• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    WITCHIE: jj, urcite. cukr pomalu vytesnujeme z jidelnicku. kdyz uz, tak med (vlastni zdroj)
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    TRUCE: to Ti takhle nenapisou, v jakym mnozstvi to pusobi - zvlast kdyz to je primarne urceny jako doplnek vyzivy resp. prirodni lecivo. Asi to chce vyzkouset no - ale mne se moc nechce, bylo by mi lito vyhazovat ovoce, kt. navic kupuju neb nemame momentalne domaci zdroj. Kazdopadne na to "leceni" (napr. pri nachlazeni apod.) se toho extraktu co mam doporucuje 3x denne 10 kapek. A tech 10 kapek ve sklenici vody je horkych silene. Mozna by se dalo vyzkouset treba jedna kapka ve sklenici oslazeny vody. Otazka je, zda ta jedna kapka bude stacit jako konzervant no.

    Jinak jestli myslis ciste esencialni oleje ze skorice a hrebicku, tak ty ja mam (tez pro lecebne ucely), ale to jsou taky velmi koncentrovane zalezitosti. S tou skorici obzvlast je treba zachazet opatrne, nejopatrneji ze vsech esenci, muze i poleptat (citlivejsi) kuzi. V kazdem pripade, proti plisnim funguji opravdu velmi spolehlive, to mam ozkousene. Pro pouziti do potravin bych se je ale bala doporucit.
    Samotny hrebicek a skorici pouzivam tez pri nachlazeni, do horkeho dzusu se zazvorem (mimochodem, ten by taky mohl fungovat jako podpurny konzervant a zaroven chutove ozvlastnit nektere marmelady), taky ucinne. Tj. s temi bych si do marmelad urcite pohrala.


    VODOMERKA: vida :) a davala toho cukru aspon min nez obvykle?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    PSYCHEE: par cm max. asi aby se ten plech nerozpalil moc a sklenice nepopraskaly. delava to tak nase mamka, tak jenom pokracuju v zabehnuty tradici :)
    PSYCHEE
    PSYCHEE --- ---
    TRUCE: aha, ja myslela, ze jsou to nejaky podomacky vypestovany ,)

    TRUCE: jj fikovy dzem jsem mela tusim z turecka, genialni, a odtamtez i dzem prave z tech okvetnich listku ruzi, to bylo uzasne vonavy....

    VODOMERKA: tohle je asi fakt nejelegantnejsi, priste to tak udelam....kolik cm ma byt hladinka vody?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ja zavaruju na plechu s vodou v plynnovy troube (teplota kolem 85) a pohoda ;)
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    tak vysledek :o)

    jedna sklenice (od velkych oliv) s lecem mi chytla. druhou jsem chtela dotahnout ale omylem otevrela, a napodruhe lupla divne, kdyz jsem po ni poklepala, takze hadam ze nic.
    dalsi dve maji vicko tuhe jak stolverk, ale tekly kdyz jsem je otocila vzhuru dnem..
    vysvetli mi to nekdo prosim...? :))
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRUCE: když máš vodu do 3/4 sklenice a provozuješ pomalý var pod pokličkou někde kolem stupně 6-7 (kdy stejně musíš každou chvilku pokličku odendávat, aby neposkakovala a pára nestékala kolem), tak to taky produkuje tak těch 85C...
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    TRISSIE: a v normalnim hrnci? :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRUCE: v klasickém zavařovacím hrnci (já mám i s teploměrem) se stejně na 100C nedostaneš, leda snad na nějakém super extra velkém plynovém hořáku. Na sklokeramice jsem ráda, když z toho dostanu těch 90.
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    PSYCHEE: jinak tech 80-90 stupnu, to asi kazdou chvili odstavujes a ohrivas, ze?
    asi to tem potravinam moc neprospiva, 100 stupnu..? jake jsou kdyz se proste jen 'vari' ve flaskach bez naznaku kontroly teploty?
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    v teto..ankete jsem nicmene nasla nektere zajimave tipy
    http://www.lidovky.cz/zavarovani-neni-jen-pro-babicky-d3t-/dobra-chut.asp?c=A090908_103455_dobra-chut_glu

    ...nedávno jsem vyzkoušela chorvatskou zavařeninu z rozvařených fíků s mletými ořechy a medem a byla božská.

    Její zavařovací eso: Cabernet Sauvignon si každé ráno mažu na chleba. Z tekuté podoby ho totiž přeměním v chutnou vinnou zavařeninu (..to by me zajimalo jak! :).
    Anebo růžovou esenci z okvětních plátků mé rudé popínavé růže. Pak ještě opékané naložené papriky, povidla bez míchání – je toho spousta a fantazii se meze rozhodně nekladou.

    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    WITCHIE: skorici a hrebicek letos mamka zkousela dat do merunkovy marmelady - a vyborny! ani nebylo treba ho pred zavarenim vyndavat. nicmene nejakej cukr je tam porad. tak tezko rict, co vic konzervuje :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    TRUCE: zkus jich par zamrazit do kostek ledu ;)
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    WITCHIE: a nezkousela si do neceho dat jenom treba jednu dve kapky?
    nepise se tam v jakem minimalnim mnozstvi to pusobi?
    treba by mohlo stacit malo, a spolu s temi kvanty cukru co se davaji do marmelad je sance na zajimavou chut

    ze skorice a hrebicku se delaji antisepticke oleje, chce to jejich pouziti overit a promyslet

    slysela jsem i o slanych zavareninach - neprida se cukr, ale trocha soli, kt. vytahne z ovoce ven do nalevu cukr
    tam by se takove hrebicky mohly hodit jako doplnek. napr. merunky+skorice..
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    PSYCHEE: mrazak ne, mame ho moc maly, a navic davat veci do mrazu mi neprijde zabavne.
    ale ta pasta vypada dobre, mozna ji zkusim.

    sladkokysely nakladany veci prilis nemusim, ale do gulasu to nevadi...nicmene strasne mi chutnaly nakladany jalapenos, a to imho nebylo sladkokysely ale snad jen v octu..a ocet se nedoporucuje pouzivat pouze jako jediny konzervant?

    koupila jsem pytlik papricek vcera v holesovicke trznici, tam jak je v hale 22 zeleninovy trh.
    to o te palivosti maji napsany na kartonu, takze to urcite najdes. Chteji za ne nejakych 49 korun.
    PSYCHEE
    PSYCHEE --- ---
    TRUCE: mrazak ,)
    a jaky mas? kdyby ti nejaky zbyly, hlasim se ,)
    jinak, kdybys je chtela mermomoci zavarit, tak dobry jsou zavareny uplne stejne jako okurky...ale tam je ten ocet...nicmene chutove moc dobry....

    pripadne palivou omacku: osmahnu na oleji cibuli, nakrajeny cesnek (treba palici) a nastrouhanou mrkev, libovolny pomer dle chuti (delam o trochu vic mrkve nez cibule), kdyz je to vsechno pekne rozvareny, necham trochu vychladnout, hodim tam nakrajeny papricky (bez seminek, ty nejsou tam chutny, podle palivosti treba 10, 15....) decku vinnyho octa, lzici hrubozrnny horcice, trochu citronovy/limetkovy stavy, sul a rozmixuju (dochutim podle vlastni chuti). plnim do vyvarenych sklenicek (supr jsou ty vysoky od oliv) a v hrnci sterilizuju treba 20min na 80 nebo 90 stupnu (plus minus, nemam jak merit,)

    muzes jako zakladmisto mrkve pouzit treba kapii nebo neco podobnyho....podle chuti....a je to fakt bomba ,)
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    TRUCE:
    VODOMERKA: jsou strasne horky. Ja pouzivam vytazek z nich jako prirodni antibiotikum. 10 kapek do sklenicky vody a krivi se mi z toho pusa jeste 5 minut. Imho by to chutove marmelady uplne zabilo. Ale hrebicek a skorice, to by nemuselo byt uplne od veci - akorat se to nebude hodit do vseho no
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    TRUCE: ty grepovy jadyrka budou asi trochu hořký
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    tenhle recept na upravu hub se mi libi ze vseho nejvic

    Sušení v soli
    Houby nakrájíme, rozložíme do pekáče a zasypeme solí, které má být více než hub. Pekáč položíme na okraj plotny. Houby pustí vodu, ta rozpustí sůl, takže vznikne poněkud nevábná hnědá kaše. Občas ji promícháme a udržujeme v teple, aby se voda odpařovala. Vysvitne-li sluníčko, můžeme pekáč vynést ven.
    Asi za dva dny jsou sůl i houby suché, když je nalomíte, musí praskat. Přes hrubší síto sůl prosejeme (je hnědá a krásně voní, spotřebujeme ji v kuchyni).
    Houby uložíme do sklenic s pevným uzávěrem. Před vařením odebereme potřebné množství hub a namočíme je do vody; voda sůl odplaví, houby nabobtnají a mají vzhled i chuť čerstvých hub
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    napadla me takova vec.

    v jedne mydlarne pisou, ze do mydel pridavaji extrakt z grepovych jaderek - jako konzervant i jako kozni antibiotikum/antimykotikum.
    Ten extrakt jsou vlastne jen podrcene jadra - 100%tni je totiz prasek a vyrabi se z nej pak naredenim ruzne oleje atd.
    Na ucinky grepoveho jadra prisel nejaky vedec pred sto lety tak, ze si vsiml, ze na kompostu nehniji ani nijak se nemeni.
    http://www.alternamedica.cz/alternamedica/eshop/3-1-Prirodni-antibiotika/15-2-Extrakt-z-grepoveho-jadra

    ucinny by mel byt uz v malem mnozstvi.. proc to nezkusit jako prirodni konzervant i do marmelad a kompotu? co myslite?

    kolik prirodnich antiseptik vlastne zname? pouzivate je s nejakymi uspechy?
    ja vim o skorici a hrebicku, ale nevim zda se pridavaji s timto zamerem do konzerv

    o medu vim ze se pouzival i na rany a ze na konzervovani je dobry, potiz u nej vidim ten, ze by nemel prejit varem, jinak se znehodnocuje, je citlivy na teplotu - zkouseli jste nekdo marmeladu 'za studena' ?
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRUCE: Pokud jich nemáš moc, tak je strč v mikroten. sáčku do mrazáku.

    TRUCE: Já jako základ na lečo zavářím jen papriky a rajčata, dělám to vlastně podobně jako TRISSIE:, jen bez cibule a oleje dávám fakt jen stopově na dno kastrolu. Podušené nandám do sklenic a sterilizuju.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam