• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita | Společenství statečných šneků
    rozbalit záhlaví
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Jo a muž, který jí prakticky to stejné, co já, má cholesterol vysoký :o)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: tak já tuším, že středomořská dieta doladěná stejky je pro mě pravá. I mi mocně chutná. I ji umím vařit, i v Řecku jsem vypomahala chvilku v taverně.
    Ale vzala jsem si aspika s "vybranýma" chutěma. Přísnost bude!
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ARGANNAH: Mám 94 kg a jsem hodně robustně stavěná :o) Ty bílkoviny jsou asi můj celoživotní problém, co je dotahuju pomocí proteinových mlék z Lidlu (tam je kromě proteinu ta mléčná složka, i když samozřejmě processed food to je), tak zase pozoruju úbytek objemu v pase.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    KURE: Kuchařka Florentýna zjistila před asi rokem alergie na lepek i laktózu (nevím zda alergie nebo intolerance - to horší). A ta ted radí takový fígl - naplánovat si jedno vyvážené jídlo a uvařit ho dvojnasobek. První den sníš jednu porci. Druhý den zrecyklujes tu druhou porci masa přidáním jiné zeleniny a přílohy. Třetí den zrecykluje tu zeleninu a čtvrtý den zrecykluje tu přílohu.
    Takže první den máš kus masa, rýži a pánev mražený zeleniny na másle. Druhý den z toho hotového masa uděláš tortillu, přidáš čerstvou zeleninu do tortily a tvarohový dip, ať je to vyvážený. Třetí den využiješ ryzi, uděláš ji třeba smaženou s vajíčkem a doplníš salátem. A čtvrtý den recykluješ tu zeleninu, třeba tím, že ji spojíš vajíčkem a sýrem a uděláš si z ni placičky do trouby. Dodáš bílkovinu (dip) a přílohu (pečivo). Píšu to zkráceně ale snad pochopitelně.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Jestli ono to vůbec je jídlem až tak ovlivnitelné. Já byla na testech teďka, po asi týdnu jezení podle kalorických tabulek, do té doby bych řekla, že jsem jedla spíš blbě a tukům v jídle se fakt nevyhýbám, nic nízkotučného mi nesmí domů - mléko jen plnotučné, jogurty a tvarohy taky, tak jsem byla zvědavá na svůj cholesterol. Tak je celkově nízký, ten špatný i ten dobrý. Dobrý by se prý dal vytáhnout nahoru olivovým olejem, ale možná taky že ne.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    TAPINA: Kaloricky tabulky protein úplně nesmyslně přestřelujou. Jestli máš kolem 80 kg a jsi hodně robustně stavěná, tak je to ok. Jestli nejsi svalnatá a vážíš míň a nechceš nabírat svalstvo, je to zbytečně moc.

    Jednou jsem to probírala s nutriční z VFN. Říkala, že i ten gram na kilo váhy je kolikrát zbytečně moc. Že se to udává jako udržovací hodnota, ale že oni mají za ty roky spoustu dat od pacientů, ze kterých vyplývá, že na udržení svaloviny stačí klidně i 0,75 nebo 0,8 a je to úplně v pohodě (asi teda pokud nejsi kulturista - ty data jsou od obézních).

    No a protože tělo si umí říct, tak je úplně klidně možný, že 80g nesníš, protože je to na tebe prostě zbytečně moc. :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já mám lehce zvýšený cholesterol na skoro nízkotučné dietě. Lehce je 0,2 nad, ale stejně, chci to srovnat.
    V podezření je právě ta dieta. Člověk chce srazit všechny "zbytečné" tuky, tak zbudou ty přirozený v jídle, v mléčných výrobcích a mase. A rázem je dieta 80 % živočišných, což je špatně, alespoň 50 % mají být hodné tuky.

    Tak to zkouším přehodit a uvidím výsledky za čas.
    Právě radši vzít nízkotučný tvaroh a dát si do něj lžičku olivového oleje, než normální tvaroh. Apod.
    KURE
    KURE --- ---
    LUSINDA: je to ok tuk, ale je to furt tuk. takže pokud budeš jíst hromady tučnýho tvaruhu jako zdroj bílkovin, budeš k tomu mít hodně tuku a tedy i kalorií.

    LUSINDA: mě taky nechutná, jako nizko kalorickou vysokoproteinovou věc jim skyr.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    VALENTINA: Přemíra bílkovin obecně třeba taky velmi zatěžuje ledviny. A dá se z ní dostat dna
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    XMARGE: Tak když si dáš třeba hovězí steak, máš v tom kromě toho proteinu neurekom kvalitních mikronutrientů, dokonce i vlákninu, prostě je to nutričně bohatý, zdravý jídlo. Dtto luštěniny, ty mají navíc tu výhodu, že jsou relativně málo koncentrovaný, takže jich můžeš sníst relativně velký množství a hodně se zasytit, aniž bys přepálila energetickej příjem; a zase, mají spoustu kvalitních miker a hromadu vlákniny pro mikrobiom. Zatímco v tom práškovým proteinu je - ehm, akorát tak protein. Leda že je to o něco uměle obohacený (což stejně není žádná výhra, ono se zdá, že tělo mnohem líp zpracovává nutrienty z přirozenecjh zdrojů než z umělejch doplňků stravy).

    Jak říkám, chápu tohle u veganů, kde je ta volba etická a děje se vědomě na úkor vlastního zdraví. Ale jinak je to jako chodit s poměrně marným chlapem, kterej tě nežere a ani tobě se ti moc nelíbí a moc ti nevoní (ale nevyžaduje moc investice do vztahu), když bys přitom mohla mít s vynaložením jen trochu snahy navíc obapolně krásnej vztah s charakterním krasavcem. :D (Sorry za tu debilní metaforu, jede mi ovulace na plný pecky.)
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    NO přemíra čehokoliv je škodlivá - i zdravých potravin:o) moc bílkovin nemusej dát ledviny...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KURE: dlouhodobá nadmíra bílkovin samozřejmě škodí, hlavní jsou ledviny, za nima trávení,riziko dny. Otázka je, kolik je nadmíra.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ARGANNAH: Kolik mi navrhují kalorické tabulky. Navrhují mi 80 g na den, ale s běžným jídlem jsem tak na polovině.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    VALENTINA: Ta rakovina se týká živočišných bílkovin. Ze bychom se měli při 50+ ubírat živočišné a přidávat rostlinné.
    KURE
    KURE --- ---
    MARKYSHA: no mě přijde spíš nepravděpodobný, že přemíra čehokoliv neni škodlivá.
    je to pravd u tuku, sacharidů, proč by to nebylo pravda u proteinu?
    ale otázka je, co je hodně.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    MARKYSHA: mě mléčný tuk přijde ok...jim jogurty Max a min polotucnou verzi tvarohu. Ten skyr je teda lepší. Zase v ty full verzi toho člověk nesmí sníst celý balení 😅 nejím nic smaženého, pečeného na tuku....to mi přijde jako zbytečný tuk
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: já to umím, posnídám pomazánku z tuňáka s tvarohem, k obědu 200 g krůtích prsou (třeba jako čína), k svačině řecký jogurt a k večeři steak...

    Takže jak píšeš, 3x denně maso. Ale já jsem typ troll, já to ráda. Ale stíhám to tak jednou dvakrát týdně, zbytek ty proteiňáky.

    Je dobré vědět, že ten zvýšený příjem je na hubnutí tuků a udržení svalů nebo nabírání svalů. Na údržbu normální váhy stačí méně.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    TAPINA: Kruciální otázka: jak definuješ "dost bílkovin"?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    XMARGE:
    LUSINDA: pro blbost? Svýho času silově sportující na to přísahali. Mně to chutná, ale jak říkám, sežeru všechno jako správný prase:-)))
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    No nejlepší je skyr - to je zakysaný tvaroh a má mizivý procento tuku a dobrý podíl bílkovin. Ale v ČR nejde sehnat bezlakto verze a já se nechci cpát laktázovýma tabletama každý den..
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    ARGANNAH: já to chápu naprosto, protože s tím mám problém furt, ano, klidně si dám k obědu ten květák, k snídani nějaký koláček a k večeři salát, takhle jím celý život. Teprv poslední dobou jsem o tom začla víc přemýšlet. Já prostě jedu na sacharidy, maso není mojí prioritou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam