• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    WITCHIE: skorici a hrebicek letos mamka zkousela dat do merunkovy marmelady - a vyborny! ani nebylo treba ho pred zavarenim vyndavat. nicmene nejakej cukr je tam porad. tak tezko rict, co vic konzervuje :)
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    WITCHIE: a nezkousela si do neceho dat jenom treba jednu dve kapky?
    nepise se tam v jakem minimalnim mnozstvi to pusobi?
    treba by mohlo stacit malo, a spolu s temi kvanty cukru co se davaji do marmelad je sance na zajimavou chut

    ze skorice a hrebicku se delaji antisepticke oleje, chce to jejich pouziti overit a promyslet

    slysela jsem i o slanych zavareninach - neprida se cukr, ale trocha soli, kt. vytahne z ovoce ven do nalevu cukr
    tam by se takove hrebicky mohly hodit jako doplnek. napr. merunky+skorice..
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    TRUCE:
    VODOMERKA: jsou strasne horky. Ja pouzivam vytazek z nich jako prirodni antibiotikum. 10 kapek do sklenicky vody a krivi se mi z toho pusa jeste 5 minut. Imho by to chutove marmelady uplne zabilo. Ale hrebicek a skorice, to by nemuselo byt uplne od veci - akorat se to nebude hodit do vseho no
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    TRUCE: ty grepovy jadyrka budou asi trochu hořký
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    tenhle recept na upravu hub se mi libi ze vseho nejvic

    Sušení v soli
    Houby nakrájíme, rozložíme do pekáče a zasypeme solí, které má být více než hub. Pekáč položíme na okraj plotny. Houby pustí vodu, ta rozpustí sůl, takže vznikne poněkud nevábná hnědá kaše. Občas ji promícháme a udržujeme v teple, aby se voda odpařovala. Vysvitne-li sluníčko, můžeme pekáč vynést ven.
    Asi za dva dny jsou sůl i houby suché, když je nalomíte, musí praskat. Přes hrubší síto sůl prosejeme (je hnědá a krásně voní, spotřebujeme ji v kuchyni).
    Houby uložíme do sklenic s pevným uzávěrem. Před vařením odebereme potřebné množství hub a namočíme je do vody; voda sůl odplaví, houby nabobtnají a mají vzhled i chuť čerstvých hub
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    napadla me takova vec.

    v jedne mydlarne pisou, ze do mydel pridavaji extrakt z grepovych jaderek - jako konzervant i jako kozni antibiotikum/antimykotikum.
    Ten extrakt jsou vlastne jen podrcene jadra - 100%tni je totiz prasek a vyrabi se z nej pak naredenim ruzne oleje atd.
    Na ucinky grepoveho jadra prisel nejaky vedec pred sto lety tak, ze si vsiml, ze na kompostu nehniji ani nijak se nemeni.
    http://www.alternamedica.cz/alternamedica/eshop/3-1-Prirodni-antibiotika/15-2-Extrakt-z-grepoveho-jadra

    ucinny by mel byt uz v malem mnozstvi.. proc to nezkusit jako prirodni konzervant i do marmelad a kompotu? co myslite?

    kolik prirodnich antiseptik vlastne zname? pouzivate je s nejakymi uspechy?
    ja vim o skorici a hrebicku, ale nevim zda se pridavaji s timto zamerem do konzerv

    o medu vim ze se pouzival i na rany a ze na konzervovani je dobry, potiz u nej vidim ten, ze by nemel prejit varem, jinak se znehodnocuje, je citlivy na teplotu - zkouseli jste nekdo marmeladu 'za studena' ?
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRUCE: Pokud jich nemáš moc, tak je strč v mikroten. sáčku do mrazáku.

    TRUCE: Já jako základ na lečo zavářím jen papriky a rajčata, dělám to vlastně podobně jako TRISSIE:, jen bez cibule a oleje dávám fakt jen stopově na dno kastrolu. Podušené nandám do sklenic a sterilizuju.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jo a žádnou chemii do toho nedávám, jen papriky-rajčata-cibuli-olej. Ani to nesolím, až pak při vaření.

    Zbylou šťávu (protože do sklenic dávám víc toho hustého) naleju do guláše i s těmi zbytky leča a je to hrozně mňam.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRUCE: já předvařuju a pak ještě sterilizuju 15min při 80C.
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    jo, a mam extra palivy papricky, co s nima?
    jak je nalozit aby vydrzely a daly se po jedne pridavat do ruznych jidel? (prej 18-20tis jednotek palivosti:)
    chtela bych je co nejprirozenejsi, ale octu se asi neda vyhnout.?
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    ok, mam hotovy brusinkovy sirup a jsem zvedava jak se chytne - i kdyz brusinky by se pry nemely kazit.
    sklenice jsem vyvarila - jednu pres 10 minut, druhou narychlo jen 5 .. i kdyz vicka jsem jen umyla, hm. uvidime.

    udelala jsem si nejdriv cukrovy sirup - 3 dily vody + 4 dily (prirodniho) cukru, sbirat penu (ve ktere se hromadi necistoty, rekla bych ze to je ten ucel) 10 minut varit,
    a do nej pak vhodila brusinky (mela jsem jich pul litru, a cukru pul kila) - priste je tam nevrazim najednou vsechny, aby nevykypely
    po asi 4 minutach jsem je vylovila a rozmixovala, zbylou stavu obohatila kyselinou citronovou a jeste nechala chvilku varit, smichala to dohromady a nalila do sklenice.
    a protoze mi kus zbyl, nastavila jsem to vodou, prevarila a udelala pokusny min husty sirup.

    urologicka medicina na zimu je hotova :)

    jdu na to leco, s cibuli teda rikate ze ok?
    a ma se sterilizovat, nebo staci predvarit, pridat 'pomucku na konzervovani' a nalit do sklenic?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Jinak, bezinkový likér už mám hotový, a tímhle tempem už brzo ani nebude :-)

    upravený recept:

    2 litry obraných černých bezinek
    2 litry vody
    1 kg cukru
    50ml silné černé kávy (já dávala 2 lžičky rozpustné)
    1 skořice, 5 hřebíčků
    1 litr rumu

    Postup:
    Bezinky s vodou povaříme 15 minut, přecedíme a propasírujeme (já hodila přes cedník plátýnko - v mém případě trojcípý šátek z prošlé autolékárničky - a chvíli třela vařečkou a pak vymačkala ručně).
    Do šťávy přidáme 1 kg cukru a koření, společně krátce povaříme. Do mírně zchladlého likéru přidáme kávu a rum a plníme do lahví.

    vyšlo to na 3.7 litru likéru.

    Velmi doporučuju na celou přípravu včetně obírání používat chirurgické rukavice, pokud nechcete týden vypadat jako Lady Macbeth.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SKRITEKB: jo, je to tak naše rodinná tradice... možná je to tím předsmažením?
    Je teda pravda, že jsem měla od kohosi jedno nahořklé lečo s cibulí, ale to nebylo předvařené, ale pěchované celé zasyrova.
    SKRITEKB
    SKRITEKB --- ---
    TRISSIE: fakt s cibulí ??? já to nikdy nedělala, protože mi to poradila babička z vlastní zkušennosti, tak proto jsem cibuli nepřidávala :-) ale jestliže to vychází tobě, fajn vědět ;-)
    co se týče marmošky, tak ta u nás tak rychle zmizne, že ani nemá čas se zkazit :D ale vyváření sklenic určitě dobré, díky
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    sklenice na marmeládu upřímně doporučuju vyvařit 15 minut. Jen "dobře umyté" mi chytly plíseň, vyvařené jsou dobré i po pěti letech.

    Lečo zavařujeme roky i s cibulí, a hořké není nikdy není - dávám to v množství 2 kila rajčat, 2 kila paprik, 1 kilo cibule, podusit společně na troše oleje do poloměkka a napěchovat do sklenic.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    TRUCE: spis chutovy. nemuze se tam utvorit dost alkoholu, aby mohl zacit fungovat jako konzervant (viz vino, po dosazeni X% se kvasinky samy otravi a vic uz nic :))
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    SKRITEKB: dekuji moc ;)

    nakonec jsem se docetla o cem to cele je - cukr kdyz je ho hodne, tak ma konzervacni ucinky
    v ostatnich pripadech jde o to, vytvorit teplotu, pri ktere se vytlaci vzduch ze sklenicky, ktera se pak jeste dotahne a tim je hermeticke uzavreni hotovo
    a pred tim se musi obsah zbavit skodlivych mikrobu

    takze na lecivy sirup bude asi lepsi delat fakt sirup s hodne cukru a neprehanet to s rozvarovanim - i kdyz ja bych do toho chtela dat i ty slupky, takze to asi rozmixuju a nastavim vodou resp. cukrovym sirupem..
    a stale nechapu ten proces kvaseni ovoce na sirup/stavu. jsou to konzervacni, nebo jen chutove duvody? nevite?
    SKRITEKB
    SKRITEKB --- ---
    TRUCE: rada k leču - nezavařovat s cibulí - ta ti zhořkne
    rada k marmeládám - ty nezavařuju - horké naliju do dobř umytejch sklenic a otočím, přikryju utěrkou a necham 24 hodin dojít
    rozvařený ovoce - já dělám jablečný přesnídávky např. - horké nalít do sklenic - zavařuji tak při 80 stupních - max. 20 minut - poklička hrnce nemusí být zavřená zcela - některé sklenice mi čouhají ven
    nejdůležitejší jsou asi fakt čistý sklenice a dobře dovřený víčka - zatím mi nic nesplesnivělo...
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    mam zacatecnicky dotaz.
    jak se zavaruje? nektere veci staci rozvarit s cukrem nebo medem, mozna nejaky gelfix, nebo citron, nalit do sklenic, otocit

    jine - stavy, se v nekterych receptech nechavaji dva dny kvasit, pak se z nich sbira pena pri vareni, opet se prida citronka nebo gelfix..

    a nektere veci se doporucuji pripravit, nalit do sklenic a pak sterilovat v hrnci


    jak to poznam, co se hodi? :)

    chci delat leco, brusinkovy lecivy sirup, pozdeji mozna nejake dzemy nebo rozvarene ovoce.
    a ac moje maminka zavarovala a mela plnou spiz veci, tak jsem z toho volaka zmetena ted ;]
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Samotný bez ještě ne, zatím jsem se nedokopala..ještě potřebuju jít na vřes do lesa..a ještě nutně potřebovaly keře a rybíz sestříhat-nevyšel čas, ale snad tento týden!! :)
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    SVETLUSKA222: uz jsi zkusila? :) (samotny bez)
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    WITCHIE:No tak holt zkusím setřást něco ze stromů pár jablek se teď najde snad :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam