• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    FRENNET: ano, já. Takhle dělám již několik let okurky, jsou parádní, a to nepoužívám žádné konzervanty - pouze ocet (a sůl, cukr, voda, koření), tedy žádné DEKO nebo jiný benzoan sodný a pod.
    Odešly mi jen jedny v 5-litrové sklenici, a ty byly z trouby (do myčky se mi nevejde).
    Jo, a v myčce se "neuvaří", což se mi v troubě taky povedlo... jsou pak hnusné, měkké, "nekřupaj".
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Prosim Vás, zkoušel někdo zavařovat v myčce? při programu, kedy má voda více než 65°C. Ted jsem to četla a přijde mi to celkem logické, i z toho důvodu, že mám C-čkovou troubu a myčka je A (energetická třída).
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    WERKA: jojo ten způsob brusinek jsem včera zahlédla v jednom starodávném časopisu.
    já vím marmelády....u mě jde spíš o to, že 15let jsem jedla jen rybízovou neb mi babička rvala do hlavy, že jahody jsou moc drahá surovina na rozváření a dělání marmelády. rybíz je levnej a je ho hodně. takže už mi to spíš leze krkem, chuťově to je ale dobrá marmeláda.
    WERKA
    WERKA --- ---
    VERONIKA22: Ještě se dělá rybíz na způsob brusinek, ale recept nemám a nikdy jsem to ani nezkoušela.
    Marmeláda je super - na linecké, do perníku i na palačinky (na rohlík k snídani ji tedy taky moc nemusím, to preferuju meruňky)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    chtěla bych se zeptat na ten červený rybíz - v jaké podobě se dá nacpat do skleniček? jen šťávy a marmelády?
    oboje nemusim a táta mi toho přiveze asi mnoho :o/
    LILY
    LILY --- ---
    WERKA: já mám právě zavařenou jenom meruňkovou a protože meruňky kromě muže s dítětem nikdo nejí, tak mi přišlo "něco přes deset" sklenic až dost. :D
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    WERKA:u nás se marmelády nikdy nedělaly,to až ted já - používám je i jako dary pro starší členy rodiny
    jinak já letos stihla merunkovou,jahodovou,malinovou,ostružinovou a rebarborovou.. rybíz jsem nejspíš prošvihla(ikdyž zítra bych mohla kouknout na zahrádku kdoví),takže čekám už jen na povidla :) a letos padla :)
    WERKA
    WERKA --- ---
    LILY: Většina jsou 250 ml a taky porovnávám s lety, kdy jsme jich dělaly s mámou víc než 50. Ne že by všechno bylo neúrodou - zmenšil se námpočet rybízových keřů, ale třeba loni, kdy byl stav plus mínus stejný jsme jich myslím měli přes dvacet.

    ZEMINO: u nás rybízová "jede" hlavně do perníků a na palačinky. A samozřejmě na linecké na Vánoce. Na jiné druhy bohužel nemám zdroj surovin (ještě občas na třešňovou a višňovou, ale to letos pomrzlo úplně komplet :-( ), takže jsem odkázaná na nákupy (a já tak miluju meruňkovou ;-).
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    LILY: no já třeba ted o víkendu spotřebovala 2 skleničky do dortu pro malého,tak asi jak pro koho dost :)
    LILY
    LILY --- ---
    WERKA: jen 11? :)) Podle mě je to docela dost :)
    WERKA
    WERKA --- ---
    WERKA: Tak jsem nakonec byla v hodině dvanácté obdarována takřka nepoužitým odšťavňovačem Severin, který se ukázal jako vyhovující a problém je zas na pár let (doufám) vyřešen. Musela jsem na něm tedy ten rybíz prohnat dvakrát (po první odšťavnění byly zbytky příliš "mokré"), ale to zas není zásadní problém. Zvlášť když se letos rybíz příliš neurodil (na Vysočině holt v době těsně po odkvětu mrzlo :-( ) a skleniček s marmeládou bylo nakonec jen 11.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TYET: mrazák není nafukovací :o// bohužel, polička na zavařeniny zatím jakštakš je :o)

    WERKA: velmi ráda slyším

    LILY: jojo nějak to do toho hrnce hodím :o)

    díky všem!
    LILY
    LILY --- ---
    VERONIKA22: zavařovat ze zmraženého se prý může (nezkoušela jsem), jen prý předem nerozmrazovat a rovnou začít vařit
    WERKA
    WERKA --- ---
    VERONIKA22: Mražené maliny jsem do marmelády přidávala bez problémů (dostala jsem maliny dřív, než jsem orvala rybíz, se kterým jsem to chtěla zkombinovat, a měla jsem strach, aby nechytly plíseň, než je zpracuju)
    TYET
    TYET --- ---
    VERONIKA22: nikdy jsem to nezkoušela, ale nevidím žádnej zvláštní důvod, aby to nešlo, ale není lepší si nechat zmrzlý rybíz nebo jahody než z toho dělat marmeládu?
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TYET: rodiče mi černý rybíz přivezou tak za měsíc ( tedy mražený ) - půjde sirup udělat i z rozmraženého? nevěděl by někdo?......jestli to jde nějak se vším? z rozmražených jahod atd...
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    mate nejakej typ, kde poridit nestrikane ceske merunky idealne i za dobrou cenu? klidne si i nekam dojedu, ale praha by byl ideal
    TYET
    TYET --- ---
    Sirup z černého rybízu

    postup
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WERKA: smalt po babičce. Ale jde to pomalu. Chystám se na koupi stroje (už pár let).
    WERKA
    WERKA --- ---
    ZEMINO: TYET: Díky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam