• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    KKKAROLINKA
    KKKAROLINKA --- ---
    MACATA_PRDELKA: super děkuju moc určitě zkusím :))
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    KKKAROLINKA: dělala jsem už párkrát

    oloupaná, na kostičky pokrájená pikantní jablka (kyselejší odrůdy), povařit (docela dlouho), aby změkla a pustila šťávu, pak nasypat gelfix (nebo jiný přípravek na džemy) - vařit a přidávat cukr podle návodu na obale. totéž půjde s želírovacím cukrem. používám gelfix 2+1 nebo i 3+1, aby bylo méně cukru.

    pak jsem dělala směs cca 2/3 jablek, 1/3 hrušek, celé koření - skořice, badyán, hřebíček - lehce to navoní a sklenice vypadá dekorativně.

    jablka a hrušky mi výborně želírují. směs je tuhá a kouskovatá, ani nejde moc mazat, spíš kydat lžící. v zimě se to hodí na lívance a vdolky - nesladké těsto, sladký džem a navrch kysaná smetana.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    VODOMERKA: díky, určitě vyzkouším.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TRISSIE: super tak to letos určitě vyzkoušim!!!!

    teď jsem dodělala ovocné přesnídávky ze 2kg ovoce a teda po vypaření vody z toho mám jen 3 průměrný skleničky :o(
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VERONIKA22: u nás se vždycky zavařoval jen ten polotovar - a dávala se do něj krom rajčat a paprik ještě cibule.

    Jo, a vzhledem k tomu, že při hromadném zavařování leča vždycky zbyde spousta té šťávy (protože se zavařuje co nejhustší polotovar), tak doporučuju mít nakoupené maso na guláš a nalít do něj tuhle šťávu a klidně i všechno lečo, co zbyde/nechytnou se víčka. Je to děsně dobré (akorát to chce ten guláš dochucovat jen pepřem, papriku netřeba)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    nad tim lečem už jsem hodněkrát uvažovala, ale ještě jsem to nezkusila - nevim totiž jestli se má zavařovat ten polotovar (rozdušený rajčata s paprikou) nebo až celé jídlo, které mám zahuštěné vajčkem a osolené?

    jinak já jsem na podzim zavařovala červenou řepu a senzace! mám řepu jen na kostčky pak nastrouhanou řepu s nastrouhaným zelím a ještě nastrouhanou s křenem (vše v sladkokyselých nálevech). pak zbytek nastrouhaného zelí jsem smíchala s plátky červené papriky do takové čalamády ale tu jsem zatim neotevřela jak mi to vlastně chuťově dopadlo.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    KKKAROLINKA: moje babička dělá z jablek želé - je pak senzační třeba do buchet - vůbec se neroztejká
    KKKAROLINKA
    KKKAROLINKA --- ---
    WATTEVILLE: jj díky jen mě zajímalo stli se vůbec dělá jablková marmeláda protože sem jí nemohla nikde sehnat tak aspoň vim že už hledat nebudu že je to zbytečný :)
    WATTEVILLE
    WATTEVILLE --- ---
    KKKAROLINKA: Z jablek se dělají povidla, protože jablka obecně jsou mdlá a ty povidla je trošku zpikantní :)
    KKKAROLINKA
    KKKAROLINKA --- ---
    KETHAMINA: no ten mám taky myslela sem přímo džem nebo marmeládu ale děkuju :)
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    KKKAROLINKA: měla bych recept na přesnídávku.
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    VERONIKA22: pomáhala jsem jí loni - dělá základ z rajčat, cibule a koření. když natankuje dostateečný počet skleniček od přesnídávek - smíchá to s paprikami a ještě zavařuje lečo :)
    KKKAROLINKA
    KKKAROLINKA --- ---
    mám dotaz vyrábí se jablečný džemy? nikde nemůžu sehnat, popřípadě jen směs jablka s něčim
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    KETHAMINA: jelikož bych si ho chtěla vyrobit minimálně od loňska tak letošek to počká jakkoliv - teda já bych ti byla tak vděčná!!! :o)
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    VERONIKA22: poptám se babičky, dělá snad nejlepší na světě - trochu kořeněný majoránkou a ještě něčím.

    jak moc to spěchá?
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    já bych se přimlouvala jestli doma někdo nevyrábí kečup??? dost se bojim použít nějaký neosvědčený recept z internetu :o(
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    švestková marmeláda s bezovou šťávou a jablky

    250g bezové šťávy (normálně z bobulí, červený bez)
    400g vypeckovaných švestek
    400g oloupaných a nakrájených jablek
    šťáva z 1 citronu
    600g cukru
    skořice celá, kardamom
    1. den -------
    všechno 5 minut povaříme spolu se šlupkama z jablek a necháme přes noc odležet
    2. den -------
    vyjmout šlupky z jablek
    10 minut vařit a odstraňovat pěnu
    3/4 ovoce vyjmout a nahrubo rozmixovat
    vrátit zpět a ještě 10 minut povařit.

    (byl to jenom takovej muj hrubej překlad a zápis při vaření, ale snad bude ok :))
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    mam nekde zahrabanych par francouzskych receptu na biomarmelady, tak az je najdu, hodim je sem :)
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    tak mám v lednici nakrájený vodní meloun, zasypaný cukrem a večer se prvně pokusím o melounový džem. očekávám něco růžového šíleně sladkého, tak uvidím.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam