• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DZAMLINGTitulkování profesionálně
    IRKA
    IRKA --- ---
    MS_: DVD Lab bohužel nemám. Zatím to časuju na avi doufaje, že to bude časově sedět i na vob, no a na konec mě nejspíš čeká tento proces, před kterým se mi popravdě trochu tmí před očima: http://www.wert668.wz.cz/guites/index.html
    On teda neexistuje titulkovací program, který by přehrával přímo DVD?
    DZAMLING
    DZAMLING --- ---
    MS_: Naprostý souhlas. 45 min je 2700 sekund. To by bylo při rychlosti 12 zn./s max. 32400 znaků. Kdyby měl průměrný titulek 60 znaků, vychází mi 540 titulků. A to nepočítám minimální mezery mezi titulky. Kdyby byla rychlost řekněme 15 zn./s, vychází to 675 titulků.
    MORGYSZ
    MORGYSZ --- ---
    MS_: Tak asi bude záležet na obsahu. Nějakého ukecaného komediálního seriálu asi člověk zvládne přečíst víc než odborného dokumentu. Třeba. Ale každopádně díky za srovnání, je třeba si rozšiřovat obzory.
    FRANCIK
    FRANCIK --- ---
    Děkuju oběma.
    MS_
    MS_ --- ---
    MORGYSZ: myslím, že je to velmi rychlý... já bych viděl maximum, který jde učíst, tak kolem 630-650 titulků...
    MORGYSZ
    MORGYSZ --- ---
    MS_: Tím myslíš, že je to moc rychlé nebo pomalé? Koukám, že jsem nezmínila, že těch 1000 byl originál. Ve výsledku o něco míň, hodně jsem to spojovala.

Ale třeba u Gilmorek v těch dvaceti minutách vždycky nakecaly tolik, co v běžném pořadu za 60 minut... To jen tak OT.
    MS_
    MS_ --- ---
    MORGYSZ: 1000 titulků na 45 minut? To mi přijde velmi zvláštní. Skoro se obávám, že tam nejsou dodržený základní pravidla pro čtecí rychlost...
    MS_
    MS_ --- ---
    FRANCIK: můžeš počítat 10-13 titulků na minutu. je možný, že i o trochu víc, ale to už to bude superukecaný
    MS_
    MS_ --- ---
    IRKA: každá konverze obraz může pozměnit a potenciálně kvalitu snížit (pakliže není výsledek větší než originál). Osvědčilo se mi vkládat titulky do DVD pomocí DVD-Labu, kterej může původní DVD v podstatě nezměněný převzít. Akorát DVD-lab je drahej...
    MS_
    MS_ --- ---
    KAPITAN_JACK: někdy je pevné vložení do obrazu nejlepší řešení, záleží na okolnostech
    MORGYSZ
    MORGYSZ --- ---
    FRANCIK: No ted jsem delala 45 minutový dokument, kde se mluví tak středně a bylo tam lehounce přes tisíc titulí.
    FRANCIK
    FRANCIK --- ---
    Mám na vás dotaz: Kolik titulků má asi 20 minutový dokument, kde někdo neustále mluví? Výroba bude relativně nízkonákladová, čili titulky příliš času taky nezaberou. Potřeboval bych to na plánování nákladů na překlad.

IRKA: Když už máš původní dvd, tak je zbytečné konvertovat na něj zpátky z .avi. Takovým postupem ztrácí film datovou kvalitu.
    IRKA
    IRKA --- ---
    KAPITAN_JACK: Ok, dík moc. Jdu to prubnout.
    KAPITAN_JACK
    KAPITAN_JACK --- ---
    IRKA: Hmm, předpokládal jsem, že .avi už máš. Když děláš konverzi správně, tak se ti nerozhodí nic. Já na video s úspěchem používám tenhle program...
    IRKA
    IRKA --- ---
    KAPITAN_JACK: Takže konvert na avi, otitulkovat, konvert zpet na dvd i s titulkama? Nerozhodi se tim konvertem nejak framerate?
    IRKA
    IRKA --- ---
    Jak řešíte titulkování DVD? Existuje nějaká cesta, jak vložit titulky přímo do DVD? Nebo film konvertujete a pak titulkujete avi. nebo podobne formáty? Já mám zkušenosti jen s aegisubem a ten mi DVD formát vůbec nechce přehrávat...
    IRKA
    IRKA --- ---
    Jedním z bodů v programu letošních Jeronýmových dnů je i diskuze o titulkování:
    JTP :: JERONÝMOVY DNY - sobotní program
    http://www.jtpunion.org/spip/article.php3?id_article=3319
    SINDIPE
    SINDIPE --- ---
    MS_: Buď to přepisuju do nepřímé řeči a pokud je to nutné, tak jenom dvojtečku.
    MS_
    MS_ --- ---
    a jeste info o spusteni informacniho projektu vhodneho zejmena pro amaterske titulkare: http://o.titulkovani.cz za komentare budeme radi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam