• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    IVNA:jééé děkuju!!! v týdnu vyrobím :) děkuji..
    IVNA
    IVNA --- ---
    SVETLUSKA222: mno, je to ciste vlastni experiment, vlastne ani nevim presne pomer, ale zkusim:

    Rebarborova marmelada s jablky a grepem

    1/2 az 3/4 kg rebarbory (bylo to tak 6, 7 asi 40 cm dlouhych stonku, stredne tlustych)
    2 jablka
    1 sladsi grep
    150g hnedeho cukru (spis podle chuti, kdyz se to vsechno rozvari docela to drzi pohromade i tak)
    1 kus cele skorice
    (vyslo na dve sklenice)

    Dal uz je to klasika, rebarboru oloupat, nakrajet na asi 2cm kousky, jabkla oloupat a bez jadrince nakrajet na mensi kousky. Potom dat jablka a rebarboru s troskou vody do hrnce a 15-20 minut varit, potom pridat cukr, jak rikam spis na chut, nemusi ho byt moc a stavu z grepu. Varit nez se rozpusti cukr a jeste to trochu zhoustne. Plnit do sklenic a na 10 min. obratit vrskem dolu. Mnam!
    IVNA
    IVNA --- ---
    MACATA_PRDELKA: dik, sezenu neco na zelirovani a jablka strudlaky v tom receptu uz jsou, jinak by to byla dost nuda
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    IVNA: rebarborová marmeláda?? Hoď to prosím sem... :) Na tento způsob jsme včera dělali takovej letní kompot..hřebíček a skořice a je to fakt ňamka :)
    AETHER
    AETHER --- ---
    VERONIKA22: ne, to se do toho semele nebo umixuje. A ten kecup je fakt vynikajici. Jinak nad jablky se nepodivuj, temi se nastavuje kde co:)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    AETHER: tak to 100% vyzkoušim a pak dám vědět!!! ty bláho i jablka? tak to bych nečekala :o) a předpokládám, že před nalitím do lahví ten hřebíček a nové koření vyndat?
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    IVNA: ke snížení množství cukru u všech druhů ovoce použít nějaký želírovací prostředek typu 2+1 (poměr ovoce+cukr) nebo 3+1, (gelfix, pektogel, želírfix..).

    2+1 používám s nadšením skoro vždycky, naopak poměr 1+1 nikdy, to je moc cukru. 3+1 apíš na sladké ovoce, které zároveň snadno tuhne (jablka, hrušky)
    u toho 3+1 vyjde poměr 75% ovoce, 25% cukru, ale na někoho už by to asi bylo málo sladké. určitě použít vyzrálé ostružiny a možná bych přidala jablka (3/4 kg ostružin a 1/4kg rozvařených jablek), ta také posychrují tuhnutí.
    IVNA
    IVNA --- ---
    MAJDALENKA: nasla jsem jeden recept na googlu, ale dela se v mikrovlnce, s cimz teda moc nesouhlasim. Mozna pomuzou aspon ingredience....

    * 1 kg rajcat - zrala, sparena, oloupana a pokrajena na mensi kousky
    * 3 lzice cukru
    * 2 lzice kukuricneho syrupu
    * 1lzice citronove stavy
    * sul
    * olivovy olej na konzervovani

    Prvne se rajcata daji do cedaku a nechaji trochu odkapat
    Potom se daji (v nasem pripade) do hrnce, prida se vse krome oleje, sul podle chuti a vari se az se rajcata rozvari a cele to zhoustne.
    Potom se smes necha vystydnout, je-li smes porad jeste ridka, muze se dat zase jeste odkapat? a potom se da do sklenice a zaleje tenkou vrstvou oleje jako konzervace.
    Vydrzi v lednici jeden tyden

    http://www.recipezaar.com/recipe/spanish-tomato-jam-mermelada-de-tomates-367650
    IVNA
    IVNA --- ---
    Ted jsem delala rebarborovou marmeladu a protoze je to samotny nuda, pridala jsem skorici, jablka a grep(ne moc kysely). Je to super!!!
    Jinak uz dlouho zhanim recept na ostruzinovy dzem co by neobsahoval 50% cukru. Nejake napady?
    AETHER
    AETHER --- ---
    VERONIKA22: recept na kečup od maminky:
    70-80 dkg rajčat, já jich dávám víc
    50 dkg cibule
    25 dkg jablek
    40 dkg cukru
    1/4 l octa
    1 lžíce soli
    1/2 lžičky sladké papriky
    4 ks hřebíčku
    trochu nového koření
    Já všechno umelu, pak se to asi 2 hodiny vaří, propasíruje nebo rozmixuje, naleje do lahví a steriluje.
    MAJDALENKA
    MAJDALENKA --- ---
    na tohle auditko jsem cekala! koupila jsem si ve spanelsku rajcatovou marmeladu - naprosto uzasna chut, takova sladkoslana.jenze uz dochazi a ja se obavam ze ji tady nesezenu. kdo poradi s vyrobou?
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    MACATA_PRDELKA: ja myslim ze proc ne. A co do toho dat trosku agar agaru? (zelirovaci cukr jsi asi dala zejo)
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Borůvkový džem? Máte nějaký recept?? Ještě jsem přemýšlela udělat borůvkový kompot.
    KKKAROLINKA
    KKKAROLINKA --- ---
    MACATA_PRDELKA: super děkuju moc určitě zkusím :))
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    tak melounový džem podle ona - mfdnes je podle očekávání šíleně sladký, navoněný a musím říct, že velmi špatně tuhne. asi bude skorotekutý. každý rok dělám jednu dvě podivnosti a tentokrát to budou ty melouny.

    mám tuhle zkušenost, že to špatně tuhne i při dodržení postupu, pokud použiju velmi sladké ovoce. třeba broskve. asi by to chtělo míchat s něčím kyselým. meloun možná s tou bezinkovou šťávou nebo rybízovou šťávou.

    myslíte, že bych mohla zavařený melounový džem (s želírovacím cukrem) slít zpět do hrnce, přidat 1:1 šťávu z červeného rybízu, nějaký cukr a zkusit znova zavařit?
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    KKKAROLINKA: dělala jsem už párkrát

    oloupaná, na kostičky pokrájená pikantní jablka (kyselejší odrůdy), povařit (docela dlouho), aby změkla a pustila šťávu, pak nasypat gelfix (nebo jiný přípravek na džemy) - vařit a přidávat cukr podle návodu na obale. totéž půjde s želírovacím cukrem. používám gelfix 2+1 nebo i 3+1, aby bylo méně cukru.

    pak jsem dělala směs cca 2/3 jablek, 1/3 hrušek, celé koření - skořice, badyán, hřebíček - lehce to navoní a sklenice vypadá dekorativně.

    jablka a hrušky mi výborně želírují. směs je tuhá a kouskovatá, ani nejde moc mazat, spíš kydat lžící. v zimě se to hodí na lívance a vdolky - nesladké těsto, sladký džem a navrch kysaná smetana.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    VODOMERKA: díky, určitě vyzkouším.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TRISSIE: super tak to letos určitě vyzkoušim!!!!

    teď jsem dodělala ovocné přesnídávky ze 2kg ovoce a teda po vypaření vody z toho mám jen 3 průměrný skleničky :o(
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VERONIKA22: u nás se vždycky zavařoval jen ten polotovar - a dávala se do něj krom rajčat a paprik ještě cibule.

    Jo, a vzhledem k tomu, že při hromadném zavařování leča vždycky zbyde spousta té šťávy (protože se zavařuje co nejhustší polotovar), tak doporučuju mít nakoupené maso na guláš a nalít do něj tuhle šťávu a klidně i všechno lečo, co zbyde/nechytnou se víčka. Je to děsně dobré (akorát to chce ten guláš dochucovat jen pepřem, papriku netřeba)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    nad tim lečem už jsem hodněkrát uvažovala, ale ještě jsem to nezkusila - nevim totiž jestli se má zavařovat ten polotovar (rozdušený rajčata s paprikou) nebo až celé jídlo, které mám zahuštěné vajčkem a osolené?

    jinak já jsem na podzim zavařovala červenou řepu a senzace! mám řepu jen na kostčky pak nastrouhanou řepu s nastrouhaným zelím a ještě nastrouhanou s křenem (vše v sladkokyselých nálevech). pak zbytek nastrouhaného zelí jsem smíchala s plátky červené papriky do takové čalamády ale tu jsem zatim neotevřela jak mi to vlastně chuťově dopadlo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam