• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    PROSTE_LO
    PROSTE_LO --- ---
    MOODYCAT: To je taky dobrý nápad na doplnění bílkovin. Ještě na svačinu jde kefír/ podmáslí (nejlíp s nižším obsahem tuku, u této potraviny mi to nevadí).
    Nakonec jsem si objednala protein z Aktin pro nějaké slabší dny, tak uvidím.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    PROSTE_LO: Neni to jakoze plnohodnotny jidlo, ale ve forme svacinek mi vyhovujou ruzny syry, zejmena korbacky, jsou baleny po 55g a je to dobry.
    N_I
    N_I --- ---
    VALENTINA: pardon docela snadno funguje což mě naučila žena si doma to musli vyrobit na plechu sam . je to jen vlocka+kokos olej+ javorovy syrup/ ten byt nemusi/, to zapect na 120 chvili nez to lehce zavoni..a spoji..

potom pridat nakrajene + susene ovoce + orechy..

+ jogurt + cerstve ovoce jako banan jablko...usetris asi milion a je to moc prima ikdyz to von v kuchyni
    PROSTE_LO
    PROSTE_LO --- ---
    VALENTINA: Taky se snažím dostat nějak do kondice celkově (nejen kvůli zhubnutí). Tchýně a tchán jsou obézní a jako pojí se s tím zdravotní problémy a různý diskomfort. Mám srovnání s mou mamkou a ta celý život cvičí a stravuje se dobře. V těch 60 letech jsou ty rozdíly pak už hodně patrné.
    Já mám maličkou dceru a moje motivace je být tady pro ni zdravá (čtyřicítku už mám taky za rohem). Takže poprvé neni motivace vidět nějaké číslo na váze, ale zkusit proste dostat moje tělo do optima, abych se cítila fakt dobře.
    PROSTE_LO
    PROSTE_LO --- ---
    KURE: Já vim. Ale znám málo lidí, co se stravuje vyváženě, pokud nemá problém s váhou nebo třeba s žaludkem/ žlučníkem / trávením.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    PROSTE_LO: to je v rámci uchování zdraví, bude mi 50, máma má těžkou osteoporozu, navíc si dnes všude přečteš, že důležité pro dlouhověkost v dobrém stavu, jsou svaly, takže tak.
    KURE
    KURE --- ---
    PROSTE_LO: on dostatek bilkovin má korelaci s kvalitou a delkou života a ubytkem svalovy hmoty, to neni zdaleka jen o hubnutí.
    PROSTE_LO
    PROSTE_LO --- ---
    VALENTINA: Jinak jsi dobrá, že to řešíš, když vlastně hubnout nemusíš.
    KURE
    KURE --- ---
    PROSTE_LO: on "hummus" jde dělat z libovolny luštěniny třeba bílý fazole + vlašáky (a citron olej sul pepř česnek tymian)
    PROSTE_LO
    PROSTE_LO --- ---
    A ještě možná tip, když nestíháte oběd, tak mi přijdou docela dobrý ty tortily a poke bowl od Uga.
    PROSTE_LO
    PROSTE_LO --- ---
    KURE: S luštěninami mam určitě prostor pro zlepšení. ;) U nás je dělám spíše na oběd (zrovna dnes máme čočku). A moc mi chutná polévka z červené čočky a rajčat a mrkve. Jinak u nás frčí fazole. Mně osobně chutná i cizrna a tofu, ale to zbytek domácnosti nejí. Takže prostě můžu přidat nějaký pokrm cíleně pro mne.
    KURE
    KURE --- ---
    PROSTE_LO: na vlákninu mi hodně pomáhaj ovesny celozrný vločky. podle chuti je nerozeznam od jinejch. snidam je každej den.
    Namáčim je večer přidam většinou skyr protože bilkoviny a ochutim tim co mam. ovoce, sušeny ovoce, jablecny pyre, když nic nemam tak třeba alespon kakao+skorice. ono to přez noc příjemně nasákne. (hlavně to mam zaběhnuty a tim padem to udělam bezmyšlenkovitě během pěti minut)

co se bilkovin týče, tak přidávam luštěniny. červená čočka do zeleninových polívek a eintopfů, hrášek do rýže, fazolová jídla, hummus jako pomazánka.
    V práci jsem okoukal uplně boží řepovou pomazánku z červený řepy a křenu. V originále to má bejt lučina+majoneza+řepa*+křen. Já dávam skyr, řepu* a křen, rozmixovat osolit opepřit.

Prostě o jidle přemejšlim napřed o tom jakou vlákninu/zeleninu**, pak bilkoviny s tim že přemejšlim jestli jde omezit/vynechat maso, a pak to dosypu nějakym zrním/bramborem.
    mam ale vyhodu že nevařim pro děti nebo zpovykanyho manžu co chce bůček z kečupem :)

*)vařená. Kupuju tu vařenou, nebo dávam tu nakladanou na kolečka z lidlu
    **) zkoušim jist víc zelí, kyselyho i hlávkovýho a řepy
    PROSTE_LO
    PROSTE_LO --- ---
    Jo a na Instagramu sleduju Vilgain/Aktin, protože se mi líbí jejich recepty.
    PROSTE_LO
    PROSTE_LO --- ---
    VALENTINA: Děkuji za reakci.
    Cottage je super (ten červený pilos se dá použít i místo smetany do omáček (zatím vyzkoušeno na špenátové polévce a omáčce na těstoviny), nízkotučná mozzarella je výborná (na chuti není rozdíl oproti normální, konzistence je trochu jiná). Vejce taky zařazuju průběžně.
    Super rychlý oběd je kuskus a zelenina a bílkoviny (včera například s tuňákem a vejcem). Takové nějaké podobné tipy hledám.
    Jinak na snídaně se mi osvědčilo ovesné vločky, jogurt a nějaké ovoce na oslazení (banán, mrkev, další budu zkoušet) a trochu oříškového másla. Takže tady by se asi dalo měnit jogurt za skyr nebo částečně tvaroh atd. A taky ty vločky můžou být různé druhy.
    Nebo snídám pečivo (celozrnné, případně chléb) a zase ty bílkoviny (tvarůžky, mozzarella light, šunka výběrová, eidam 30%, většinou si na ten chleba mažu lučinu nebo žervé a dávám k tomu zeleninu).
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    tak já třeba začla kupovat od Mixitu proteinové musli, kam nakydám kromě jogurtu i tvaroh, ten se snažím dát kam můžu.
    Když jsem měla k obědu něco sacharidového, což miluju, tak pak třeba večer tuňák s vajíčkem, vejce jsou na doplnění bílkovin fakt super, plus různé ty skyry, cottage, tvrdé sýry, mozarella.
    Já ale i když mám k obědu maso, tak ty bílkoviny málokdy dojím, pokud právě nemám ten den ještě vejce nebo tvaroh. Já teď cpu všude ty bílkoviny ne kvůli váze, ale kvůli věku, tak jsem nad tím začla víc přemýšlet.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    PROSTE_LO: tak dnešní trend není omezovat tuky, ale spíš ty sacharidy a nahrazovat "zlý" tuky hodnotným. Ale typy si taky ráda přečtu.
    PROSTE_LO
    PROSTE_LO --- ---
    Ahoj, chtěla bych se zeptat na vaše oblíbená rychlá jídla plná bílkovin (ještě lépe vyvážená). Zatím jsem hubla hodně pohybem a byla jsem v deficitu, ale složení jídel bylo nevyhovující. Mezi svátky jsem si začala psát zase kalorické tabulky a mám tam klasicky hodně sacharidů a tuků a chybí mi bílkoviny (ty mám třeba na 60%) a vláknina je úplně tragická (vychází mi kolem 30%).
    Ještě by ty jídla měly být chutné (všechno nízkotučné a celozrnné odmítám znovu zkoušet, ble ;)), jde mi o udržitelný živitní styl. Jinak jsem zhubla přes 30kg (cca za 4 roky postupně) a ted mi zbývá těch posledních 10 až 15 kg (do váhy, kterou jsem kdysi měla a byla jsem s ní spokojená a ta váha je v poli ideálního BMI).
    PROSTE_LO
    PROSTE_LO --- ---
    MARKYSHA: 20 kg je skvělý, jen tak dál!
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MARKYSHA: to je skvělý!
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ARGANNAH: jen jestli to není moc rychlý, ale počítám si to, tak snad ne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam