BRUKEV: ja začal vloni, odkládal jsem to roky, abych si ještě dostudoval to či ono, ale studovat bych mohl klidně další roky :)
Za mě takto:
ad 1) domluv si vyzimovaný oddělky nebo včelstva na jaro. Bude to dražší, ale nakopne tě to :)
Klidně bych si pak sehnal ještě "normální letošní" oddělky. Třeba v poměru 2 vyzimovaný a 3 jarní.
ad 2) já se rozhodl pro Langstroth 2/3 s vysokým varoa dnem, nikdo kolem mě je tu nemá (jedou klasiku 39x24). Bohužel mě komunikace se starousedlíky celkově odradila, takže jsem šel svou cestou.
Nevadí, mám knížky od psnv, youtube, internety a email/telefon na včelaře, od kterého mám oddělky :)
Oddělky jsem kupoval od včelaře z Vysočiny, tak jsem musel mít veterinární zprávu, což zajistil prodávající.
Tuhle zimu chci zkusit výrobu nástavků s cinkovanými spoji a 19mm stěnou (de facto original langstroth se stěnou 3/4"). Jsem sice v 600mnm, ale co jsem zjišťoval, tak by to neměl být problém.
ad 3) v ukruhu 1 km mám cca 100 včelstev. Máme tu ale dobré stanoviště (lesy, remízky, louky i pole) v okruhu 5+km, tak včely mají stále co sbírat
ad 4) mám je na zahradě, takže v dosahu minut. Nicméně se řídím pravidlem méně je více, takže spíš pozoruju, co se děje na česnu a kolem úlů.