• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    ZEMINO: nechala jsem dozrát doma.
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    ZEMINO: já myslím, že netřeba a nebo je nechat dozrát doma...rozložené na papíře po skříních ?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Takový blbý dotaz,myslíte,že je třeba na hruškové povidla,aby byly hrušky uplně zralé?Máme jich plný strom,ale v tomhle počasi už není moc naděje na dozrání ..
    SKRITEKB
    SKRITEKB --- ---
    WERKA: jo a menší, šroubovací :)
    SKRITEKB
    SKRITEKB --- ---
    WERKA: děkuju Ti :) dneska mi slíbili asi 30 skleniček, tak snad s nimi na chvíli vystačím :)
    WERKA
    WERKA --- ---
    SKRITEKB: Já udělám průzkum, co se mi doma nahromadilo akdyby to stálo za odvoz, tak se ozvu.. Potřebuješ asi spíš menší, co?
    SKRITEKB
    SKRITEKB --- ---
    WERKA: :))) to víš, že pamatuji, dokonce jsem nedávno jela kolem vás, tak jsem si vzpomněla ;-))) díky díky - skleniček není nikdy dost, co myslíš, už mi zase chybí :D
    WERKA
    WERKA --- ---
    SKRITEKB: Můžu potvrdit, že přesnídávky máš dobré :-) (dostala jsem je od tebe dvě výměnou za skleničky, jestli si pamatuješ ;-)
    SKRITEKB
    SKRITEKB --- ---
    LEPEK: jj
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    SKRITEKB: a používáš šroubovací sklenice?
    SKRITEKB
    SKRITEKB --- ---
    LEPEK: ahoj, zrovna dneska jsem je dělala...celý den ...
    skleničky důkladně vypláchnu a povařím ve vodě, stačí 5 minut...i víčka
    - bohužel úplně přesný recept to nebude, protože jsem nikdy nevážila, navíc každé jablíčko je jinak sladké a je v něm různě vody...
    - jablíčka nakrouhám na malé kostičky, dám do hrnce na sporák, vařím na téměř nejmenším stupni, aby se nepřipekly, přidám trošku vody - 2 dcl třeba..podle toho jak jsou jablíčka šťavnaté..
    - vařím do změknutí, ale ne do úplného rozvaření cca 20 min. pak přidávám budto med, nebo cukr, vanilkový puding, někdy obměna se skořicí, hřebíčkem, badyáýnem, dávám též třeba několik banánů, přesnídávka dostane zajimavější chuť..
    - vyndám celou skořici, hřebíček, badyán a rozmixuju za tepla
    - skleničky plním téměř po okraj
    - pevně zavřu a dávám do vyhřáté trouby na 200 stupnu na plech, na který položím utěrku a zaleji horkou vodou - uvařím v konvici na rychlo...stačí tak 2 cm vody
    - zavařuji max. 15-20 min.
    - vytáhnu z trouby a otočím dnem vzhůru, zabalím do utěrek a nechám 24 hodin
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    VERONIKA22: aha, vodu jsem tam neměla skoro vůbec, v leču ani v ratatui není. A tedy když vytekla rpvní sklenka, pátrala jsem, kde kdo nechal obsah žaludku vrchem... fakt strašný smrad, funguje na něj jen ocet, a ani ten 100% :o(

    díky za rady, příště se asi vykašlu na zavařování zeleniny
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    NATHAELEN: moje letošní zkušenost - vařila jsem zeleninu na lečo a tak aby v ní zůstala voda co nejmíň takže jsem do sklenic nandavala opravdu hustou hmotu.
    nyní je to asi 1,5měs po a po zkontrolování obsahu jsem zjistila - že v těch sklenicích kde v zelenině nějaká voda zůstala ( nyní hmota sedla na dno a voda je na povrchu ) tak obsah zavařené sklenice je na jedničku.
    a ve sklenicích kde voda moc není a zelenina jakoby čouhá nad hladinu tak obsah sklenice zešednul a po otevření smrdí jako blázen.
    takže příští rok doleju 1cm vody
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DIXIE: :) jo jasně. počítala jsem s delším popisem, ale dopoledne jsem nestíhala.

    my to děláme jen u šroubavacích sklenic s marmeládou. horký obsah sjede na víčko a pak za těch 5-10 minut trochu zchladne. tím se zmenší objem náplně ve sklenici a vznikne trochu podtlak. otočíš sklenici, obsah sjede dolů ke dnu a nahoře nad tím se díky tomu podtlaku se "přicucne" víčko.

    když se pak sklenice otvírají, jde to špatně, často se musí zarýpnout pod okraj a pustit tam vzduch. a při otevření to "lupne".

    a sklenic omnia - nasazovací víčka a hlava jsme to neotáčeli. tam by k tomu přicucnutí mělo dojít samotnýmh chladnutím obsahu. když se zavařují, roztáhne se obsah sklenice a nadbytek vzduch unikne ven. a jak chladnou, podtlak zase přicucne víčko.
    DIXIE
    DIXIE --- ---
    MAR_TINA: ok, spatne polozena otazka.. ;)
    popsala bys ho tu prosim?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    já ano :)

    DIXIE
    DIXIE --- ---
    Zna nekdo skutecny smysl otaceni lahvi dnem vzhuru po zavareni?
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    ZEMINO: ano, otočila. Nevím, proč se to dělá, ale vím, že se to má, tak to dělám :o)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    NATHAELEN: nevím jestli to pomáhá,ale otočila jsi sklenice po vytažení z trouby/hrnce dnem vzhůru?moje máma tak točí všechno a nepamatuju,že by se něco kazilo
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    Ahoj, zavařila jsem zeleninu (něco mezi lečem a ratatui - lilek, cuketa, papriky, rajčata, česnek), až na jedno se všechna víčka chytla, náplň byla cca 1 cm pod okrajem. Po měsíci se to začalo kazit a kvasit tak, že se dokonce povolila víčka. Kde jsem udělala chybu? Díky
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    SKRITEKB: napis prosim presny recept a navod na zavarovani...jake sklenicky pouzivas, jak moc je plnis atd.
    diiik
    SKRITEKB
    SKRITEKB --- ---
    můj tip na jablíčkové přesnídávky - místo cukru dávám med+ přidávám vanilkový puding...
    poslední dobou se mi osvědčilo zavařovat v troubě, je to rychlejší,stejně spolehlivé a hlavně se toho do touby více vejde
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam