• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    LINKOS: prijde mi to min prehledny. neda se poradne rozebrat dilo. coz chapu, ze nechat vcely na pokoji je prave ucel tohohle systemu. ja se ted teprve osamostatnuju, tak chci videt, co se kde deje. pak je tu vytaceni medu... mam rad "jednodruhovy" medy. zkousim €Dadant s mednou komorou. pak uvidim, jestli se priklonim k necemu divocejsimu :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    VODOMERKA: v čem to je náročnější, že to pro tebe není?
    Jinak si myslím, že toho medu musí být přeci o dost méňe když včely stále musí dělat nové dílo dokola.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    LINKOS: Já na to postupně přecházím, přijde mi to v lecčem mnohem jednodušší.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Zrovna dnes jsem vyměńoval u jednoho včelstva jedno vysoké dno za druhé a zjistil jsem, že je úplně prostavěné divočinou. Naštěstí se tam už moc včel nezdržovalo, všchny byly o dvě patra nahoře, ale i tak jsem dostal pěknou sodu. Pokusily se mě ubodat, ale nakonec jsem dostal jen jedno žihadlo do krku :-) A sklidil hromadu vosku.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    LINKOS: zeptej se PIPAL :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    LINKOS: kamaradi u Smolika byli a ted taky jedou na louckach, aspon u nekterych vcelstev. pro me, pro lenocha, to neni :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    co si myslíte o tomto způsobu včelaření?
    Med z divočiny | Med přímo od včel
    http://mamevcely.wordpress.com/
    KUATO
    KUATO --- ---
    LINKOS: kvaseni neni moc rychle, to je pravda, kor kdyz clovek dela medoviny, ktere maji vysoky obsah medu (1+:2 med:voda). je radno udrzovat teplotu 25-28 stupnu, coz se da udelat snadno akvarijnim topitkem s termostatem. co se tyce prevarovani medu - to je slozita vec. "prirodni neprevarovana medovina" zni sice suprove, ale soused, ktery vyrabi medovinu uz mozna patnact let to dva roky zpatky u jedne varky zkousel a dodneska neni vycerena. prevarit vodu urcite uz kvuli dezinfekce.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    BEBERA: medové víno sem nedělal, takže informace mám jen teoretické. No, doporučují přidat vylisované jablko, protože med nemá kalové částice co urychlují kvašení. Pak med není potřeba převařit a zničit v něm to dobré, ale převařit je potřeba vodu pokud je tvrdá. Vysoká teplota při kvašení kvasinkám taky nesvědčí. Co přístup vzduchu?
    Síru nepoužívám, takže těžko říct jak s ní zacházet, to nevím.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    VODOMERKA: to zive jsem dolila do vychladlého roztoku. Davala jsem si pozor, aby roztok i kvasinky měli stejnou teplotu, aby chudinky nemely teplotni sok, davala jsem pozor na teplotu prostředí. Rekla bych, ze se ještě zadne kvasinky nikde jinde nemeli tak dobře, jako u me :) mrchy nevdecny...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BEBERA: tak tim padem tam logicky nezustalo nic ziveho, co by mohlo kvasit :)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    VODOMERKA: jasne, ze svarila a zbavila bilkovin - všechno tak, jak ma byt...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BEBERA: si ten med nesvarila? nezbavila jsi se bilkovin? aby ti to nechytlo naky spatny kvaseni... ;)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    To mi teda reknete, po vytoceni ten med s vodou stal ve studene chodbe, jen tak, a sam od sebe hnedle zkvasil. Pak se do toho vlozim ja, vytvorim mu krasne prostředí, dam mu uslechtile kvasinky, najdu mu teple mistecko pod pudou a co???? Nic...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZOIDBERG: koupila jsem jedine, které v mistni drogerii měli - Vinka hlubokoprokvasejici...zítra kdyztak sjedu do vcelarskych potreb a poptam se tam. Zivnou sul jsem mela Schimansky od jiného vcelare ze ZO
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BEBERA: Myslím, že přidáním dalších kvasinek by se nic zkazit nemělo. Teď už by to mělo kvasit, pokud byly kvasinky rozjeté. A jaké používáš?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Jak dlouho po sireni demizonu (sudu), davate do zakladu medoviny namnozene kvasinky? V sobotu jsme zalozili a včera vecer babicka rikala, ze pry se nic nedeje, ze zadny bublinky...Hledala jsem na internetu a precetla jsem jeden názor, ze po vysireni se nalije medovy roztok hned a kvasinky se pridaji az po 24 hodinách, aby je sira nezahubila...A co mam ted delat? Zkusit znova nechat rozkvasit kvasinky a pridat? A prevarit nebo neprevarit roztok? A nebo uz to nemá cenu?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BEBERA: dulezity je vysirit demizon a zbavit se poradne bilkovin. (moc zkusenosti s medovinou nemam. jednou zgelovatela, podruhy uz jsme poradne sirili - byla vyborna). recept klasickej
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    A nejaky tip, na co si dat při vyrobe pozor?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Mate někdo prosim osvedceny recept na medovinu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam