracovaných surovin, prostě má nějaké nutriční hodnoty a s těmi je potřeba pracovat; stejně tak nevidím nic špatného na burgru nebo pizze, pokud se nebavíme o McD nebo zmražené pizze), ale o ten přístup, na kterém se neshodneme.

Ano, někomu to může pomoct, ale že bych chodil a doporučoval to každému bez vyžádání na potkání jako ideální přístup, to ne. To spíš zavání tím, že si to potřebuješ obhájit před sebou.
    Fakt je to spíš takovej pop fitness trend než cokoli jiného.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Já taky nejsem obzvláštní fanynka cheat dayů. Jedná věc je, když je třeba oslava nebo sváteční den, člověk si má bez výčitek dát v klidu sváteční jídlo a nic neřešit (jen se prostě příliš neožrat a příliš nepřežrat). Nicméně potřeba cheat daye sama o sobě podle mě signalizuje, že to člověk dělá blbě, že se podjídá a že to dlouhodobě nejspíš zkrachuje.

Nemyslím si, že má smysl dívat se u obézních a hodně tlustých na režim jako na dočasnou dramatickou změnu (jako třeba na rýsovací fázi u kulturistů), od které si člověk musí odpočívat během cheat daye. Naopak, režim by měl být takový, aby když se třeba člověk den po cheat dayi vrací unavený a hladový ze služební cesty, povolí mu sebeovládání a zaparkuje u dálnice u KFC, tak aby neměl potom pocit, že je konec. A aby mu to ani to tělo nedalo sežrat a neprojevilo se to okamžitě na váze. "Cheat day" implikuje nějaké "cheating", což implikuje, že se jinak jede přísnost a perfekcionismus. Což je strategie dobrá pro v zásadě hubené lidi, co jen jednorázově trochu přibrali a teď to jednorázově shazujou, aby se vrátili k životnímu stylu, na který jsou zvyklí a který v pohodě udrží. Obézní a hodně tlustí jsou ale úplně jiná pohádka a taky je podle mě třeba k nim jinak přistupovat. Tam je to proces na dlouhé roky a žádný režim, který k udržení potřebuje cheat daye, není prostě kandidát na letité udržování.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SPIKE411: o smažák vůbec nešlo, ten si náhraď čímkoliv jiným. jako ve všem, šlo mi hlavně o zábavu vs stres, což je mnohem důležitější. Když se člověk, který je nemocný (obezita je nemoc), začne nutit do zcela zdravého, tak to není dobře, tělo bude procházet zbytečně návaly stredu. 6 dní jíst zdravě je naprosto v pořádku, stačí to k tomu, sby sis dal tělo do pořádku.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DRAGON: Jo, nevadí, akorát nechodím a nemudruju, jak jet neustále zdravý styl je neoptimální a že si musíš jednou za čas dát smažák. :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SPIKE411: nechápeme se, nevadí :)
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    PROSTE_LO: ha, diky!
    PROSTE_LO
    PROSTE_LO --- ---
    FRAKIRA: Je to ta aplikace s oranžovou ikonou. Mně to předplatné taky nabízí, ale vesele to ignoruji a používám. Stačí zapnout tlačítko “record” a vybrat typ sportu.

FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    PROSTE_LO: potom nevim co delam blbe.. nabizi mi to mesic zdarma (plus to chce zaroven schvalit budouci za ty dalsi s poznamkou, ze to mohu samozrejme kdykoliv zrusit). Je to ta appka s oranzovou ikonou a trojuhelnicky nahoru a dolu, ze?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Tak dělat něco přirozeně a upínat se na/plánovat si cheat day si podle mě trochu protiřečí.
    A pokud máš pocit, že nedat si smažák je něco hroznýho…

Já jako proti smažáku ani pizze nic nemám, jednou za X týdnů na to taky dojde a dám si je s chutí, ale že by se mi bez toho zhroutil svět…

Jestli spíš není klíčem prostě se naučit jíst obecně "zdravá" (nutričně hodnotná) chutná jídla v přiměřené množství.
    Spíš než budovat to nastavení mysli, že šest dní v týdnu je jídlo za trest a sedmý je za odměnu.

Rozhodně bych teda lidem netlačil cheat day jako univerzální pravidlo, jako že to je optimální.

Na druhou stranu by neměli mít pocit selhání, když si jednou za čas dají smažené rybí prsty s tatarkou.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SPIKE411: tak nesmíš sežrat kilovou nutellu, že jo, to není cheat day to jsi prostě dement :) pokud konzumuješ 7 dni pouze zdravá jídla, která sis kvůli dietě naordinoval a nedáš si ani třeba pitomej smažák, není to v pořádku. A sem zcela přesvědčen o tom že dodržovat jen jeden cheat day týdně není nic, co by ti mělo snahu překazit. Naopak, znám lidi, kteří jeli strict diet a pak se akorát dostali k velkýmu průšvihu. Prostě to dělat přirozeně, ne na křeč, je vždy lepší. Nepleť do toho věci typu binge eating, přijde mi, že tím akorát překrucuješ, co sem napsal, zbytečným extrémem:) Já myslel kupříkladu to, ze si třeba ten den dáš burgr nebo menší pizzu, nikoliv že se cely ten den cpeš sračkama, to totiž cheat day neznamená. Aspon tedy já ten termín chápu jinak.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ELIZHANNAH: netřeba brát si to osobně, tohle je veřejná diskuze, vůbec tě neznám, nedovolil bych si něco hodnotit. Jen vím, že nemít cheat day, je poměrně bolestivá věc. A vezme to z toho veškerej fun. Jinak pokud to děláš dobře a poctivě, není prakticky možný, aby si v poměru 6:1 vynulovala snažení:) Aspoň já si to nedovedu představit.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Já bych teda byl opatrný s tím, že cheat day je ideální. Rozhodně bych takhle negeneralizoval.
    Je to spíš populární trend mezi fitness bros na Instagramu než cokoli jiného.

Mi to přijde jako odměňovat děti sladkým za to, že plní svoje úkoly.
    Nebo dělat suchý měsíce, abych se na začátku a na konci zlil jak dobytek.

Cheat meals: A benign or ominous variant of binge eating behavior? - PubMed
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30144490/

These preliminary findings suggest that cheat meal engagement is commonly endorsed among young adults, and particularly among men. Moreover, cheat meals may reflect psychopathological properties akin to binge episodes, although do not confer psychological distress. Future research is urged in elucidating the definitional properties of cheat meal engagement, and examining clinical implications for this widespread dietary practice.

Are diet ‘cheat days’ ever a good idea? - BBC Food
    https://www.bbc.co.uk/food/articles/cheat_days

Should You Have Cheat Meals or Cheat Days?
    https://www.healthline.com/nutrition/cheat-meals

Cheat Days: The Great Debate
    https://health.clevelandclinic.org/can-cheat-days-help-you-lose-weight

Cheat days can stall progress on diet | UCLA Health
    https://www.uclahealth.org/news/article/cheat-days-can-stall-progress-diet

Tips to cheat safely on your healthy diet - Harvard Health
    https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/tips-to-cheat-safely-on-your-healthy-diet
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    DRAGON: neboj, zvládám i prasit. Idea je taková, aby se člověk čas od času neodměnil něčím, čím si vynuluje většinu snažení.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ELIZHANNAH: btw jet neustale pouze zdravy zivotni styl, to take neni uplne optimalni. Vhodne je udelat si treba z jednoho dne cheat day a tesit se na nej, ten cheat day nic hroznyho neprovede a tobe se po tech zbylych sest dni muze mysl tesit na neco, co mas rada.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    CMLKA: nebo si můžeš založit motivační sklenici a do ní za každé cvičení o délce min. 20 minut hodíš třeba padesátikorunu a za určitý počet nachozených kroků taky. Předem si určíš, na co to bude, a jakmile tam takhle za každé cvičení nebo nachozené kroky postupně nastřádáš, tak si bez výčitek koupíš odměnu (jenom to nesmí být nic sladkého třeba, prostě pořád odměna v souladu se zdravým životním stylem).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam