• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOOTCHA: no pak tam mají nějaký food grade za 80... budu se tam zítra stavovat, tak uvidím.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    ZUZKAOU: Nemaj to dostupný, ale jediný co mě napadá je, že je to při výměně. Ale nevim proč by to kdo dělal. Odpovídá to přibližně ceně, kterou platim při výměně vlastního vosku za mezistěny.
    MAJA
    MAJA --- ---
    Nemá někdo tip na způsob jak si samodomo v malém měřítku (2-3 úly) vyrábět mezistěny ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    hele - to že mají včelařské potřeby v křemencové strouhaný vosk 51 kč za kilo je chyba, nebo je to nějaká podezřelá čínská směs, nebo je to starej vosk, nebo jak je to možný?

Vosk žlutý strouhaný - Včelaři
    http://www.vcelari.info/vosk-zluty-strouhany
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    asi nezbyde nez je zvednout ze zeme .. ja to mam na necem takovem https://www.epletiva.cz/-z104CZ ..
    WANTON
    WANTON --- ---
    WANTON: To me spise napadla jina otazka, mi neodchazi dna nebo nastavky, ale tramy, co mi na nich uly stoji. Mam je klasicky ztracene bedneni a tramy. Jak ochranit ty tramy?
    WANTON
    WANTON --- ---
    Já jen upozorním na skutečnost, že u nás, ale i v dalších státech bývalého RU, je zavčelenost 8 včelstev na km2. Např. třeba v takové UK je to 1 včelstvo na km2. Ono to strašení vymíráním včelstev je dnes hlavně o clickbait titulcích.
    KUATO
    KUATO --- ---
    VEVER: no tak z běžného ovoce (jabka, hrušky, třešně..) by moc nebylo, protože v době kdy v květnu kvete, tak čmeláci a jiní drobní opylovatele ještě nemají založené kolonie a lítají v podstatě jen královny.. a těžko říct, kolik toho různé samotářky opylí, ono jsme jim dali dost na prdel. Když srovnám kolik hmyzu (třeba motýlů) bylo před 30 lety, když jsem byl kluk, tak bych si tipl, že jich zbylo možná 10 procent. Ona i struktura krajiny v Čechách není dobrá, zrušení mezí v době komunismu způsobila, že zmizelo možná 90 procent úkrytů pro hmyz i drobnou zvěř.. samozřejmě takoví rakusaci by z toho vyšli mnohem líp.. ale třeba by něco z toho šlo zase obnovit. Biopasy, které se v posledních letech objevují, jsou takový první krůček jak podpořit právě hmyzaky a drobnou zvěř..
    VEVER
    VEVER --- ---
    WANTON: asi si budu muset najít proč přesně...traviny (tj. včetně obilí) se fakt neopyluji, takže úplně nevidím proč bychom měli vymírat...nějaká redukce počtu by možná mohla nastat, ale vymřít? I nějaké to ovoce a dvouděložné rostliny by zbyly, i když v menších počtech, opylilo by to něco jiného.
    WANTON
    WANTON --- ---
    Greta s Gorem se shodují, že bez včel vymřeme do 12 dní, 16 hodin a 50 minut.
    DIVER
    DIVER --- ---
    já včelařství ani včelám nerozumím (mravencům jo:) a asi vás to tady nasere, ale berte to prostě jenom tak, že jsem zabouchal na úl:) prostě pro zajímavost. a taky mě zajímá váš pohled...

Jiří Hlavenka: Vyplachování mozku včelami opět na scéně - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/jiri-hlavenka-vyplachovani-mozku-vcelami-opet-na-scene
    MIKE23
    MIKE23 --- ---
    Víme, že bez včel bychom vyhynuli za 4 roky.
    Bez Becherovky, olejů a bavlněných kalhotek. Jak by vypadal obchod bez včel - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/vcely-pyl-rostliny-opylovani-penny-market.A220713_101714_ekonomika_drh
    MAJA
    MAJA --- ---
    měl jsem jeden úl o dost starší a předtím asi lakovaný (lak se už většinou oloupal) ... nakonec jsem to opálil a natáhl olejem a i po roce to vypadá dobře ... než na to patlat nějakou chemii, tak to raději jednou za pár let prohnat kamnama a pořídit nové (z ekologického i finančního hlediska ... )
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    KOTILION: Já to teda taky neřešim (nenatírám ničim). Nejstarší nástavky mám z roku 2014 a většinou zatim držej. Problém je spíš v tom, že se některý rozkližujou. Až dosloužej, půjdou do kamen ;-)
    MAJA
    MAJA --- ---
    LUCIEN: tak nějak bajvoko, dokud se to rozpouští ... vznikne z toho naředěný roztíratelný vosk
    LUCIEN
    LUCIEN --- ---
    MAJA: v jakém poměru to mícháš?
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    Přesně, velký víko a jako nater v podstatě cokoliv ...
    MAJA
    MAJA --- ---
    KOTILION: lněný olej svařený s voskem ... chtělo by to ale přidat nějaký pigment kvůli UV
    WANTON
    WANTON --- ---
    KOTILION: Už ničím. Když je dobré víko, vydrží i bez ošetření dlouho.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    KOTILION: silnovrstvá lazura
    KOTILION
    KOTILION --- ---
    Ahoj, chci se zeptat, cim osetrujete drevene uly, ktere mate venku?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam