úvod
témata
události
tržiště
diskuze
nástěnka
přihlásit
přezdívka
heslo
přihlásit
pamatuj si mě
registrace
ztracené heslo?
Marmelády, džemy a jiné zavařování
MAR_TINA
---
---
10:42:01 7.8.2012
1 odpověď
TYET
: tak udělej džem z kila, zejména máš-li odšťavňovač, aby to šlo rychle. Vyzkoušíš si, jaký to je.
Možná by byla zajímavá do směsi, třeba se špendlíky?
MAR_TINA
---
---
10:40:40 7.8.2012
TYET
: aronie necháváme ptáčkům :) Strom je krásný, zajímavý a různě barvený od jara do zimy, ale pokud je jiné ovoce, nemá moc smysl to jíst.
Máma kdysi dělala klevelu, takový rozvar jako k masu místo brusinek a taky se to neujalo.
TYET
---
---
10:34:15 7.8.2012
2 odpovědi
+1
MAR_TINA
: hm, tos mě teda moc nepřesvědčila :D
možná udělám sirup pro léčebné účely ;)
MAR_TINA
---
---
10:33:06 7.8.2012
1 odpověď
TYET
: dělala sem. Je takový ...zvláštní :D Nikdo to moc nejí. Je to hodně tuhé, trochu navinulé. ALe je úžasně černý. Možná by nahradil černý rybíz.
TYET
---
---
10:31:28 7.8.2012
3 odpovědi
neděláte někdo džem nebo sirup z aronie? čerstvá je hodně trpká a já ji vždycky jen přidávala k jablečným povidlům a letos bych ji chtěla zpracovat samostatně
VERONIKA22
---
---
18:39:11 6.8.2012
tak jsem to všechno nějak spatlala, cukr+rybíz+kys.citronovou či trochu gelfixu. všechno to ztuhlo tak jsem zvědavá. na zavařování jsem se nakonec vykašlala a jen to lila do sklenic při teplotě 80st a postavila dnem vzhůru. tak uvidíme zda to vydrží.
jinak všem doporučuju ten recept na černou marmeládu z MMB. my to žerem polívkovou lžící :o) neskutečná dobrota!
WERKA
---
---
20:54:08 3.8.2012
VERONIKA22
: Já jsem asi děsná, ale u rybízu poměry neřeším - výchozí množství ovoce ani množství ovocného protlaku jsem snad nikdy nevážila. Letos jsem tuším dávala Gelfix 2:1 a cukry sypala od oka, resp. do chvíle kdy se mi to už nezdálo příliš kyselé ;-). Rybíz má tu vyýhodu, že docela dobře želíruje, takže u něj je evidentně ochutnávání použitelná metoda.
VERONIKA22
---
---
15:52:41 3.8.2012
1 odpověď
MAR_TINA
: aha tak to já to budu nějak ochutnávat radši. ten recept co jsem vložila je 1:1. tak abych to fakt nepřebila hromadou cukru
MAR_TINA
---
---
9:35:56 3.8.2012
1 odpověď
VERONIKA22
: na tom gelfixu je návod. 1:1 nekupuju, to je pak samý cukr (kilo na kilo). Volím mezi 2:1 a 3:1 podle kyselosti ovoce. Černý rybíz sem dělala 2:1.
VERONIKA22
---
---
9:34:42 3.8.2012
1 odpověď
MAR_TINA
: OK, udělám to klasicky, ale netuším kolik tedy cukru či kterého gelfixu? 1:1 či 2:1
v googlu jsou samé marmelády z černého bez zavařování nebo s rumem a to nechci.
předem velmi děkuju!!!
WERKA
---
---
8:46:02 3.8.2012
VERONIKA22
: my jsme kdysi dávno (tak 30 let zpátky :-D) tuhle marmeládu dělali taky (teda dvě hodiny jsme to nemixovali ;-). její předností mělo být zachování vitamínů, protože se neprojde tepelnou úpravou. Pokud skleničky zasterilizuješ, tak tohle plus zlikviduješ, takže si shodně s
MAR_TINA
: myslím, že je jednodušší volit klasický postup.
MAR_TINA
---
---
23:46:45 2.8.2012
2 odpovědi
VERONIKA22
: já ho udělala klasicky. Rozvařit, propasírovat, vařit s gelfixem minutu, přidat cukr, vařit 5 minut, do skleniček, dnem vzhůru, vystydnout, otočit a do spíže.
Vypadá hezky, chutnal dobře, jsem zvědavá, jak ztuhnul a jaký bude v zimě.
VERONIKA22
---
---
22:58:20 2.8.2012
2 odpovědi
potřebuji radu - musím udělat marmeládu z černého rybízu a tady se píše, že se musí skladovat v lednici
NEVAŘENÁ MARMELÁDA Z ČERNÉHO RYBÍZU NEZKAZÍ SE
http://www.mimibazar.cz/recept.php?strana=2&id=6226
já ale nemám možnost tam půl roku skladovat spoustu skleniček. potřebuju to dát do spíže.
myslíte, že je možné naplněné skleničky normálně zavařit? a pak nechat vychladnout např. tím dnem vzhůru?
nebo to tomu může nějak uškodit? a je potřeba vybrat jiný recept když chci klasicky zavařovat?
VERONIKA22
---
---
21:23:22 30.7.2012
QUANTI
: jojo jednu skleničku taky neřeším a vyhazuju. nebudu si kazit chuť a ředit to do aleluja než se jí zbavím
WERKA
---
---
21:15:02 30.7.2012
QUANTI
: Mně se jeden rok moc nezadařila třešňová -přesně jak píšeš - je taková nijaká, mdlá. Pánové ji kritizovali i v perníku, že to není ono. Tak ji míchám napůl s rybízovou, kterou míváme dost výrazně nakyslou, a výsledek byl zbytkem rodiny shledán OK.
MAR_TINA
---
---
18:19:19 30.7.2012
QUANTI
: kupované nechutnající, zejména jde-li o jednu skleničku, s naprostým klidem vyhazuju.
Loni jsme zkoušeli koupit dobrou černorybízovou a nepovedlo se to ani na potřetí. Letos jsem dostala kýblík rybízu a jsem nadšená. Uvidím, jak bude chutnat. Z kupovaných bych věřila možná schwartau, nějaké dobré francouzské a možné té privátní značce tesco finest.
TRISSIE
---
---
18:14:38 30.7.2012
QUANTI
: do perníku či jiné promazávané buchty, případně do buchet.
QUANTI
---
---
18:13:22 30.7.2012
2 odpovědi
MAR_TINA
: je kupovaná, černorybízová - a právě není ani moc sladká ani moc kyselá, je totálně mdlá...
MAR_TINA
---
---
18:09:09 30.7.2012
1 odpověď
QUANTI
: Dám ji někomu, komu chutná :)
Do moučníku v zimě. Buď nějaký perník, sachr apod. - rozříznout promazat. Pokud je moc sladká a málo kyselá, před mazáním promíchat s trochou citronové šťávy.
Nebo nepečené dorty typu kysaná smetna (tvaroh, jogurt) z želatinou a ovoce. Smíchat tu smetanu s marmeládou místo ovoce, vznikne růžová hmota, docela dobrá.
Která ti nechutná?
QUANTI
---
---
18:03:01 30.7.2012
3 odpovědi
heleďte, já vím, že to sem tak úplně nepatří, ale když máte skleničku marmelády, která vám nechutná (ne, že by byla hnusná, ale je taková bez chuti), jak ji tak nejlíp upotřebit? do nějakého moučníku nebo někam, kde se ztratí? díky :)
<<
<
>
>>
Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam