• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TYET: mrazák není nafukovací :o// bohužel, polička na zavařeniny zatím jakštakš je :o)

    WERKA: velmi ráda slyším

    LILY: jojo nějak to do toho hrnce hodím :o)

    díky všem!
    WERKA
    WERKA --- ---
    VERONIKA22: Mražené maliny jsem do marmelády přidávala bez problémů (dostala jsem maliny dřív, než jsem orvala rybíz, se kterým jsem to chtěla zkombinovat, a měla jsem strach, aby nechytly plíseň, než je zpracuju)
    TYET
    TYET --- ---
    VERONIKA22: nikdy jsem to nezkoušela, ale nevidím žádnej zvláštní důvod, aby to nešlo, ale není lepší si nechat zmrzlý rybíz nebo jahody než z toho dělat marmeládu?
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TYET: rodiče mi černý rybíz přivezou tak za měsíc ( tedy mražený ) - půjde sirup udělat i z rozmraženého? nevěděl by někdo?......jestli to jde nějak se vším? z rozmražených jahod atd...
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    mate nejakej typ, kde poridit nestrikane ceske merunky idealne i za dobrou cenu? klidne si i nekam dojedu, ale praha by byl ideal
    TYET
    TYET --- ---
    Sirup z černého rybízu

    postup
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WERKA: smalt po babičce. Ale jde to pomalu. Chystám se na koupi stroje (už pár let).
    WERKA
    WERKA --- ---
    ZEMINO: TYET: Díky.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    WERKA: já ty ostružiny drtila přes takové podobné http://www.smartcook.cz/?page=detail&idd=2081&zal=1&fltr=05b00c
    WERKA
    WERKA --- ---
    Asi se budu ptát jako dement, ale.. Přes jaký cedník pasírujete rybíz ? Já dělala rybízovou marmeládu vždycky pomocí lisu na ovoce na mixéru Eta, leč ten se se loni po mnoha letech věrné služby odporoučel do věčných lovišť, náhradu nemám, tak asi bude muset dojít na to pasírovaní. když o tom přemýšlím, tak já vlastně nepasíruju nic (zeleninu v omáčkách mixuju ponorným mixérem)
    TYET
    TYET --- ---
    ZEMINO: to teda věřím :)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TYET: dikja za tip,posledně u ostružin jsem v duchu proklínala,co se dalo :ú) a ruce mě bolely jako svině
    TYET
    TYET --- ---
    ZEMINO: já nejsem žádnej odborník, syrový jsem to nikdy nepasírovala, horký, rozmixovaný a rozvařený to proliješ cedníkem, párkrát zamícháš a zatlačíš vařečkou a je to :)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    MAR_TINA:
    TYET: takže rozvařené to teče rychleji?tak já to zkusím.. dědovi se rodí rybíz,tak uvdime co z toho vyleze :)
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Zavařujete někdo v troubě která nemá program "spodní pečení" ale jen oboustranné zdola i shora ?
    TYET
    TYET --- ---
    ZEMINO: no já to na plotně rozmixuju, povařím a pak to propasíruju přes cedník, jde to rychle, když to děláš z toho kila, nestačí to vychladnout
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZEMINO: já nejdřív propasíruju ovoce, i povařené, a s gelfixem začínám pracovat až když mám definitivní podobu ovoce v hrnci (šťávu nebo kousky).
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TYET: a je lepší pasírovat až po varu,nebo na začátku než začnu svařovat s gelfixem?
    nevychladne to hodně?když si vzpomenu,jak jsem pasírovala ostružiny,tak se bojím,že do skleniček bych to dávala studené :)
    IVA
    IVA --- ---
    TYET: Tak držím palce, ať se podaří :-)
    TYET
    TYET --- ---
    IVA: nemám, musím to zkusit, já dělám většinu věcí od oka, ochutnávám během vaření
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam