• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    TRUCE: to Ti takhle nenapisou, v jakym mnozstvi to pusobi - zvlast kdyz to je primarne urceny jako doplnek vyzivy resp. prirodni lecivo. Asi to chce vyzkouset no - ale mne se moc nechce, bylo by mi lito vyhazovat ovoce, kt. navic kupuju neb nemame momentalne domaci zdroj. Kazdopadne na to "leceni" (napr. pri nachlazeni apod.) se toho extraktu co mam doporucuje 3x denne 10 kapek. A tech 10 kapek ve sklenici vody je horkych silene. Mozna by se dalo vyzkouset treba jedna kapka ve sklenici oslazeny vody. Otazka je, zda ta jedna kapka bude stacit jako konzervant no.

    Jinak jestli myslis ciste esencialni oleje ze skorice a hrebicku, tak ty ja mam (tez pro lecebne ucely), ale to jsou taky velmi koncentrovane zalezitosti. S tou skorici obzvlast je treba zachazet opatrne, nejopatrneji ze vsech esenci, muze i poleptat (citlivejsi) kuzi. V kazdem pripade, proti plisnim funguji opravdu velmi spolehlive, to mam ozkousene. Pro pouziti do potravin bych se je ale bala doporucit.
    Samotny hrebicek a skorici pouzivam tez pri nachlazeni, do horkeho dzusu se zazvorem (mimochodem, ten by taky mohl fungovat jako podpurny konzervant a zaroven chutove ozvlastnit nektere marmelady), taky ucinne. Tj. s temi bych si do marmelad urcite pohrala.


    VODOMERKA: vida :) a davala toho cukru aspon min nez obvykle?
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    WITCHIE: a nezkousela si do neceho dat jenom treba jednu dve kapky?
    nepise se tam v jakem minimalnim mnozstvi to pusobi?
    treba by mohlo stacit malo, a spolu s temi kvanty cukru co se davaji do marmelad je sance na zajimavou chut

    ze skorice a hrebicku se delaji antisepticke oleje, chce to jejich pouziti overit a promyslet

    slysela jsem i o slanych zavareninach - neprida se cukr, ale trocha soli, kt. vytahne z ovoce ven do nalevu cukr
    tam by se takove hrebicky mohly hodit jako doplnek. napr. merunky+skorice..
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    PSYCHEE: mrazak ne, mame ho moc maly, a navic davat veci do mrazu mi neprijde zabavne.
    ale ta pasta vypada dobre, mozna ji zkusim.

    sladkokysely nakladany veci prilis nemusim, ale do gulasu to nevadi...nicmene strasne mi chutnaly nakladany jalapenos, a to imho nebylo sladkokysely ale snad jen v octu..a ocet se nedoporucuje pouzivat pouze jako jediny konzervant?

    koupila jsem pytlik papricek vcera v holesovicke trznici, tam jak je v hale 22 zeleninovy trh.
    to o te palivosti maji napsany na kartonu, takze to urcite najdes. Chteji za ne nejakych 49 korun.
    PSYCHEE
    PSYCHEE --- ---
    TRUCE: mrazak ,)
    a jaky mas? kdyby ti nejaky zbyly, hlasim se ,)
    jinak, kdybys je chtela mermomoci zavarit, tak dobry jsou zavareny uplne stejne jako okurky...ale tam je ten ocet...nicmene chutove moc dobry....

    pripadne palivou omacku: osmahnu na oleji cibuli, nakrajeny cesnek (treba palici) a nastrouhanou mrkev, libovolny pomer dle chuti (delam o trochu vic mrkve nez cibule), kdyz je to vsechno pekne rozvareny, necham trochu vychladnout, hodim tam nakrajeny papricky (bez seminek, ty nejsou tam chutny, podle palivosti treba 10, 15....) decku vinnyho octa, lzici hrubozrnny horcice, trochu citronovy/limetkovy stavy, sul a rozmixuju (dochutim podle vlastni chuti). plnim do vyvarenych sklenicek (supr jsou ty vysoky od oliv) a v hrnci sterilizuju treba 20min na 80 nebo 90 stupnu (plus minus, nemam jak merit,)

    muzes jako zakladmisto mrkve pouzit treba kapii nebo neco podobnyho....podle chuti....a je to fakt bomba ,)
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    TRUCE:
    VODOMERKA: jsou strasne horky. Ja pouzivam vytazek z nich jako prirodni antibiotikum. 10 kapek do sklenicky vody a krivi se mi z toho pusa jeste 5 minut. Imho by to chutove marmelady uplne zabilo. Ale hrebicek a skorice, to by nemuselo byt uplne od veci - akorat se to nebude hodit do vseho no
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    TRUCE: ty grepovy jadyrka budou asi trochu hořký
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    tenhle recept na upravu hub se mi libi ze vseho nejvic

    Sušení v soli
    Houby nakrájíme, rozložíme do pekáče a zasypeme solí, které má být více než hub. Pekáč položíme na okraj plotny. Houby pustí vodu, ta rozpustí sůl, takže vznikne poněkud nevábná hnědá kaše. Občas ji promícháme a udržujeme v teple, aby se voda odpařovala. Vysvitne-li sluníčko, můžeme pekáč vynést ven.
    Asi za dva dny jsou sůl i houby suché, když je nalomíte, musí praskat. Přes hrubší síto sůl prosejeme (je hnědá a krásně voní, spotřebujeme ji v kuchyni).
    Houby uložíme do sklenic s pevným uzávěrem. Před vařením odebereme potřebné množství hub a namočíme je do vody; voda sůl odplaví, houby nabobtnají a mají vzhled i chuť čerstvých hub
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    napadla me takova vec.

    v jedne mydlarne pisou, ze do mydel pridavaji extrakt z grepovych jaderek - jako konzervant i jako kozni antibiotikum/antimykotikum.
    Ten extrakt jsou vlastne jen podrcene jadra - 100%tni je totiz prasek a vyrabi se z nej pak naredenim ruzne oleje atd.
    Na ucinky grepoveho jadra prisel nejaky vedec pred sto lety tak, ze si vsiml, ze na kompostu nehniji ani nijak se nemeni.
    http://www.alternamedica.cz/alternamedica/eshop/3-1-Prirodni-antibiotika/15-2-Extrakt-z-grepoveho-jadra

    ucinny by mel byt uz v malem mnozstvi.. proc to nezkusit jako prirodni konzervant i do marmelad a kompotu? co myslite?

    kolik prirodnich antiseptik vlastne zname? pouzivate je s nejakymi uspechy?
    ja vim o skorici a hrebicku, ale nevim zda se pridavaji s timto zamerem do konzerv

    o medu vim ze se pouzival i na rany a ze na konzervovani je dobry, potiz u nej vidim ten, ze by nemel prejit varem, jinak se znehodnocuje, je citlivy na teplotu - zkouseli jste nekdo marmeladu 'za studena' ?
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRUCE: Pokud jich nemáš moc, tak je strč v mikroten. sáčku do mrazáku.

    TRUCE: Já jako základ na lečo zavářím jen papriky a rajčata, dělám to vlastně podobně jako TRISSIE:, jen bez cibule a oleje dávám fakt jen stopově na dno kastrolu. Podušené nandám do sklenic a sterilizuju.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jo a žádnou chemii do toho nedávám, jen papriky-rajčata-cibuli-olej. Ani to nesolím, až pak při vaření.

    Zbylou šťávu (protože do sklenic dávám víc toho hustého) naleju do guláše i s těmi zbytky leča a je to hrozně mňam.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRUCE: já předvařuju a pak ještě sterilizuju 15min při 80C.
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    jo, a mam extra palivy papricky, co s nima?
    jak je nalozit aby vydrzely a daly se po jedne pridavat do ruznych jidel? (prej 18-20tis jednotek palivosti:)
    chtela bych je co nejprirozenejsi, ale octu se asi neda vyhnout.?
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    ok, mam hotovy brusinkovy sirup a jsem zvedava jak se chytne - i kdyz brusinky by se pry nemely kazit.
    sklenice jsem vyvarila - jednu pres 10 minut, druhou narychlo jen 5 .. i kdyz vicka jsem jen umyla, hm. uvidime.

    udelala jsem si nejdriv cukrovy sirup - 3 dily vody + 4 dily (prirodniho) cukru, sbirat penu (ve ktere se hromadi necistoty, rekla bych ze to je ten ucel) 10 minut varit,
    a do nej pak vhodila brusinky (mela jsem jich pul litru, a cukru pul kila) - priste je tam nevrazim najednou vsechny, aby nevykypely
    po asi 4 minutach jsem je vylovila a rozmixovala, zbylou stavu obohatila kyselinou citronovou a jeste nechala chvilku varit, smichala to dohromady a nalila do sklenice.
    a protoze mi kus zbyl, nastavila jsem to vodou, prevarila a udelala pokusny min husty sirup.

    urologicka medicina na zimu je hotova :)

    jdu na to leco, s cibuli teda rikate ze ok?
    a ma se sterilizovat, nebo staci predvarit, pridat 'pomucku na konzervovani' a nalit do sklenic?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Jinak, bezinkový likér už mám hotový, a tímhle tempem už brzo ani nebude :-)

    upravený recept:

    2 litry obraných černých bezinek
    2 litry vody
    1 kg cukru
    50ml silné černé kávy (já dávala 2 lžičky rozpustné)
    1 skořice, 5 hřebíčků
    1 litr rumu

    Postup:
    Bezinky s vodou povaříme 15 minut, přecedíme a propasírujeme (já hodila přes cedník plátýnko - v mém případě trojcípý šátek z prošlé autolékárničky - a chvíli třela vařečkou a pak vymačkala ručně).
    Do šťávy přidáme 1 kg cukru a koření, společně krátce povaříme. Do mírně zchladlého likéru přidáme kávu a rum a plníme do lahví.

    vyšlo to na 3.7 litru likéru.

    Velmi doporučuju na celou přípravu včetně obírání používat chirurgické rukavice, pokud nechcete týden vypadat jako Lady Macbeth.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SKRITEKB: jo, je to tak naše rodinná tradice... možná je to tím předsmažením?
    Je teda pravda, že jsem měla od kohosi jedno nahořklé lečo s cibulí, ale to nebylo předvařené, ale pěchované celé zasyrova.
    SKRITEKB
    SKRITEKB --- ---
    TRISSIE: fakt s cibulí ??? já to nikdy nedělala, protože mi to poradila babička z vlastní zkušennosti, tak proto jsem cibuli nepřidávala :-) ale jestliže to vychází tobě, fajn vědět ;-)
    co se týče marmošky, tak ta u nás tak rychle zmizne, že ani nemá čas se zkazit :D ale vyváření sklenic určitě dobré, díky
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    sklenice na marmeládu upřímně doporučuju vyvařit 15 minut. Jen "dobře umyté" mi chytly plíseň, vyvařené jsou dobré i po pěti letech.

    Lečo zavařujeme roky i s cibulí, a hořké není nikdy není - dávám to v množství 2 kila rajčat, 2 kila paprik, 1 kilo cibule, podusit společně na troše oleje do poloměkka a napěchovat do sklenic.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    TRUCE: spis chutovy. nemuze se tam utvorit dost alkoholu, aby mohl zacit fungovat jako konzervant (viz vino, po dosazeni X% se kvasinky samy otravi a vic uz nic :))
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    SKRITEKB: dekuji moc ;)

    nakonec jsem se docetla o cem to cele je - cukr kdyz je ho hodne, tak ma konzervacni ucinky
    v ostatnich pripadech jde o to, vytvorit teplotu, pri ktere se vytlaci vzduch ze sklenicky, ktera se pak jeste dotahne a tim je hermeticke uzavreni hotovo
    a pred tim se musi obsah zbavit skodlivych mikrobu

    takze na lecivy sirup bude asi lepsi delat fakt sirup s hodne cukru a neprehanet to s rozvarovanim - i kdyz ja bych do toho chtela dat i ty slupky, takze to asi rozmixuju a nastavim vodou resp. cukrovym sirupem..
    a stale nechapu ten proces kvaseni ovoce na sirup/stavu. jsou to konzervacni, nebo jen chutove duvody? nevite?
    SKRITEKB
    SKRITEKB --- ---
    TRUCE: rada k leču - nezavařovat s cibulí - ta ti zhořkne
    rada k marmeládám - ty nezavařuju - horké naliju do dobř umytejch sklenic a otočím, přikryju utěrkou a necham 24 hodin dojít
    rozvařený ovoce - já dělám jablečný přesnídávky např. - horké nalít do sklenic - zavařuji tak při 80 stupních - max. 20 minut - poklička hrnce nemusí být zavřená zcela - některé sklenice mi čouhají ven
    nejdůležitejší jsou asi fakt čistý sklenice a dobře dovřený víčka - zatím mi nic nesplesnivělo...
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    mam zacatecnicky dotaz.
    jak se zavaruje? nektere veci staci rozvarit s cukrem nebo medem, mozna nejaky gelfix, nebo citron, nalit do sklenic, otocit

    jine - stavy, se v nekterych receptech nechavaji dva dny kvasit, pak se z nich sbira pena pri vareni, opet se prida citronka nebo gelfix..

    a nektere veci se doporucuji pripravit, nalit do sklenic a pak sterilovat v hrnci


    jak to poznam, co se hodi? :)

    chci delat leco, brusinkovy lecivy sirup, pozdeji mozna nejake dzemy nebo rozvarene ovoce.
    a ac moje maminka zavarovala a mela plnou spiz veci, tak jsem z toho volaka zmetena ted ;]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam