Zdravím včelařský spolek na Nyxu. Tak nějak se mi rozleželo v hlavě, že bych začal se včelama. Zatím načítám literaturu a studuju videa, plánuju kontaktovat místní organizaci plus nějaké včelaře. Měl bych pár (určitě klasických amatérských) otázek, tak to sem hodím, třeba poradíte.
1) směřovat to k příštímu roku (ted si začít shánět věci, připravit si pozemek) a během léta si sehnat nějaký oddělek, nebo dát rok studiu, přípravě a spustit to obrok?
2) úly (nízkonástavbový, Langstroth, zateplený, nezateplený...)vybírat dle okolí, at se mi dobře spolupracuje se včelařema (rámky s oddělkama,...), nebo si to rozhodnout dle sebe?
3) jak je to s blízkostí včelařů, sousedů? Bratranec to zvažuje taky, máme nějaké chalupy a pozemky. Chalupy jsou od sebe vzduchem nějakých 300m, oddělené lesíkem, já mám nějakou louku na své straně, on zase na své. Pokud nikdo z nás neplánuje víc než 5 včelstev, je to ok?
4) jak je to časově se včelama? Chalupu mám 5km od baráku, 10min autem. Jezdíme tam stabilně na víkend během sezony, často jsem tam i dvakrát, třikrát, během týdne ohledně různých prací. Co jsem pochopil, tak včelky občas mají období, kdy je dobré je omrknout co 24-48 hodin, ale častější je jen třeba jednou za víkend, dva týdny.