• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    KURE
    KURE --- ---
    ARGANNAH: MAR_TINA: existuje něco čemu se říká syndrom smažené rýže.
    to se teda týká rýže(těstovin) už uvařený.
    Otrava rýží? Otravu jídlem můžete dostat i ze zbytků rýže – zde je návod, jak se jí vyhnout | Rehabilitace.info
    https://www.rehabilitace.info/nemoci/otravu-jidlem-muzete-dostat-i-ze-zbytku-ryze-zde-je-navod-jak-se-ji-vyhnout/
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: to je otázka na vzdělanější, ale mám pocit, že zůstanou ty toxiny, které baktrie vyloučily.
    Obecně když se něco máčí hodinu a není léto, na stole to jde. Přes noc radši do lednice.
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    ARGANNAH: Ne úplně spolehlivě:

    "Co se stane, když sníme zkaženou rýži?

    Bacillus cereus je běžně se vyskytující bakterie, která může přežít i při vaření rýže. Když je rýže vařena, bakterie se zpravidla zničí, ale její spory zůstanou v rýži. Pokud rýži neuchováte správně, mohou se tyto spory začít množit a produkovat toxiny, které mohou způsobit zažívací potíže."
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: ...který potom ale při vaření vesměs pochcípají, ne?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KRISKA: namoč ji hodinu předem, jeslti máš čas, to pomůže. A namočenou rýži dát do lednice, rychle se na ní množí bakterie.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    sem dostala prirodni ryzi a na ni je ze se ma varit hodinu. tak su teda zvedava, ale teda tusit, ze se to vari tak dlpuho, tak asi kamosce nenabidnu, ze kdyz ji nechutna, ze ju zpracuju:D

    knedliky klasicky nesnasim od decka ale bramborovej si nekdy udelam a ten sezeru celej na jedno jidlo vetsinou:D

    taky az do vecera pak nemusim jist
    KURE
    KURE --- ---
    LUSINDA: máš k tomu nějakej zdroj o kolik to je?
    je fakt že chuť a barva znamená přítomnost nějakejch látek, takže potraviny bez chuti a barvy jich asi budou mít míň.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    KURE: to je stejný jako když řekneš že rajče je rajče......ne není. 😄
    KURE
    KURE --- ---
    KURE: *nutričně jsou podobný jsem chtěl napsat
    KURE
    KURE --- ---
    LUSINDA: jj to je jasny, dobrá rejže je... dobrá. levná rejže je hmota. Nutričně

    ANABEL_LEE: jasny. taky to jsou první co jsem našel složení, takže to může bejt i lepší. Neříkám že to je tragický složení, jen že na mym radaru se to má tak, že suchý těstoviny vnímam jako míň zprocesovaný.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    LUSINDA: my vetsinou u vietnamcu, mam rada basmati nebo jasminovou, jsou jine, ale chutna mi oboji

    TAPINA:
    KURE: jasny no, je fakt ze ty gnocchi jsou vlhci, vice vody - horsi udrznost a tedy nutnost konzervantu. ale tak kyselina sorbova obcas me netrapi, nicmene chapu vas point. stejne ten knedlik delat nebudu :D:D:D
    KURE
    KURE --- ---
    ANABEL_LEE: afaik těstovny jsou NOVA3 (UPF jsou 4ka)
    třeba rummo maj složení takhle:
    Krupice z pšenice tvrdé (Triticum durum).

    Italiamo gnochi takhle:
    Složení
    bramborové pyré - 85%
    - pitná voda
    - bramborové vločky
    pšeničná mouka
    jedlá sůl
    přírodní aromata
    rýžová mouka
    Éčka
    E471 - Mono a diglyceridy mastných kyselin1
    E200 - Kyselina sorbová

    nějak vnímam že to je rozdíl.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    Když tu byla řeč o rýži, tak u ty je teda hodně rozdíl jaká se kupuje. Klasika z Billy je dost humus. Bílou kupuju nějakou prémiovou z makra a je to ohromný rozdíl. (Chuť, konzistence..... vlastně i spotřeba) Ještě teda na saláty červenou a občas černou.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ANABEL_LEE: Třeba špagety, co kupuju, mají napsané složení: semolinová krupice. To jsou čisté jen normálně udělané a usušené těstoviny. Ty kupované gnocchi mají nějaké regulátory, modifikátory, aromata...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    TAPINA: testoviny taky tak nahlizis? ja mam gnocchi tak nejak v kategorii testovin... ale ja vetsinou ze zpracovaneho nevarim, tak me nejake ňoky obcas netrapi.... idealni priloha je ryze, hodis do hrnca, prikryjes, nechas dvacet minut bejt a je to :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ANABEL_LEE: No, a to jsme zas u toho, že ty kupované přílohy jsou vlastně ultra zpracované jídlo. Tomu se snažím vyhýbat, tak si radši udělám ten knedlík :o)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    TAPINA: domaci gnocchi rozhodne nedelam :D pokud by se oboji vyrabelo doma, tak asi ne, gnocchi kupuju, knedlik kdyz uz delam, tak hrnickovej v mikrovlnce, ale to je na prani spolubydlicich
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ANABEL_LEE: Domácí gnocchi jsou méně pracné než knedlík?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ELIZHANNAH: tak zas člověk chce mít pocit, že udělal, co mohl, než mu v 60 kvůli cukrovce uříznou nohu, víš co :)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    POZITRON: asi bude nejlepší zlata střední cesta, jako u mnohého...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam