MADIETTA: v tom pripade vytrvej a dej tomu cas, ale ohrazuj se pokazdy, kdyz to udelaj...
odnaucit se neco rikat je hrozne tezky, ale stoji za to, se o to aspon pokusit...a myslim, ze vek tady nehraje roli, furt jim zbyva cely zbytek zivota :o)
ja muzu mluvit za tyrany...je dobry si uvedomit, ze jsi tyran a ze to neni dobry :o)
Me a mamu vychovala babicka - general. Furt s nicim nebyla spokojena a vsechno vycitala a kritizovala. Mama byla takova ta ticha a poslusna dcera, ktera se v zivote nepostavila na odpor a ani by ji to nenapadlo. Ja, tedy ne. Kdyz mi bylo 11 a mame 34, tak umrela. Ja casem zaplnila prazdne misto "alfa samice" a stala se ze me babicka. A z mamy, ktera byla do ty doby spis jako moje sestra, se stalo neco jako moje dcera. Takze se nam uplne otocily role. A ja ji zacala kritizovat stejne jako to delala babicka, protoze jsem nic jinyho neznala.
A az po delsim case, kdyz jsem zacala cist nejaky psychologicky clanky mi doslo, ze jsem svoje vlastni babicka a tyran svoji matky. A ze matka ma vsechny typicky rysy psychicky zneuzivanyho ditete. A od ty doby se to snazim zmenit, ale dodneska se obcas pristihnu, ze ji proste zacnu kritizovat. Ale to nemluvim ja, ale babicka.
(A treba i z tohoto duvodu nemam deti. Tak moc jsem se bala, ze ten vzorec chovani proste neprekrocim a znicim je.)
A snazim se, aby si mama uvedomila, ze babicka byla tyran a ona obet. A ze muze vstupovat do konfliktu a branit se a neni to nic spatnyho. A ze i kdyz ji je 72, tak ma jeste celej zbytek zivota na to, to trosku zmenit a prestat bejt obet.
A jde to ztuha a pomalu, ale meni se to a clovek si to vic a vic uvedomuje...