• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    TRISSIE: a v normalnim hrnci? :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRUCE: v klasickém zavařovacím hrnci (já mám i s teploměrem) se stejně na 100C nedostaneš, leda snad na nějakém super extra velkém plynovém hořáku. Na sklokeramice jsem ráda, když z toho dostanu těch 90.
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    PSYCHEE: jinak tech 80-90 stupnu, to asi kazdou chvili odstavujes a ohrivas, ze?
    asi to tem potravinam moc neprospiva, 100 stupnu..? jake jsou kdyz se proste jen 'vari' ve flaskach bez naznaku kontroly teploty?
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    v teto..ankete jsem nicmene nasla nektere zajimave tipy
    http://www.lidovky.cz/zavarovani-neni-jen-pro-babicky-d3t-/dobra-chut.asp?c=A090908_103455_dobra-chut_glu

    ...nedávno jsem vyzkoušela chorvatskou zavařeninu z rozvařených fíků s mletými ořechy a medem a byla božská.

    Její zavařovací eso: Cabernet Sauvignon si každé ráno mažu na chleba. Z tekuté podoby ho totiž přeměním v chutnou vinnou zavařeninu (..to by me zajimalo jak! :).
    Anebo růžovou esenci z okvětních plátků mé rudé popínavé růže. Pak ještě opékané naložené papriky, povidla bez míchání – je toho spousta a fantazii se meze rozhodně nekladou.

    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    WITCHIE: skorici a hrebicek letos mamka zkousela dat do merunkovy marmelady - a vyborny! ani nebylo treba ho pred zavarenim vyndavat. nicmene nejakej cukr je tam porad. tak tezko rict, co vic konzervuje :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    TRUCE: zkus jich par zamrazit do kostek ledu ;)
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    WITCHIE: a nezkousela si do neceho dat jenom treba jednu dve kapky?
    nepise se tam v jakem minimalnim mnozstvi to pusobi?
    treba by mohlo stacit malo, a spolu s temi kvanty cukru co se davaji do marmelad je sance na zajimavou chut

    ze skorice a hrebicku se delaji antisepticke oleje, chce to jejich pouziti overit a promyslet

    slysela jsem i o slanych zavareninach - neprida se cukr, ale trocha soli, kt. vytahne z ovoce ven do nalevu cukr
    tam by se takove hrebicky mohly hodit jako doplnek. napr. merunky+skorice..
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    PSYCHEE: mrazak ne, mame ho moc maly, a navic davat veci do mrazu mi neprijde zabavne.
    ale ta pasta vypada dobre, mozna ji zkusim.

    sladkokysely nakladany veci prilis nemusim, ale do gulasu to nevadi...nicmene strasne mi chutnaly nakladany jalapenos, a to imho nebylo sladkokysely ale snad jen v octu..a ocet se nedoporucuje pouzivat pouze jako jediny konzervant?

    koupila jsem pytlik papricek vcera v holesovicke trznici, tam jak je v hale 22 zeleninovy trh.
    to o te palivosti maji napsany na kartonu, takze to urcite najdes. Chteji za ne nejakych 49 korun.
    PSYCHEE
    PSYCHEE --- ---
    TRUCE: mrazak ,)
    a jaky mas? kdyby ti nejaky zbyly, hlasim se ,)
    jinak, kdybys je chtela mermomoci zavarit, tak dobry jsou zavareny uplne stejne jako okurky...ale tam je ten ocet...nicmene chutove moc dobry....

    pripadne palivou omacku: osmahnu na oleji cibuli, nakrajeny cesnek (treba palici) a nastrouhanou mrkev, libovolny pomer dle chuti (delam o trochu vic mrkve nez cibule), kdyz je to vsechno pekne rozvareny, necham trochu vychladnout, hodim tam nakrajeny papricky (bez seminek, ty nejsou tam chutny, podle palivosti treba 10, 15....) decku vinnyho octa, lzici hrubozrnny horcice, trochu citronovy/limetkovy stavy, sul a rozmixuju (dochutim podle vlastni chuti). plnim do vyvarenych sklenicek (supr jsou ty vysoky od oliv) a v hrnci sterilizuju treba 20min na 80 nebo 90 stupnu (plus minus, nemam jak merit,)

    muzes jako zakladmisto mrkve pouzit treba kapii nebo neco podobnyho....podle chuti....a je to fakt bomba ,)
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    TRUCE:
    VODOMERKA: jsou strasne horky. Ja pouzivam vytazek z nich jako prirodni antibiotikum. 10 kapek do sklenicky vody a krivi se mi z toho pusa jeste 5 minut. Imho by to chutove marmelady uplne zabilo. Ale hrebicek a skorice, to by nemuselo byt uplne od veci - akorat se to nebude hodit do vseho no
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    TRUCE: ty grepovy jadyrka budou asi trochu hořký
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    tenhle recept na upravu hub se mi libi ze vseho nejvic

    Sušení v soli
    Houby nakrájíme, rozložíme do pekáče a zasypeme solí, které má být více než hub. Pekáč položíme na okraj plotny. Houby pustí vodu, ta rozpustí sůl, takže vznikne poněkud nevábná hnědá kaše. Občas ji promícháme a udržujeme v teple, aby se voda odpařovala. Vysvitne-li sluníčko, můžeme pekáč vynést ven.
    Asi za dva dny jsou sůl i houby suché, když je nalomíte, musí praskat. Přes hrubší síto sůl prosejeme (je hnědá a krásně voní, spotřebujeme ji v kuchyni).
    Houby uložíme do sklenic s pevným uzávěrem. Před vařením odebereme potřebné množství hub a namočíme je do vody; voda sůl odplaví, houby nabobtnají a mají vzhled i chuť čerstvých hub
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    napadla me takova vec.

    v jedne mydlarne pisou, ze do mydel pridavaji extrakt z grepovych jaderek - jako konzervant i jako kozni antibiotikum/antimykotikum.
    Ten extrakt jsou vlastne jen podrcene jadra - 100%tni je totiz prasek a vyrabi se z nej pak naredenim ruzne oleje atd.
    Na ucinky grepoveho jadra prisel nejaky vedec pred sto lety tak, ze si vsiml, ze na kompostu nehniji ani nijak se nemeni.
    http://www.alternamedica.cz/alternamedica/eshop/3-1-Prirodni-antibiotika/15-2-Extrakt-z-grepoveho-jadra

    ucinny by mel byt uz v malem mnozstvi.. proc to nezkusit jako prirodni konzervant i do marmelad a kompotu? co myslite?

    kolik prirodnich antiseptik vlastne zname? pouzivate je s nejakymi uspechy?
    ja vim o skorici a hrebicku, ale nevim zda se pridavaji s timto zamerem do konzerv

    o medu vim ze se pouzival i na rany a ze na konzervovani je dobry, potiz u nej vidim ten, ze by nemel prejit varem, jinak se znehodnocuje, je citlivy na teplotu - zkouseli jste nekdo marmeladu 'za studena' ?
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRUCE: Pokud jich nemáš moc, tak je strč v mikroten. sáčku do mrazáku.

    TRUCE: Já jako základ na lečo zavářím jen papriky a rajčata, dělám to vlastně podobně jako TRISSIE:, jen bez cibule a oleje dávám fakt jen stopově na dno kastrolu. Podušené nandám do sklenic a sterilizuju.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jo a žádnou chemii do toho nedávám, jen papriky-rajčata-cibuli-olej. Ani to nesolím, až pak při vaření.

    Zbylou šťávu (protože do sklenic dávám víc toho hustého) naleju do guláše i s těmi zbytky leča a je to hrozně mňam.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRUCE: já předvařuju a pak ještě sterilizuju 15min při 80C.
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    jo, a mam extra palivy papricky, co s nima?
    jak je nalozit aby vydrzely a daly se po jedne pridavat do ruznych jidel? (prej 18-20tis jednotek palivosti:)
    chtela bych je co nejprirozenejsi, ale octu se asi neda vyhnout.?
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    ok, mam hotovy brusinkovy sirup a jsem zvedava jak se chytne - i kdyz brusinky by se pry nemely kazit.
    sklenice jsem vyvarila - jednu pres 10 minut, druhou narychlo jen 5 .. i kdyz vicka jsem jen umyla, hm. uvidime.

    udelala jsem si nejdriv cukrovy sirup - 3 dily vody + 4 dily (prirodniho) cukru, sbirat penu (ve ktere se hromadi necistoty, rekla bych ze to je ten ucel) 10 minut varit,
    a do nej pak vhodila brusinky (mela jsem jich pul litru, a cukru pul kila) - priste je tam nevrazim najednou vsechny, aby nevykypely
    po asi 4 minutach jsem je vylovila a rozmixovala, zbylou stavu obohatila kyselinou citronovou a jeste nechala chvilku varit, smichala to dohromady a nalila do sklenice.
    a protoze mi kus zbyl, nastavila jsem to vodou, prevarila a udelala pokusny min husty sirup.

    urologicka medicina na zimu je hotova :)

    jdu na to leco, s cibuli teda rikate ze ok?
    a ma se sterilizovat, nebo staci predvarit, pridat 'pomucku na konzervovani' a nalit do sklenic?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Jinak, bezinkový likér už mám hotový, a tímhle tempem už brzo ani nebude :-)

    upravený recept:

    2 litry obraných černých bezinek
    2 litry vody
    1 kg cukru
    50ml silné černé kávy (já dávala 2 lžičky rozpustné)
    1 skořice, 5 hřebíčků
    1 litr rumu

    Postup:
    Bezinky s vodou povaříme 15 minut, přecedíme a propasírujeme (já hodila přes cedník plátýnko - v mém případě trojcípý šátek z prošlé autolékárničky - a chvíli třela vařečkou a pak vymačkala ručně).
    Do šťávy přidáme 1 kg cukru a koření, společně krátce povaříme. Do mírně zchladlého likéru přidáme kávu a rum a plníme do lahví.

    vyšlo to na 3.7 litru likéru.

    Velmi doporučuju na celou přípravu včetně obírání používat chirurgické rukavice, pokud nechcete týden vypadat jako Lady Macbeth.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SKRITEKB: jo, je to tak naše rodinná tradice... možná je to tím předsmažením?
    Je teda pravda, že jsem měla od kohosi jedno nahořklé lečo s cibulí, ale to nebylo předvařené, ale pěchované celé zasyrova.
    SKRITEKB
    SKRITEKB --- ---
    TRISSIE: fakt s cibulí ??? já to nikdy nedělala, protože mi to poradila babička z vlastní zkušennosti, tak proto jsem cibuli nepřidávala :-) ale jestliže to vychází tobě, fajn vědět ;-)
    co se týče marmošky, tak ta u nás tak rychle zmizne, že ani nemá čas se zkazit :D ale vyváření sklenic určitě dobré, díky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam