• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    IVNA: já miluji tu čistě malinovou, voňavou, sladkou, co v ní křoupou zrníčka - u nás ke koupi od schwartau. bohužel jsem ještě nikdy neměla kilo domácích malin naráz. budu muset někam do lesa.
    ve finsku to byla ta nejlevnější, kterou měli v každém supermarketu v kilových sklenicích.

    dala bych lehce omyté maliny do hrnce, ani bych to nekrájela nemačkala nemixovala, a připravila jako jakoukoli jinou. maliny jsou tak křehké, že se asi dostatečně rozvaří během předepsané doby varu s cukrem (bývá min 5minut).
    MAEVE
    MAEVE --- ---
    IVNA: ja delala pul na pul maliny s cerveym rybizem (v receptu, ale bylo 600g rybiz, 400g maliny) a chutna to hlavne po tech malinach. davala jsem zelirovaci cukr 2:1 a prijde mi celkem hodne sladka navzdory kyselemu ovoci.
    IVNA
    IVNA --- ---
    Ma nekdo dobry recept na malinovou marmeladu. Nikdy jsem takhle zrnickovy ovoce nezavarovala.
    WERKA
    WERKA --- ---
    Pokud se někdo chystáte zavařovat okurky nebo velké kompoty (třeba meruňky, broskve) a nemáte sklenice o obsahu cca 0,7 l a kupoval byste je, tak jich pár nabízím - cca deset, část asi na víčka Omnia, část na víčka twist-off. V případě zájmu spočítám, kolik jich v té přepravce na balkóně vlastně je (je tam pel-mel malých a velkých všeho druhu). Praha - Jižní Město
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    TRISSIE: asi jo. letos vydržím a napíšu si ježíškovi
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MACATA_PRDELKA: no, nemyslím, že na tomhle se dá moc šetřit... potřebuješ silnější motor, a když už, tak ať je to fakt kvalitnější kousek.

    Jinak zvlášť u těch jablek pozor na to, že když tam hodíš celý jablko, tak ti nevyteče jen průzračná šťáva jako z krabice, ale taky ta jemná vláknina. já ji mám třeba ráda, můj muž ne, takže to nechávám odstát ve džbánku, sním vršek lžičkou a jemu servíruju akorát to tekutý :-)
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    TRISSIE: díky. celá jablka by se mi líbila, nemuset to krájet na pidikousky. a čištění taky. asi potvrzuješ moji domněnku, že levný kousek nebude to pravé a je potřeba nejméně 2 000 korun utratit, co.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MACATA_PRDELKA: mám tenhle: http://www.obchodni-dum.cz/zelmer-odstavnovac-zelmer-176-juice-master-nerez/z144186/

    hodně jsme ho používali loni na podzim, když babička poslala obvyklých 50 kilo jablek, to jel skoro denně.
    samozřejmě čištění takové věci je opruz, ale mohlo by být hůř (a bylo, máti má odšťavňovač jiné značky a vyčistit ho je výrazně náročnější).
    Jinak sice žere celý jablka, ale muž v tom potom cítí ty prolisovaný semínka a ošklíbá se, takže stejně je musím nejdřív vykrájet, což vzhledem k tomu, že babiččina jablka jsou bio s biočervy, není od věci tak jako tak :-)
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    Dnes jsem koupila borůvky a chystám se kromě buchty spáchat marmeládu.
    Vloni jsem ji dělala ze 100% borůvek, rozvařit, přidat pektin typu 3+1 a pak cukr, 5 minut vařit a dát do skleniček.
    Marmeláda byla spíš podobná kompotu, moc kouskovitá, okolo to teklo a chutnala prý "moc borůvkově".
    Zkusím tedy dát 50% borůvek (1/2 kila) a 50%(1/2) šťávu z nějakého neutrálního ovce, mám tu hroznové víno. Doufám, že se tím naředí chuť a vznikne více tuhý džem.
    Pektin dám zas nějaký 3+1 a málo cukru, vinná šťáva je sladká až dost.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    Máte někdo zkušenosti s odšťavňovačem?
    S jakým a jaké?

    Dík za odpověď
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    JESTERKA_NA_ZDI: já jsem neodolala a koupila 3kg rajčat - do toho tedy padlo 1,5kg cibule a 750g jablek a mám 6sklenic od červené řepy ( asi 700ml nebo kolik to může být)
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    AETHER:
    VERONIKA22: a kolik lahví kečupu z toho je?zní to lákavě :)
    AETHER
    AETHER --- ---

    VERONIKA22: tak to jsem rada;) dik za feedback
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    AETHER: tak kečup je senzační!!!!! asi by to chtělo o štamprdle míň octa a musí se to většinu času vařit nepřikrytý, neboť tam bylo strašně vody ale jinak dávám 5hvězdiček!!!! :o)
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    nemáte někdo angrešt na marmeládu?
    [ LOOKING FORSHÁNÍM: angrešt / Mělník, Praha ]
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    před lety se nám omrzel angrešt a nakonec jsme nechali jen jeden keřík.
    teď lituju, docela bych si udělala angreštovou marmeládu, je taková neutrální, bez kousků, na dorty a rolády skvělá.
    IVNA
    IVNA --- ---
    ELISHA08: ja jsem delala spendlikovou jenom jednou a pak jsme ji leta pouzivali na nadstaveni marmelad/dzemu jinych. Prijde mi bez vune, jenom kysela. Ale s tim korenim to zni dobre.....ztuhne?
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    tak já mám v lednici kilo odpeckovaných višní a jdu na to.
    u nás oblíbená každoroční klasika, višeň máme velkou a marmeláda má akorát chuť - nakyslá ale ne moc a spousta kousků na vyžírání.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ELISHA08: špendlíková se zázvorem a citrónem zní libě
    ale ptám se, ztuhlo ti to?
    kdysi jsem dělala cosi se zázvorem, snad citrónovu a teklo to jak voda. prý za to mohl právě zázvor.
    ELISHA08
    ELISHA08 --- ---
    tak u nás se dneska taky zavařovalo, poměrně experimentálně...vyšla z toho borůvková zavařenina s jablkem, skořicí a pomerančovou kůrou a špendlíková se zázvorem, citronovou kůrou a hřebíčkem. obzvlášť tu druhou kombinaci doporučuju!.)
    IVNA
    IVNA --- ---
    SVETLUSKA222: pak dej vedet jak to dopadlo
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    IVNA:jééé děkuju!!! v týdnu vyrobím :) děkuji..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam