SPECZ: Dalsich asi 2000 stran tohle uvidis furt dokola. Me se libila ta teologie odmitnuti boha, v tomhle momente se mu zda sen...
Zjistil jsem, ze treba Dure zas vychazi z tohohle pana, a cele to ma proste klasicky podlozene jak teologii, tak filosofii, tak reckymi-rimskymi bozstvi, a nekdy je to az otravne, prave to jak se v te knize NIC NEDEJE, za 700stran a FURT DOKOLA se resi Abrahamuv problem, usty ruznych postav, sny, citacemi...
Jedine, co za cca 2500 stran jde vyspoilovat jsou pribehy jednotlivych postav, ty se odvykladaji jen jednou, ale ani to neni pravda, Hyperion jsem cet asi pred 15 lety, a jak to furt omyla, vlastne je druha kniha to same vypraveni, ale rozlozene do utrzku, kdy postavy vzpominaji, vykladaji udalosti dalsim a tak. Jak rikam, nespoiluju ani nic, tohle je jen imaginarni scena, ktera se v ruznych obnenach stane tisickrat, az Te bude srat, jenze on na ni stale vic a vic buduje teologii... a kvuli ni jsem to citoval...
Mozna je spoil rict, ze zadna z postav neni vlastne dulezita, v celem kontextu jsou to jen a jen vesaky, na ruzny pohled na tema Buh/buh.
....
Pierre Teilhard de Chardin
Francouzský vědec a teolog
Pierre Teilhard de Chardin /čti pjér tejár d šardén/ (1. května 1881, Orcines (Auvergne), Francie - 10. dubna 1955, New York, USA) byl francouzský náboženský myslitel a vědec, geolog a paleontolog, člen Tovaryšstva Ježíšova (jezuita). Je znám především pro svůj koncept Vesmíru jako skutečné evoluce, jež není předurčená či plánovaná, ale směřuje ke svému cíli v bodu Omega, který rozmanitost světa aktivně spojuje a přitahuje. Ve svém hlavním díle Le Phénomène humain (česky Vesmír a lidstvo), jež mohlo vyjít až po jeho smrti, předkládá originální syntézu biblické představy Stvoření a konce světa s tím, co o evoluci víme dík moderní vědě. Jeho metoda „nereduktivní fenomenologie“ („Nic než fenomén, ale celý fenomén.“[1]) mu dovolila skloubit vědecký pohled na Vesmír jako celek s křesťanskou spiritualitou. Na jeho myšlenky navázala řada myslitelů, kteří se také snažili vytvořit soudržný obraz Vesmíru a lidstva jako celku.