• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VERONIKA22: já ho udělala klasicky. Rozvařit, propasírovat, vařit s gelfixem minutu, přidat cukr, vařit 5 minut, do skleniček, dnem vzhůru, vystydnout, otočit a do spíže.
    Vypadá hezky, chutnal dobře, jsem zvědavá, jak ztuhnul a jaký bude v zimě.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    potřebuji radu - musím udělat marmeládu z černého rybízu a tady se píše, že se musí skladovat v lednici
    NEVAŘENÁ MARMELÁDA Z ČERNÉHO RYBÍZU NEZKAZÍ SE
    http://www.mimibazar.cz/recept.php?strana=2&id=6226

    já ale nemám možnost tam půl roku skladovat spoustu skleniček. potřebuju to dát do spíže.
    myslíte, že je možné naplněné skleničky normálně zavařit? a pak nechat vychladnout např. tím dnem vzhůru?

    nebo to tomu může nějak uškodit? a je potřeba vybrat jiný recept když chci klasicky zavařovat?
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    QUANTI: jojo jednu skleničku taky neřeším a vyhazuju. nebudu si kazit chuť a ředit to do aleluja než se jí zbavím
    WERKA
    WERKA --- ---
    QUANTI: Mně se jeden rok moc nezadařila třešňová -přesně jak píšeš - je taková nijaká, mdlá. Pánové ji kritizovali i v perníku, že to není ono. Tak ji míchám napůl s rybízovou, kterou míváme dost výrazně nakyslou, a výsledek byl zbytkem rodiny shledán OK.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    QUANTI: kupované nechutnající, zejména jde-li o jednu skleničku, s naprostým klidem vyhazuju.
    Loni jsme zkoušeli koupit dobrou černorybízovou a nepovedlo se to ani na potřetí. Letos jsem dostala kýblík rybízu a jsem nadšená. Uvidím, jak bude chutnat. Z kupovaných bych věřila možná schwartau, nějaké dobré francouzské a možné té privátní značce tesco finest.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: do perníku či jiné promazávané buchty, případně do buchet.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MAR_TINA: je kupovaná, černorybízová - a právě není ani moc sladká ani moc kyselá, je totálně mdlá...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    QUANTI: Dám ji někomu, komu chutná :)

    Do moučníku v zimě. Buď nějaký perník, sachr apod. - rozříznout promazat. Pokud je moc sladká a málo kyselá, před mazáním promíchat s trochou citronové šťávy.
    Nebo nepečené dorty typu kysaná smetna (tvaroh, jogurt) z želatinou a ovoce. Smíchat tu smetanu s marmeládou místo ovoce, vznikne růžová hmota, docela dobrá.

    Která ti nechutná?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    heleďte, já vím, že to sem tak úplně nepatří, ale když máte skleničku marmelády, která vám nechutná (ne, že by byla hnusná, ale je taková bez chuti), jak ji tak nejlíp upotřebit? do nějakého moučníku nebo někam, kde se ztratí? díky :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    LEPEK: normálně bych tě odkázala na tchýni - prodávaj za 25,- takové povybírané hezké (nehezké jsou na meruňkovici .-) ), má obří sad, čistě bio ovoce (anžto se s tím nikdo nemaže, tak to ničím nestříkaj :-) - meruňky, hrušky, jabka, švestky.... Jenomže letos mi řekla, že úroda meruněk je 10%, a třešní tak čtyři - kousky :-(


    VERONIKA22: Já dělala marmeládu z mražených meruněk, chuťově výborná, opticky byla tmavší než z čerstvých, jinak žádný problém...
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    FRENNET: ano, já. Takhle dělám již několik let okurky, jsou parádní, a to nepoužívám žádné konzervanty - pouze ocet (a sůl, cukr, voda, koření), tedy žádné DEKO nebo jiný benzoan sodný a pod.
    Odešly mi jen jedny v 5-litrové sklenici, a ty byly z trouby (do myčky se mi nevejde).
    Jo, a v myčce se "neuvaří", což se mi v troubě taky povedlo... jsou pak hnusné, měkké, "nekřupaj".
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Prosim Vás, zkoušel někdo zavařovat v myčce? při programu, kedy má voda více než 65°C. Ted jsem to četla a přijde mi to celkem logické, i z toho důvodu, že mám C-čkovou troubu a myčka je A (energetická třída).
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    WERKA: jojo ten způsob brusinek jsem včera zahlédla v jednom starodávném časopisu.
    já vím marmelády....u mě jde spíš o to, že 15let jsem jedla jen rybízovou neb mi babička rvala do hlavy, že jahody jsou moc drahá surovina na rozváření a dělání marmelády. rybíz je levnej a je ho hodně. takže už mi to spíš leze krkem, chuťově to je ale dobrá marmeláda.
    WERKA
    WERKA --- ---
    VERONIKA22: Ještě se dělá rybíz na způsob brusinek, ale recept nemám a nikdy jsem to ani nezkoušela.
    Marmeláda je super - na linecké, do perníku i na palačinky (na rohlík k snídani ji tedy taky moc nemusím, to preferuju meruňky)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    chtěla bych se zeptat na ten červený rybíz - v jaké podobě se dá nacpat do skleniček? jen šťávy a marmelády?
    oboje nemusim a táta mi toho přiveze asi mnoho :o/
    LILY
    LILY --- ---
    WERKA: já mám právě zavařenou jenom meruňkovou a protože meruňky kromě muže s dítětem nikdo nejí, tak mi přišlo "něco přes deset" sklenic až dost. :D
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    WERKA:u nás se marmelády nikdy nedělaly,to až ted já - používám je i jako dary pro starší členy rodiny
    jinak já letos stihla merunkovou,jahodovou,malinovou,ostružinovou a rebarborovou.. rybíz jsem nejspíš prošvihla(ikdyž zítra bych mohla kouknout na zahrádku kdoví),takže čekám už jen na povidla :) a letos padla :)
    WERKA
    WERKA --- ---
    LILY: Většina jsou 250 ml a taky porovnávám s lety, kdy jsme jich dělaly s mámou víc než 50. Ne že by všechno bylo neúrodou - zmenšil se námpočet rybízových keřů, ale třeba loni, kdy byl stav plus mínus stejný jsme jich myslím měli přes dvacet.

    ZEMINO: u nás rybízová "jede" hlavně do perníků a na palačinky. A samozřejmě na linecké na Vánoce. Na jiné druhy bohužel nemám zdroj surovin (ještě občas na třešňovou a višňovou, ale to letos pomrzlo úplně komplet :-( ), takže jsem odkázaná na nákupy (a já tak miluju meruňkovou ;-).
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    LILY: no já třeba ted o víkendu spotřebovala 2 skleničky do dortu pro malého,tak asi jak pro koho dost :)
    LILY
    LILY --- ---
    WERKA: jen 11? :)) Podle mě je to docela dost :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam