• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    KURE
    KURE --- ---
    ARGANNAH: MAR_TINA: existuje něco čemu se říká syndrom smažené rýže.
    to se teda týká rýže(těstovin) už uvařený.
    Otrava rýží? Otravu jídlem můžete dostat i ze zbytků rýže – zde je návod, jak se jí vyhnout | Rehabilitace.info
    https://www.rehabilitace.info/nemoci/otravu-jidlem-muzete-dostat-i-ze-zbytku-ryze-zde-je-navod-jak-se-ji-vyhnout/
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: to je otázka na vzdělanější, ale mám pocit, že zůstanou ty toxiny, které baktrie vyloučily.
    Obecně když se něco máčí hodinu a není léto, na stole to jde. Přes noc radši do lednice.
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    ARGANNAH: Ne úplně spolehlivě:

    "Co se stane, když sníme zkaženou rýži?

    Bacillus cereus je běžně se vyskytující bakterie, která může přežít i při vaření rýže. Když je rýže vařena, bakterie se zpravidla zničí, ale její spory zůstanou v rýži. Pokud rýži neuchováte správně, mohou se tyto spory začít množit a produkovat toxiny, které mohou způsobit zažívací potíže."
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: ...který potom ale při vaření vesměs pochcípají, ne?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KRISKA: namoč ji hodinu předem, jeslti máš čas, to pomůže. A namočenou rýži dát do lednice, rychle se na ní množí bakterie.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    sem dostala prirodni ryzi a na ni je ze se ma varit hodinu. tak su teda zvedava, ale teda tusit, ze se to vari tak dlpuho, tak asi kamosce nenabidnu, ze kdyz ji nechutna, ze ju zpracuju:D

    knedliky klasicky nesnasim od decka ale bramborovej si nekdy udelam a ten sezeru celej na jedno jidlo vetsinou:D

    taky az do vecera pak nemusim jist
    KURE
    KURE --- ---
    LUSINDA: máš k tomu nějakej zdroj o kolik to je?
    je fakt že chuť a barva znamená přítomnost nějakejch látek, takže potraviny bez chuti a barvy jich asi budou mít míň.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    KURE: to je stejný jako když řekneš že rajče je rajče......ne není. 😄
    KURE
    KURE --- ---
    KURE: *nutričně jsou podobný jsem chtěl napsat
    KURE
    KURE --- ---
    LUSINDA: jj to je jasny, dobrá rejže je... dobrá. levná rejže je hmota. Nutričně

    ANABEL_LEE: jasny. taky to jsou první co jsem našel složení, takže to může bejt i lepší. Neříkám že to je tragický složení, jen že na mym radaru se to má tak, že suchý těstoviny vnímam jako míň zprocesovaný.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    LUSINDA: my vetsinou u vietnamcu, mam rada basmati nebo jasminovou, jsou jine, ale chutna mi oboji

    TAPINA:
    KURE: jasny no, je fakt ze ty gnocchi jsou vlhci, vice vody - horsi udrznost a tedy nutnost konzervantu. ale tak kyselina sorbova obcas me netrapi, nicmene chapu vas point. stejne ten knedlik delat nebudu :D:D:D
    KURE
    KURE --- ---
    ANABEL_LEE: afaik těstovny jsou NOVA3 (UPF jsou 4ka)
    třeba rummo maj složení takhle:
    Krupice z pšenice tvrdé (Triticum durum).

    Italiamo gnochi takhle:
    Složení
    bramborové pyré - 85%
    - pitná voda
    - bramborové vločky
    pšeničná mouka
    jedlá sůl
    přírodní aromata
    rýžová mouka
    Éčka
    E471 - Mono a diglyceridy mastných kyselin1
    E200 - Kyselina sorbová

    nějak vnímam že to je rozdíl.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    Když tu byla řeč o rýži, tak u ty je teda hodně rozdíl jaká se kupuje. Klasika z Billy je dost humus. Bílou kupuju nějakou prémiovou z makra a je to ohromný rozdíl. (Chuť, konzistence..... vlastně i spotřeba) Ještě teda na saláty červenou a občas černou.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ANABEL_LEE: Třeba špagety, co kupuju, mají napsané složení: semolinová krupice. To jsou čisté jen normálně udělané a usušené těstoviny. Ty kupované gnocchi mají nějaké regulátory, modifikátory, aromata...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    TAPINA: testoviny taky tak nahlizis? ja mam gnocchi tak nejak v kategorii testovin... ale ja vetsinou ze zpracovaneho nevarim, tak me nejake ňoky obcas netrapi.... idealni priloha je ryze, hodis do hrnca, prikryjes, nechas dvacet minut bejt a je to :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ANABEL_LEE: No, a to jsme zas u toho, že ty kupované přílohy jsou vlastně ultra zpracované jídlo. Tomu se snažím vyhýbat, tak si radši udělám ten knedlík :o)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    TAPINA: domaci gnocchi rozhodne nedelam :D pokud by se oboji vyrabelo doma, tak asi ne, gnocchi kupuju, knedlik kdyz uz delam, tak hrnickovej v mikrovlnce, ale to je na prani spolubydlicich
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ANABEL_LEE: Domácí gnocchi jsou méně pracné než knedlík?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ELIZHANNAH: tak zas člověk chce mít pocit, že udělal, co mohl, než mu v 60 kvůli cukrovce uříznou nohu, víš co :)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    POZITRON: asi bude nejlepší zlata střední cesta, jako u mnohého...
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Já knedlíky nemiluju. V dětství jsem jedla jen jeden plátek knedlíků a v dospělosti přešla na max. dva, ale kdybych knedlík nejedla třeba rok, nic mi nebude chybět. Nikdy jsem nechápala guláš s šesti knedlikama, jako jak a kam se to do těch lidí vejde?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    do ankety, za me je taky knedlik zbytecne pracne a moc ucpavaci jidlo. jde nahradit treba gnocchi, k masu se zelim nebo i k omacce mi to chutna vic
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ELIZHANNAH: hm, tak pokud maji z inzulinove rezistenci sklon obecne, tim spis nejsou ty jejich tradicni prilohy moc vhodne.

    ale je to cele alchymie, moc sacharidu vadi, ale naopak zase striktni low carb vadi taky, protoze to zvysuje lacne glykemie. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam