GREATDRAKE: Je to zjednoduseni jen do urcite miry:
kazdy druhy pisatel z rad zastancu zavedeni skolneho se tu dostal svymi dotazy na oponenty na osobni, dost kritickou uroven "a proc jsi sel studuvat X misto Y"?, "pokud ses tak vyblal (v jejich ocich neracionalne) tak proc ti to mam platit?", "ten nedo onen obor povazuji za prebytecny, protoze bych ho nestudoval, potazmo muze byt zruseny" a td.
Toto mi prijde uz jako naproste nabouravani osobnich svobod a volneho rozhoodvani.
Muj nazor je:
Skolsti, stejne jako zdravotnictvi a bezpecnost (vnitrni a vnejsi), patri k zakladnim verejnym sluzbam! Jsou poskytovany vsem bez rozdilu socialniho stavu, barvy kuze ci vyznani. Tohle jsme si vydobily jako civilizovana demokraticka humanni spolecnost. Kazdy ma pravo jit studovat co chce a naopak nikdo nema pravo ho v jeho svobodne volbe jakkoli omezovat.
A ano, tyto civilizacni vydobyteky platime my vsichni a my vchichni je rovnopravne vyuzivame.
Pokud dnes nekdo i pres to z nejakych duvodu na VS nejde, tak zavedenim skolneho mu k tomu rozhodne nepomuzeme
Navic mi prijde vztah "student = platici zakaznik" jako nabouravani systemu prirozenych autorit na VS.