• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    AETHER
    AETHER --- ---
    VERONIKA22: recept na kečup od maminky:
    70-80 dkg rajčat, já jich dávám víc
    50 dkg cibule
    25 dkg jablek
    40 dkg cukru
    1/4 l octa
    1 lžíce soli
    1/2 lžičky sladké papriky
    4 ks hřebíčku
    trochu nového koření
    Já všechno umelu, pak se to asi 2 hodiny vaří, propasíruje nebo rozmixuje, naleje do lahví a steriluje.
    MAJDALENKA
    MAJDALENKA --- ---
    na tohle auditko jsem cekala! koupila jsem si ve spanelsku rajcatovou marmeladu - naprosto uzasna chut, takova sladkoslana.jenze uz dochazi a ja se obavam ze ji tady nesezenu. kdo poradi s vyrobou?
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    MACATA_PRDELKA: ja myslim ze proc ne. A co do toho dat trosku agar agaru? (zelirovaci cukr jsi asi dala zejo)
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Borůvkový džem? Máte nějaký recept?? Ještě jsem přemýšlela udělat borůvkový kompot.
    KKKAROLINKA
    KKKAROLINKA --- ---
    MACATA_PRDELKA: super děkuju moc určitě zkusím :))
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    tak melounový džem podle ona - mfdnes je podle očekávání šíleně sladký, navoněný a musím říct, že velmi špatně tuhne. asi bude skorotekutý. každý rok dělám jednu dvě podivnosti a tentokrát to budou ty melouny.

    mám tuhle zkušenost, že to špatně tuhne i při dodržení postupu, pokud použiju velmi sladké ovoce. třeba broskve. asi by to chtělo míchat s něčím kyselým. meloun možná s tou bezinkovou šťávou nebo rybízovou šťávou.

    myslíte, že bych mohla zavařený melounový džem (s želírovacím cukrem) slít zpět do hrnce, přidat 1:1 šťávu z červeného rybízu, nějaký cukr a zkusit znova zavařit?
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    KKKAROLINKA: dělala jsem už párkrát

    oloupaná, na kostičky pokrájená pikantní jablka (kyselejší odrůdy), povařit (docela dlouho), aby změkla a pustila šťávu, pak nasypat gelfix (nebo jiný přípravek na džemy) - vařit a přidávat cukr podle návodu na obale. totéž půjde s želírovacím cukrem. používám gelfix 2+1 nebo i 3+1, aby bylo méně cukru.

    pak jsem dělala směs cca 2/3 jablek, 1/3 hrušek, celé koření - skořice, badyán, hřebíček - lehce to navoní a sklenice vypadá dekorativně.

    jablka a hrušky mi výborně želírují. směs je tuhá a kouskovatá, ani nejde moc mazat, spíš kydat lžící. v zimě se to hodí na lívance a vdolky - nesladké těsto, sladký džem a navrch kysaná smetana.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    VODOMERKA: díky, určitě vyzkouším.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TRISSIE: super tak to letos určitě vyzkoušim!!!!

    teď jsem dodělala ovocné přesnídávky ze 2kg ovoce a teda po vypaření vody z toho mám jen 3 průměrný skleničky :o(
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VERONIKA22: u nás se vždycky zavařoval jen ten polotovar - a dávala se do něj krom rajčat a paprik ještě cibule.

    Jo, a vzhledem k tomu, že při hromadném zavařování leča vždycky zbyde spousta té šťávy (protože se zavařuje co nejhustší polotovar), tak doporučuju mít nakoupené maso na guláš a nalít do něj tuhle šťávu a klidně i všechno lečo, co zbyde/nechytnou se víčka. Je to děsně dobré (akorát to chce ten guláš dochucovat jen pepřem, papriku netřeba)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    nad tim lečem už jsem hodněkrát uvažovala, ale ještě jsem to nezkusila - nevim totiž jestli se má zavařovat ten polotovar (rozdušený rajčata s paprikou) nebo až celé jídlo, které mám zahuštěné vajčkem a osolené?

    jinak já jsem na podzim zavařovala červenou řepu a senzace! mám řepu jen na kostčky pak nastrouhanou řepu s nastrouhaným zelím a ještě nastrouhanou s křenem (vše v sladkokyselých nálevech). pak zbytek nastrouhaného zelí jsem smíchala s plátky červené papriky do takové čalamády ale tu jsem zatim neotevřela jak mi to vlastně chuťově dopadlo.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    KKKAROLINKA: moje babička dělá z jablek želé - je pak senzační třeba do buchet - vůbec se neroztejká
    KKKAROLINKA
    KKKAROLINKA --- ---
    WATTEVILLE: jj díky jen mě zajímalo stli se vůbec dělá jablková marmeláda protože sem jí nemohla nikde sehnat tak aspoň vim že už hledat nebudu že je to zbytečný :)
    WATTEVILLE
    WATTEVILLE --- ---
    KKKAROLINKA: Z jablek se dělají povidla, protože jablka obecně jsou mdlá a ty povidla je trošku zpikantní :)
    KKKAROLINKA
    KKKAROLINKA --- ---
    KETHAMINA: no ten mám taky myslela sem přímo džem nebo marmeládu ale děkuju :)
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    KKKAROLINKA: měla bych recept na přesnídávku.
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    VERONIKA22: pomáhala jsem jí loni - dělá základ z rajčat, cibule a koření. když natankuje dostateečný počet skleniček od přesnídávek - smíchá to s paprikami a ještě zavařuje lečo :)
    KKKAROLINKA
    KKKAROLINKA --- ---
    mám dotaz vyrábí se jablečný džemy? nikde nemůžu sehnat, popřípadě jen směs jablka s něčim
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    KETHAMINA: jelikož bych si ho chtěla vyrobit minimálně od loňska tak letošek to počká jakkoliv - teda já bych ti byla tak vděčná!!! :o)
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    VERONIKA22: poptám se babičky, dělá snad nejlepší na světě - trochu kořeněný majoránkou a ještě něčím.

    jak moc to spěchá?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam