• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SANTAL: pokrájela jsem loupaná jablka na kousky a rozvařila s kořením, skořice, hřebíček, badyán, co tě napadne. pak jsem to dělala jako klasickou marmeládu - nějaký želírovač a cukr. do sklenic jsem naaranžovala hvězdičku badyánu a tyčku skořice, aby byly vidět.
    jen bych příště dávala želírovací přípravku půlku, i méně, bylo to tuhé, že to šlo krájet.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SANTAL:
    SVETLUSKA222: Alexandrovo? ale nemůžu nikde najít obrázek
    Staré odrudy - Jabloně – staré odrůdy - Ovocné stromy
    http://www.stareodrudy.org/ovocne-stromy/jablone--stare-odrudy/1.html
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    SANTAL: Já mám ráda prastaré odrůdy.... škoda že se dají jenom stěží sehnat dneska :( prarodiče netuší jméno této odrůdy? Možná na nějaké výstavě- Zahrada čech, když se sejdou dobří staří odborníci..ti by mohli tušit....
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    SANTAL: doporučuju koupit do nich hroznový cukr místo normálního. Je sice dražší, ale o moc lepší. A dávám do nich pravou vanilku, hrozně to tomu přidá. Podobně dělám i povidla a jsou vážně dobrá
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    sušit nemůžu, jedná se o nějakou divnou odrůdu (obrovský prastarý strom), který má půlkilová jabka šťavnatá téměř jak meloun... mimořádně chutná, ale sušit to moc nepude, skladovat vůbec (proto asi tuhle odrůdu nikde nemaj :-) )

    Právě koukám na přesnídávky... jdu do nich.... děláte někdo?


    MAR_TINA: kořeněný džem vypadá zajímavě - jak se to dělá?
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    SANTAL: suším, kompoty, povidla, strouhám na štrůdl (ale tam se mi zatím nechytla ani jedna sklenička, po šesté jsem to vzdala a raději je budu mrazit). Skoro všechna jsou napíchnutá nebo natlučená, takže na skladování nebo do palírny se dát nedají.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SANTAL: kéž by byla. teprve ozdravujeme sad.
    ale i tak: skladujeme. sušíme křížaly v susšičce. dělal sem kořeněné džemy a bylo to dobré. někdo moštuje. někdo pálí kalvados. jo a ty natlučené a napíchané odvážíme ovcím.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Co děláte s jabkama? Vypadá to na nadúrodu :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    já bych právě chtěla něco zeleného :))) zkusím asi to čatný
    do červena dozrávat nemusím, to mi dozrává na dalších keřích. až ty poslední necháme dojít
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MAR_TINA: nechat na lince v misce, překrýt utěrkou, ona dojdou
    loni jsme tak měli v listopadu rajčata ještě natrhaná v září, chutnala dobře
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    MAR_TINA: ZELENÁ RAJČATA jsme nechávali normálně v komoře v chladnu dojít - pomalu zčervenaly. I potom se dala normálně jíst. Lečo by bylo výborné :)
    IVUSS
    IVUSS --- ---
    MAR_TINA: Ze zelenych rajcat vetsinou delala babicka (pokud je nenechala v kosiku dozrat) par sklenic indickeho catni s rozinkami a pouzila jej k masu. Ten recept jsem ted bohuzel nenasla, ale dost se podoba tomuhle : http://www.recepty.cz/recept/indicke-catni-4154 (jen ty rajcata bych nakrajela opravdu na male kousky)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WATTEVILLE: to by šlo. to znám jako melitzanosalata a chutná mi to. a prostě to jen napěchuju do skleniček a zavařím?
    WATTEVILLE
    WATTEVILLE --- ---
    MAR_TINA: z lilku je skvělý baba ganuš, dá se dát do zavařovacích sklenic a skladovat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: to ano, ale pak je otázka: CO S ČERVENÝMA? něco zajímavého, zvláštního.

    domácí kečup dělat nechci a lečo po pravdě taky ne. v nejhorším si můžu udělat takové ty rajské konzervy, loupaná krájená.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    pokud nic s temi rajcaty nevymyslis, nech je dojit v kosiku na neprilis chladnem ani teplem miste - babi to tak ke konci sezony dela kazdy rok a pokud se tomu necha cas, tak chutove jsou stejna jako sklizena za zralosti
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    a ještě mi naráz dorůstá větší množství LILKŮ.

    nestíhám to jíst, na muže s tím nesmím, rodiče na dovolené. co s nimi? i jídla nejen zavařování.

    a děláte něco s velkými patizóny? co je zavařit jako dýňový kompot?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    nevíte co se ZELENÝMI RAJČATY?
    zlomil se mi jeden keřík a mám asi 5 kg rajčat různé zralosti, převážně zelených nebo jen málo zralých. nemáte předpis na nějaké čatný nebo něco takového? nebo úplně jiného?

    mám dost cibule, paprik, česneku a taky můžu cokoli koupit
    WERKA
    WERKA --- ---
    MAR_TINA: My máme jedlou jeřabinu na chalupě (jestli je to oskeruše to netuším) - na Vysočině. A vím, že tam rostou i u silnice (vídávali jsme tam lidi, jak je češou). U nás se moc nechytly - párkrát jsme je kdysi dávno zavařili jako kompot, ale nikdo o to moc nestál. Část se nakonec zkonzumovala na nějakém mejdanu s vodkou :-D a něco jsme použivali na zdobení jednohubek s česnekovou pomazánkou - byl to takový zajímavý kontrast. Kdyby měl někdo recept na něco zajímavého, tak bych to možná vyzkoušela - jeřabina stále plodí (necháváme ji ptákům na ozobání)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SVETLUSKA222: jo, takové nechutné. jediná jedlá červená je snad je jeřáb oskeruše, pěstuje se v Malých Karpatech a na jihu Moravy. Koupili jsme stromek,a le začne plodit až za pár let
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    ANYSA: budou hořké??? jsem je nikdy totiž nezkusila ochutnat, a to jsem z vesnice :D Naposledy jsem z nich ve školce dělala korále.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    SVETLUSKA222: jeřabiny jsou jedlé i nejedlé :-) Žádnou se neotrávíš, ale nejedlé ti budou chutnat tak hnusně že je vyplivneš.
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Zdravím :) co všechno se dá dělat z jeřabin?? Jsou vůbec jedlé???
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam