• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREATDRAKEŠkolné na VŠ - diskuze o existenci a dopadech možných i historických u nás a ve světě
    Vzhledem k tomu, že fenomén školného na vysokých školách na naši společnost udeřil zcela naplno, rozbíhá se debata na toto téma napříč mnoha kluby i na nyxu. Považuji za dobrý nápad tomuto dát své místo pro centralizaci zdrojů, odkazů a debat. Jak nad aktuálním návrhem tak nad systémy v okolních státech.

Pokud máte již hotový názor: "školné na vysokých školách je dobro/zlo/kretenismus/božské/zásadní/nezajímavé" - pak je to pro vás asi dobře, ale z hlediska diskuze nezajímavé. Vystříhejte se tedy prosím prostého shromažďování argumentů na podporu již předem připraveného názoru, to opravdu není cílem, protože negativních i pozitivních věcí se dá, s trochou snahy, nalézt mnoho.

Stejně tak, je kontraproduktivní argumentovat "já zažil to a to a proto to vnímám negativně" - tomu se asi nelze moc vyhnout, ale uvědomte si prosím, že školné je něco, co se dotkne obrovského množství lidí ve velmi různých životních situacích a vaše zkušenost patrně vůbec není obecně aplikovatelná.

Prosím všechny diskutující, aby si přečetli obsah tohoto odkazu, včetně pdf souborů na konci stránky: http://www.msmt.cz/pro-novinare/financni-pomoc-studentum-navrhy-jsou-na-stole

Německá wiki o školném s krátkým popiskem pro mnoho států a v celku užitečnými odkazy
    http://de.wikipedia.org/wiki/Studiengeb%C3%BChr

Dále jsou vítány studie z jiných států, kde již školné na vysokých školách zavedli, školné dlouho mají či jej zvažovali.
    Zde je souhrn z roku 2007 o školném v některých evropských státech. Pokud seženete novější, sem s tím prosím.
    http://www.euroskop.cz/607/sekce/skolne-v-eu/

Listina základních práv a svobod (Článek 33, bod 2):
    Občané mají právo na bezplatné vzdělání v základních a středních školách, podle schopností občana a možností společnosti též na vysokých školách.

[SERVER ERROR]
    rozbalit záhlaví
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Jsem pro vedení školného - v budoucnu to samozřejmě zabolí i nás, ale prostě jak píše
    IQFREE: - beru to jako vstupní kapitál

ohledně sociálně slabších rodin - daný jedinec díky nabídce vzdělání může vystudovat vysokou školu i ve čtyřiceti
    IQFREE
    IQFREE --- ---
    ja soukromou skolu studuji a neberu to tak, ze platim za nejake materialy, ale hlavne to vnimam, ze platim za to, ze mi nekdo srozumitelne preda "know-how", ktere je aktualni a platne, a mohu ho okamzite uplatnovat pri reseni svych profesnich problemu... beru tyto informace proste jako vstupni kapital, ktery si musim koupit, abych s nim mohl potom nakladat a nejak ho pres sebe prefiltrovat a pokud se zadari, na konci tohoto procesu mit nakonec vic nez jsem vlozil... ale muj pristup je fakt business... chapu, ze u humanitnich oboru toto proste asi nefunguje at uz z praktickych duvodu, nebo z duvodu, ze studenti vesmes business neakceptuji, nelibi se jim, vyhybaji se mu, protoze jim to proste nesedi (chapu, neodsuzuji a vim, ze spolecnost potrebuje i humanitni obory)
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    IQFREE:
    nu, můžeš pokračovat zde: [ GREATDRAKE @ Školné na VŠ - diskuze o existenci a dopadech možných i historických u nás a ve světě ] druhý odstavec

zde:
    [ GREATDRAKE @ Školné na VŠ - diskuze o existenci a dopadech možných i historických u nás a ve světě ]
    co může realisticky (neb to popisuje existující jev) se školným nastat

zde:
    [ GREATDRAKE @ Školné na VŠ - diskuze o existenci a dopadech možných i historických u nás a ve světě ]

a můžeš se věnovat i jiným ID :)
    Osobně odmítám stoupnout si na tu či onu stranu barikády, protože v tom sám nemám zcela jasno (i když dle hlasování je patrné, že jsem spíše optimistou) a snažím se hledat argmenty pro obě strany.
    IQFREE
    IQFREE --- ---
    greatdrake: priznam se, necetl jsem vse, ale tobe chybi definice toho, co si vlastne skolnym kupujes, je to tak? protoze i potom budes mit dalsi naklady spojene se studiem. Bydleni, jidlo atd... Ale bydleni a jidlo bys musel resit i tak, cili to nemuzes vztahnout je studiu, jakoze kdybys nebyl student, tak bys na bydleni a jidle usetril... je to preci naopak... jak menza tak i koleje jsou mnohem levnejsi nez jidlo v hospode ci bydleni v podnajmu... Cili pojdme k te definici... co si student skolnym kupuje... kupuje si za to - registraci(rekneme plati za naklady spojene s jeho prijetim do studia), vyuku, zkousky, materialy v digitalni i tistene podobe, mozna i vikendove soustredeni, workshopy apod. Vse ma podobu smlouvy s jasnymi pravidly a podminkami, ktere musi byt plneny, aby byla platna... Takove definice sluzeb uz ale existuji, uz dnes existuji soukrome skoly a to nejen u nas...
    ACKO
    ACKO --- ---
    IQFREE: Nemám obecně žádné námitky proti školnému. Námitky bych měla, kdyby se prosadilo v té podobě, jak to prezentuje pan John: odložené školné s tím, že absolvent začne splácet ve chvíli, kdy dosáhne průměrného platu toho času v ČR. Do této chvíle ok ( no dejme tomu) ALE pokud absolvent průmerného platu se svým vzděláním nedosáhne ( do nějakých 10 let), bude mu školné odpuštěno. Takto nastavený systém zvýhodnňuje neschopné a flákače, kteří na něm mají profitovat a trestá ty úspěšné a snaživé.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Prosím zahlasujte si v anketě,
    současnou debatu o anketě promažu, návrhy na případné další ankety prosím výhradně dopošty.
    IQFREE
    IQFREE --- ---
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    IQFREE: prosím pročti si debatu nazpět.. mnohé tu již zazněly, sám jsem například několik uváděl.
    IQFREE
    IQFREE --- ---
    Muže tu tedy někdo v bodech napsat duvody PROTI zavedení školného? Protože zde nabyvam dojmu, ze jsou nevitane argumenty pro, připadne jsou otazky ignorovány anebo jsou lidi jednoduše zabanovani. Stojite tu vůbec o diskuzi i se zastánci školného? A pokud ano, dáte jim prostor pro svobodne vyjádření bez toho, ze tu správce bude lidi zastrašovat?
    BIGES
    BIGES --- ---
    ARGANNAH: Tak to pozor, zdravotní pojištění není nějaká dotace, je to skutečně pojištění. A je povinné, protože lidé nemohou vědět, kdy onemocní. Tak aby v systému nebyli jen ti nemocní.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    PIZI: jsem mužem snadných a elegantních řešení. Sayonara.
    BIGES
    BIGES --- ---
    Prospěchové stipendium jsem měl, bylo naprosto komické, nějakých 600-800 korun za měsíc, nejsem si přesně jist. Fraška, která nestojí za námahu.
    IQFREE
    IQFREE --- ---
    ARGANNAH: Problem dnesni spolecnosti je ale v tom, ze to, co se ma vyuzivat, se velmi často zneužívá a už je to takový problém, ze se musí řešit. Tady už to není o idealech a co by mělo, ale o realitě a je skutečně je. A deset tisíc dnes nic není. Kolik daji dnes lidi za řidičák?
    PIZI
    PIZI --- ---
    GREATDRAKE: Obhaj logiku svych otazek. Umlcovat kritiky, to je snadne.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    PIZI: Sigh... nejsi-li schopen, pak se prosím odmlč.
    PIZI
    PIZI --- ---
    GREATDRAKE: Jak se zmeni kdy? Za rok? Za deset? Za sto let?
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    PIZI
    PIZI --- ---
    ARGANNAH: Tomu nerozumim. Duvod proc se skladaji je ten ze kdyby se neslozili pujdou do vezeni. To prece neni zduvodneni co te morlane, eticky opravnuje ty penize prerozdelovat.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    ARGANNAH: já bych byl docela šťastný, kdyby si lidé přečetli, co se zde odehrálo... rozhovor nad celkovou cenou včetně nepřímých nákladů to samozřejmě byl, nutnosti volby jiného kulturního prostředí apod - dokonce jsem takto argumentoval sám . tohle je vyloženě únavné!

Nicméně, stát v současnosti limituje imigraci na uplně jiné rovině nežli jsou vysokoškolští studenti, tady je naopak náruč velmi otevřená.
    PIZI
    PIZI --- ---
    GREATDRAKE: Muzes mi prosim naznacit v cem ma argumentace neni racionalni?
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    PIZI: Ze stejného důvodu, proč zdraví dotují zdravotnictví nemocným a práceschopní se zase skládají například na rodičovské příspěvky matkám s malými dětmi. Ty to možná nevyužiješ, ale tvoje děti třeba ano.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam