BINARY_PARANOIC: Určitě můžeš, i když specifický názor na to momentálně nemám. Nepřemýšlel jsem o tom, přišlo mi samozřejmé, že je to zadarmo. Ale dobře, kdybych to měl rozebrat a "hájit" svůj rozpor mezi přístupem k VŠ a ostatním stupňům vzdělání (mimochodem, co jsem tak někde slyšel, tak studenti VOŠ nějaké školné platí už teď a přitom je to vlastně taková nižší forma VŠ - ale to nemám ověřené):
- ZŠ - je povinná, tedy teoreticky službu "studium na ZŠ" využijí všichni, takže klidně může být plně placena z daní (platí všichni, odebírají všichni, jako policii, armádu,...)
- SŠ - ta už povinná není, řekl bych, že tady bych asi svůj názor "ne školnému" musel opírat o nějaký méně objektivní argument jako třeba "je to standard", "stejně tento stupeň vzdělání nemá jen mizivé procento populace, takže je to skoro jako ZŠ". Ale striktně pojato, SŠ už je taky nad rámec povinnosti, takže kdyby to bylo doprovázeno stejnou politikou jako plánované školné na SŠ (a snížením daní o objem, který financuje SŠ), tak bych možná i uvažoval, jestli nezměnit názor a nebýt pro...
Jak řeším případný rozpor s LZPS - jednoduše (a už se těším na mínuska a další projevy nelibosti), nepovažuji ji za základ demokracie. Za základy demokracie (ne jediné) považuji schopnost jednotlivce cítit, co je dobré, co je špatné, co je spravedlivé a co není...
BINARY_PARANOIC: Jestli jsi se snažil vyhnout přepočítávání na peníze, tak se domnívám že se Ti to nepovedlo (a uvedl jsem, proč si to myslím). Naprosto s Tebou souhlasím, že schopnost platit poplatek nemá být ekvivalentní s existencí onoho poplatku. Ale taky celou dobu říkám jen jedno (a něco naprosto odlišného) - ať platí ti, kteří přijímají požitky, ne ti, kteří danou službu nevyužívají. Dokonce ani netvrdím, jestli školné bude nebo nebude mít dobré nebo špatné dopady, nemám věšteckou kouli (a kdybych ji měl, tak se podívám, jaká budou zítra čísla ve sportce, a nebudu řešit nějaké školné...:-)). Mám na to čistě principiální náhled. Připouštím, že to klidně může mít v praxi špatné důsledky - nemůžu popřít, protože prostě nejsem expert na vzdělávací systém - ale to nic nemění na tom, že osobně školné cítím jako spravedlivou věc...