• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    KUATO
    KUATO --- ---
    SCHIFFI: pekne, i kdyz v tom clanku maji par blbosti - treba to, ze vcely ziji 1-6 tydnu :o). to by vcely uz davno vymrely :o)
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Na střeše pražského hotelu bzučí tisíce včel. Vyrábí med pro hosty - iDNES.cz
    http://ekonomika.idnes.cz/...fih#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=prahah&utm_content=main
    FARIN
    FARIN --- ---
    a z jineho soudku, startup pro monitorovani vcelstev, ukladani dat do cloudu a pote analyzovani
    Beezinga.com - Know your Bees!
    http://beezinga.com/
    FARIN
    FARIN --- ---
    pro ty co nectou smolika
    Co by včely chtěly | WINEPUNK
    http://winepunk.cz/2013/09/19/co-by-vcely-chtely/
    KUATO
    KUATO --- ---
    SHADOWALKER: no a co. ja letos formidolem po medobrani lecil poprve. pred tim 8 let jen varidol v rijnu. a voala - s vyjimkou predlonskeho roku, kdy mi jedno vcelstvo padlo na nosematozu (ktera mohla mit pricinu ve varoaze, co to vcelstvo oslabila) mi nikdy zadne vcelstvo na varoazu nepadlo. takze bych z toho nedelal kdovijake selhani.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Teď už to je stejně fuk, hlavně se poučit pro příští rok. Pokud u vás není nějaké extra zamoření kleštíky, tak by se nic moc stát nemělo.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    ZOIDBERG: To já si myslím taky, proto mně zaskočilo, že to úplně vynechal.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    SHADOWALKER: Já už bych to nechal, brzy se bude léčit Varidolem a pak eventuelně i aerosolem. Ovšem to léčení po medobraní je podle mě nejdůležitější - kvůli tomu, aby byla zimní generace včel zdravá.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Z kamaráda teď vylezlo, že po medobraní neléčil a já jsem si uvědomila, že vlastně nevím jak by to teď měl správně řešit. Dát tam teď formidol? Počkat na aerosolování? Co byste doporučili?
    MTO
    MTO --- ---
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    A jinak není třeba se bát toho, že včely staví stále nové dílo, ony to umí. A má to pro včely i zdravodní (hygienické) dopady. V čerstvém díle je množství různých zárodků chorob (spóry, mikrobi,...) menší než v reckyklovaném.
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    Odpovídal jsem LINKOSOVI do mailu, ale dám to i sem.

Tak teda: Ono by to bylo spíš na popovídání, než na pár vět v mailu/diskusi. Ale dle Vaška Smolíka jsou výnosy porovnatelné (musím se na něj odkazovat, sám jsem začal letos, takže med budu mít až příští rok). V zásadě je ale všechno jinak, než u klasiky. Místo jednoho silného včelstva (nástavkový „mrakodrap“) cca tři malá, místo výnosu 30-50kg na včelstvo jen 10-15kg (ale krát tři), místo přidání nástavku na další med v největším rozmachu vyřezání plodu (a roztočů; a uvolnění místa na med; a omezení rojivosti), místo krmení cukrem ponechání části medových zásob, atd. V každém případě u klasického přístupu je hlavním (a s nadsázkou jediným) kritériem maximální výnos medu. U Smolíkovy (a jiných metod) je med samozřejmě chtěný, ale není mu podřízeno vše. Je to dobrá protiváha „velkochovu“ (ze kterého vychází i malovčelař, neboť metodiku má stejnou), takový lidštější přístup a návrat k (funkční) jednoduchosti. A to se mi líbí.
    HAWKENS
    HAWKENS --- ---
    Včely jsou první padlí v chemické válce - E15.cz / Zen
    http://zen.e15.cz/pribehy/vcely-jsou-prvni-padli-v-chemicke-valce-1019346
    FARIN
    FARIN --- ---
    LINKOS: zkosim to taky po smolikovsku. pristi rok budu vedet vic. Libi se mi ten pristup obetovat cast vynosu a usetrit nejakou praci. zejmena proto ze to mam jako zabavu.
    KUATO
    KUATO --- ---
    LINKOS: jj, taky teorie o tom, jak jsou vcely nadsene z noveho dila dostavaji na prdel v praxi, kdyz clovek vidi, ze uz nekdy v polovine cervna se vyhybaji nezakladenym sousim v medniku i plodisti jak jen mohou, o mezistenach ani nemluve.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    LINKOS: prijde mi to min prehledny. neda se poradne rozebrat dilo. coz chapu, ze nechat vcely na pokoji je prave ucel tohohle systemu. ja se ted teprve osamostatnuju, tak chci videt, co se kde deje. pak je tu vytaceni medu... mam rad "jednodruhovy" medy. zkousim €Dadant s mednou komorou. pak uvidim, jestli se priklonim k necemu divocejsimu :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    VODOMERKA: v čem to je náročnější, že to pro tebe není?
    Jinak si myslím, že toho medu musí být přeci o dost méňe když včely stále musí dělat nové dílo dokola.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    LINKOS: Já na to postupně přecházím, přijde mi to v lecčem mnohem jednodušší.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Zrovna dnes jsem vyměńoval u jednoho včelstva jedno vysoké dno za druhé a zjistil jsem, že je úplně prostavěné divočinou. Naštěstí se tam už moc včel nezdržovalo, všchny byly o dvě patra nahoře, ale i tak jsem dostal pěknou sodu. Pokusily se mě ubodat, ale nakonec jsem dostal jen jedno žihadlo do krku :-) A sklidil hromadu vosku.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    LINKOS: zeptej se PIPAL :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam