• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COPPYFarmářské trhy
    Chystáte se? Byli jste? Doporučite? Co si o nich myslíte? Cokoliv pro příznivce (možná i odpůrce?) farmářských trhů!





    FARMÁŘSKÉ TRHY NA WEBU

    Nakoupené zboží na FT nejraději ukládám do:

    191 hlasy od 161 respondentů

      rozbalit záhlaví
      SAMOUT
      SAMOUT --- ---
      PIZI: Nicméně speciálně u těch uzenin to mnohdy platí, např. takovou paprikovou slaninu, jakou kupuju na náplavce, v žádným supermarketu nekoupim. Nebo kuřata, ty tam jsou taky nepoměrně lepší, už jenom z toho důvodu, že jim nepřelomím kosti v noze jen tak mezi prstama, protože to nejsou rychlorostlí požírači antibiotik. A tak by se dalo pokračovat, nádherná mladá mrkev (v sezoně v supamarketech nevidno), čerstvé živé ryby...
      MARTA_KLOFACOVA
      MARTA_KLOFACOVA --- ---
      PIZI: to ze je neco mistni znamena, ze to sem nejelo ze spanelska ... nikdo netvrdi ze vsechno v supermarketu stoji za prd ...

      ale pride mi ujety v auditku farmařské trhy resit ze nezijeme zdrave ... ted sme probrali uzeniny tak rozjedeme flejm ze mliko je alergen jako prase? Nebo ze zereme jen psenici a temer zadny jiny obiloviny? Jako proc ne ... ale nemyslim ze tady je to na miste ... si na to udelejte spesl klub ...temat je fakt dost ...

      necekam ze se tady pochlubim se svym nakupem a nekdo me zacne soudit ;)
      PIZI
      PIZI --- ---
      QUAACA: Ne, nemusí to být určitě lepší než z běžných řetězců. To, že je něco místní, nebo české neznamená nutně, že je to lepší než to v supermarketu.
      QUAACA
      QUAACA --- ---
      já moc nechápu, co tady řešíte. farmářské trhy nejsou trhy zdravé výživy, ale trhy s produkty od českých farmářů. od zeleniny, sýrů, vajec, po uzeniny. každý ať si koupí, co mu chutná, určitě to bude lepší než z běžných řetězců.
      CMLKA
      CMLKA --- ---
      BARA_ONLY_ONE: treba u syru a jogurtu?
      BARA_ONLY_ONE
      BARA_ONLY_ONE --- ---
      CMLKA: A kde bys chtěla, aby byla fronta, když na trzích teď žádnou zeleninu nemají? :)
      KAREN
      KAREN --- ---
      KUBAN88: btw. co je pro nas za problem s rasou nori? resp. kolik by toho Cech musel denne snist, aby s tim mel nejakej problem?)
      YFF
      YFF --- ---
      CMLKA: ono je toho víc, s vesnicí nebo městem to nemá zas až tolik společného, na jednu stranu je teď "trendy" /nesnáším to slovo/ zdravý životní styl, na druhou stranu doba je nějaká zrychlená, a lidi to řeší odbýváním jídla, párek v rohlíku, nebo bageta někde u pumpy, vím jak to řeší naši cesťáci, a zdaleka to nejsou lidi nad čtyřicet:)

      KUBAN88: tak to se člověk nemusí zajímat zrovna o gastronomii, na výběr má každý, a upřímně řečeno, třeba příprava těstovin s nějakou zeleninovou oblohou mi přijde daleko jednodušší než vepřo knedlo, a s těmi tradicemi opatrně, nikdy se lidi nepřežírali tak jako dnes, trochu mi to připadá jak v tom filmu obecná škola, jak se ptá šafránková sousedky jestli jí chutná ten chleba namazaný centimetrovou vrstvou másla, a ona jí na to odpovídá, to víte, za války jsme nemohli, teď můžeme
      MARTA_KLOFACOVA
      MARTA_KLOFACOVA --- ---
      CMLKA: ja to tak driv mela ... fakt me zajimalo jen maso, ted ne ... zajimam se o jidlo ze vsech moznych uhlu ... ale prisla jsem si na to sama... nejak me podobne povzdechy nikdy nedonutili se nad tim ani zamyslet ...
      CULI
      CULI --- ---
      KUBAN88: 1 nakup- pul v mrazaku pokud to jde ;) a pokud se to stiha schovavat pred mlsnymi jazycky :)
      PIZI
      PIZI --- ---
      KUBAN88: Cili vysvetlujes duvody, ktere vedou lidi k tomu ze ji tohle nezdrave jidlo. Nevysvetlujes proc je to spravne. Vysvetlujes jake sily (tradice, zvyk) vedou k takovemu chovani.
      KUBAN88
      KUBAN88 --- ---
      CMLKA: no tak ja zrovna uzeninam moc nelhoduju a knedliky nejim skoro vubec, ale snazim se vysvetlit ze je to tradicni jidlo, ktere patri do ceskeho jidelnicku... a lidi mladsi 40 let jsou na tom stejne jako lidi starsi 40 let...ten kdo se zajima o gastronomii tak bude jist siroke spektrum jidel, ale 90% lidi ji to na co jsou zvykle od maminky nebo babicky...
      PIZI
      PIZI --- ---
      CMLKA: I ty uzeniny jsou asi jedny z nejkvalitnejsich. To z nich ale porad nedela zdrave veci. I ten zitnej ti zacvici s inzulinem, atd... Ano, samozrejme, kdyz uz neco jim, tak at je to pokud mozno bez ecek a ze zakladnich surovin, ale i tak to muze byt "nezdrave".
      CMLKA
      CMLKA --- ---
      KUBAN88: hele, dyk si delejte, co chcete, je to vase telo, jen vyjadruju svuj nazor....ovsem myslela jsem si, ze lidi mladsi 40 let, co nebydli na vesnici tak nejak uz chapou, ze knedlik a parek nejsou zaklad vseho, ale asi jsem se pletla no...
      KUBAN88
      KUBAN88 --- ---
      PIZI: jasne, ja vim ze to neni zdrave... stejne tak pro cecha zase neni zdrava ve vetsi mire treba NORI rasa... ktera je pro japonce naprosto nezavadna... lokalne uzpusobeny zazivani a traveni je dalsi vec... pokud se tu 10 stoleti zerou klobasy tak jsou ty generace na to uzpusobene nejakym stylem...

      ale ano, souhlasim, neni to zdrave (tolik)
      CMLKA
      CMLKA --- ---
      PIZI: ja si kupuju ten zitnej napr. a uprimne si myslim, ze to je jeden z nejkvatlinejsich chlebu, co se da vubec sehnat...
      KUBAN88
      KUBAN88 --- ---
      CMLKA: a co bys chtela? aby se tady zacla jist ryze, testoviny apod... misto knedliku? to je jak kdybys chtela aby ve francii zacli jist knedliky...

      a zrovna, opaku ji se, treba v italii je kazde druhe jidlo s uzeninou...
      PIZI
      PIZI --- ---
      KUBAN88: ty mluvis o tradici a CMLKA o zdravi. Mijite se.

      Kdyz jsme u toho zdravi, ono to pecivo taky zadna slava. A pritom se tu vecne debatuje o chlebech a kolacich...
      CMLKA
      CMLKA --- ---
      KUBAN88: ohanis-li se tradicema, tak ted je napr. obdobi pustu......a i tvoje tradice nic nemeni na tom, ze je dost smutny, pokud zaklad jidelnicku vetsiny naroda tvori uzeniny... ostatne staci se rozhlednout kolem sebe, ze...
      KUBAN88
      KUBAN88 --- ---
      CMLKA: pisi nekde ze je to zdrave? alkohol taky neni nejzdravejsi vec a pije se vsude... proste do tradicniho (procti si treba Rettigovou) jidelnicku v cesku se pocita spise uzenina nez pomerance atd... a pomerance jsou zdrave...

      a ano opravdu z tradice masopustu a zpracovan masa je to lokalni jidlo... stejne jako treba prstu v italii...

      kazdy hospodar kdyz porazil maso tak ho chtel beze zbytku co nejvice vyuzit proto se delaji vsechny ty uzeniny, jelikoz to zarucuje trvanlivost a vyuziti beze zbytku celeho porazeneho kusu masa... atd... patri to k narodni identite a jidelnicku...

      CMLKA
      CMLKA --- ---
      KUBAN88: narodni jidlo? tak to promin, na to jsi prisel jak? no me prijde smutny, ze je farmarskej trh a nejvic lidi stoji frontu na parky a klobasy...a ty jsi nekde nekdy slysel, ze jist uzeniny je zdravy?
      KUBAN88
      KUBAN88 --- ---
      BARA_ONLY_ONE: ty domácí párky jsou fantastický... to je fakt uplne neco jineho nez tradicni parek jak clovek zna od detstvi...

      my prestali tyhle obrovske nakupy delat, jelikoz 9 z 10 veci co je na obrazku se musi snist do 2 dnu a ruku na srdce, tohle vsechno snist o vikendu je dost naloz...


      CMLKA: cesi jedi priserne? ze si koupi kvalitni uzeninu?? proste v japonsku se ji ryze, v italii pasta a tady uzeniny... to je proste narodni jidlo, stejne jak v nemecku a dale... je to z tradice zpracovani masa apod... a pokud jsou kvalitni, coz na tom obrazku jsou tak to nevidim tak zle... a zrovna ve Spanelsku, Italii se ji hodne uzenin taky...
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam