úvod
témata
události
tržiště
diskuze
nástěnka
přihlásit
přezdívka
heslo
přihlásit
pamatuj si mě
registrace
ztracené heslo?
VČELAŘSTVÍ
KUATO
---
---
10:32:49 3.7.2012
1 odpověď
EXCITE
: no hlavne se medovina z nepřevařovaného medu nechce vyčeřovat. u převařovaného medu je celkem vyřeřená za měsíc nebo dva po dokvašení, u nepřevařovaného medu po půl roce je furt kalná.
EXCITE
---
---
10:26:07 3.7.2012
2 odpovědi
VODOMERKA
: já syrupy nedělám:) navíc tedy mám pocit,že bílkoviny( a jiné ltáky z medu) mají ten kvas brzdit.. nebo mne prosím oprav..případně to zkus rozvést do více než do holé věty končící otazníkem :)
VODOMERKA
---
---
10:20:03 3.7.2012
1 odpověď
EXCITE
: tobe syrup nikdy ve spizi nevykvasil nebo nevybouchnul? :)
EXCITE
---
---
9:58:46 3.7.2012
1 odpověď
VODOMERKA
: &
MRTS
: zkoumám zkoumám...v souvislosti medoviny a bílkovin v medu jde o kvas, ne?
Jak to souvisi s tím syrupem?
VODOMERKA
---
---
21:25:32 2.7.2012
1 odpověď
EXCITE
: v medu je spousta latek, vcetne zejmena bilkovin, ktery maji tendenci se kazit. treba jako kdyz delas normalne varenou medovinu... :)
MRTS
---
---
21:15:57 2.7.2012
1 odpověď
EXCITE
: Bílkoviny se při vaření vysrážejí. (Více v receptech na výrobu medoviny.)
TYET
: Právě že vyšší teplota rozebere navíc i enzymy...[1]
[1]:
http://www.wikiskripta.eu/index.php/Enzymy#Vliv_teploty
EXCITE
---
---
15:03:51 2.7.2012
2 odpovědi
VODOMERKA
: nerozumim..
VODOMERKA
---
---
14:22:18 2.7.2012
1 odpověď
EXCITE
: předpokládám, že kvůli odseparování bílkovin určitě.
TYET
---
---
13:07:34 2.7.2012
EXCITE
: já vzala ten recept od Janči a Zentricha, který jsou velice důvěryhodný a zkušený bylinkáři, ale když to tak říkáš, asi by to stačilo
EXCITE
---
---
13:06:24 2.7.2012
2 odpovědi
TYET
: A musíš ten med s tím syrupem vařit? Nstačilo by ke konci vaření je přidat med a rozpustit ho?
TYET
---
---
13:03:53 2.7.2012
2 odpovědi
EXCITE
: já myslím, že v tom sirupu to nevadí, do čaje a na chleba je samozřejmě syrovej :) zajímalo by mě spíš, jestli v tom medu zůstanou po deseti minutách varu ještě nějaký prospěšný látky, pokud se ptám jako trotl, tak mě omluv, nic o tom nevím
EXCITE
---
---
13:01:42 2.7.2012
1 odpověď
TYET
: jo, ten jsem na FB už viděl :)
Každopádně podle té tabulky bych viděl nárůst k urovni 20.. ideální by bylo mít nějakej vzorec do excelu :)
jak tu tak pátrám tak jsem se docetl,ze HMF je považovaný pouze za "Antinutrient"..
OGMIOS
---
---
12:38:46 2.7.2012
KUATO
: takze staci nesladit medem uplne horkej caj a je to v suchu :)
KUATO
---
---
12:36:35 2.7.2012
1 odpověď
EXCITE
: to je super tabulka. clovek aspon vidi, ze pri normalnim uzivani (v horkem caji, ktery do par minut ochladne) je vzrust naprosto zanedbatelny.
TYET
---
---
12:31:52 2.7.2012
1 odpověď
EXCITE
: já jsem nevysvětlila, proč to chci vědět, bylo to kvůli tomuhle sirupu, kde se jitrocel vaří spolu s cukrem a medem:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=407767199274495&set=a.370621732989042.97948.346774498707099&type=3&theater
díky :)
EXCITE
---
---
12:30:30 2.7.2012
2 odpovědi
TYET
: na to jsem nenašel tabulku :D
Ale při 80°C jsou to řádově hodiny aby ses u Cz medu dostala na vyssi urovne:
TYET
---
---
11:14:41 2.7.2012
1 odpověď
EXCITE
: deset minut mírnýho varu, díky :)
EXCITE
---
---
10:02:43 2.7.2012
1 odpověď
TYET
: &
MRTS
: A take mnozstvi HMF zalezi na dobe a teplote prehrati medu..
VODOMERKA
---
---
9:59:43 2.7.2012
+1
tak med z medvědího česneku se povedl. podle pylový analýzy je cca 70%. zbytek asi řepka a trochu akátu (cca 15l).
má už sám o sobě celkem pastovitou konzistenci, část byla vyloženě jako "sádlo".
vůně jemná (bez česnekovýho pachu), chuť taky
TYET
---
---
13:35:31 26.6.2012
MRTS
: díky moc!
<<
<
>
>>
Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam