Vařím mimo jiné druhy i "bez míchání", ale je to bez míchání, vyjma poslední půlhodiny. Vařím taky 5-7 hodin (dle "tekutosti" hmoty).
Dělám takhle:
2,5kg odpeckovaného ovoce dám do kvalitního hrnce (ne levný teflon, jinými slovy) a zaliju 1,5dl octu a přesypu 350gr cukru.
Nechám stát přes noc. Pak dám na mírný oheň a nechám probublávat 5 - hodin - pokud v půlce přerušíte a pokračujete zítra, nic se neděje). Nikdy nemíchat, ani jednou!
Když je hmota dost hustá, promixuju to ponorným mixérem a poslední půlhoďku míchám. Tohle ale nemusí nutně být... hmota pak ale nebude jednolitá, nebudou to tedy klasická povidla. Ta půlhodinka se dá vydržet - a dá se najít i s dětma, jelikož lze klidně pokračovat druhý den...
Nic dalšího není nutno, vydrží 3 roky (co je dělám) bez problémů.
Hrnec se umyje naprosto snadno...