• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TYET: tak udělej džem z kila, zejména máš-li odšťavňovač, aby to šlo rychle. Vyzkoušíš si, jaký to je.

    Možná by byla zajímavá do směsi, třeba se špendlíky?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TYET: aronie necháváme ptáčkům :) Strom je krásný, zajímavý a různě barvený od jara do zimy, ale pokud je jiné ovoce, nemá moc smysl to jíst.
    Máma kdysi dělala klevelu, takový rozvar jako k masu místo brusinek a taky se to neujalo.
    TYET
    TYET --- ---
    MAR_TINA: hm, tos mě teda moc nepřesvědčila :D
    možná udělám sirup pro léčebné účely ;)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TYET: dělala sem. Je takový ...zvláštní :D Nikdo to moc nejí. Je to hodně tuhé, trochu navinulé. ALe je úžasně černý. Možná by nahradil černý rybíz.
    TYET
    TYET --- ---
    neděláte někdo džem nebo sirup z aronie? čerstvá je hodně trpká a já ji vždycky jen přidávala k jablečným povidlům a letos bych ji chtěla zpracovat samostatně
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    tak jsem to všechno nějak spatlala, cukr+rybíz+kys.citronovou či trochu gelfixu. všechno to ztuhlo tak jsem zvědavá. na zavařování jsem se nakonec vykašlala a jen to lila do sklenic při teplotě 80st a postavila dnem vzhůru. tak uvidíme zda to vydrží.

    jinak všem doporučuju ten recept na černou marmeládu z MMB. my to žerem polívkovou lžící :o) neskutečná dobrota!
    WERKA
    WERKA --- ---
    VERONIKA22: Já jsem asi děsná, ale u rybízu poměry neřeším - výchozí množství ovoce ani množství ovocného protlaku jsem snad nikdy nevážila. Letos jsem tuším dávala Gelfix 2:1 a cukry sypala od oka, resp. do chvíle kdy se mi to už nezdálo příliš kyselé ;-). Rybíz má tu vyýhodu, že docela dobře želíruje, takže u něj je evidentně ochutnávání použitelná metoda.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    MAR_TINA: aha tak to já to budu nějak ochutnávat radši. ten recept co jsem vložila je 1:1. tak abych to fakt nepřebila hromadou cukru
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VERONIKA22: na tom gelfixu je návod. 1:1 nekupuju, to je pak samý cukr (kilo na kilo). Volím mezi 2:1 a 3:1 podle kyselosti ovoce. Černý rybíz sem dělala 2:1.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    MAR_TINA: OK, udělám to klasicky, ale netuším kolik tedy cukru či kterého gelfixu? 1:1 či 2:1
    v googlu jsou samé marmelády z černého bez zavařování nebo s rumem a to nechci.
    předem velmi děkuju!!!
    WERKA
    WERKA --- ---
    VERONIKA22: my jsme kdysi dávno (tak 30 let zpátky :-D) tuhle marmeládu dělali taky (teda dvě hodiny jsme to nemixovali ;-). její předností mělo být zachování vitamínů, protože se neprojde tepelnou úpravou. Pokud skleničky zasterilizuješ, tak tohle plus zlikviduješ, takže si shodně s MAR_TINA: myslím, že je jednodušší volit klasický postup.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VERONIKA22: já ho udělala klasicky. Rozvařit, propasírovat, vařit s gelfixem minutu, přidat cukr, vařit 5 minut, do skleniček, dnem vzhůru, vystydnout, otočit a do spíže.
    Vypadá hezky, chutnal dobře, jsem zvědavá, jak ztuhnul a jaký bude v zimě.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    potřebuji radu - musím udělat marmeládu z černého rybízu a tady se píše, že se musí skladovat v lednici
    NEVAŘENÁ MARMELÁDA Z ČERNÉHO RYBÍZU NEZKAZÍ SE
    http://www.mimibazar.cz/recept.php?strana=2&id=6226

    já ale nemám možnost tam půl roku skladovat spoustu skleniček. potřebuju to dát do spíže.
    myslíte, že je možné naplněné skleničky normálně zavařit? a pak nechat vychladnout např. tím dnem vzhůru?

    nebo to tomu může nějak uškodit? a je potřeba vybrat jiný recept když chci klasicky zavařovat?
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    QUANTI: jojo jednu skleničku taky neřeším a vyhazuju. nebudu si kazit chuť a ředit to do aleluja než se jí zbavím
    WERKA
    WERKA --- ---
    QUANTI: Mně se jeden rok moc nezadařila třešňová -přesně jak píšeš - je taková nijaká, mdlá. Pánové ji kritizovali i v perníku, že to není ono. Tak ji míchám napůl s rybízovou, kterou míváme dost výrazně nakyslou, a výsledek byl zbytkem rodiny shledán OK.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    QUANTI: kupované nechutnající, zejména jde-li o jednu skleničku, s naprostým klidem vyhazuju.
    Loni jsme zkoušeli koupit dobrou černorybízovou a nepovedlo se to ani na potřetí. Letos jsem dostala kýblík rybízu a jsem nadšená. Uvidím, jak bude chutnat. Z kupovaných bych věřila možná schwartau, nějaké dobré francouzské a možné té privátní značce tesco finest.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: do perníku či jiné promazávané buchty, případně do buchet.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MAR_TINA: je kupovaná, černorybízová - a právě není ani moc sladká ani moc kyselá, je totálně mdlá...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    QUANTI: Dám ji někomu, komu chutná :)

    Do moučníku v zimě. Buď nějaký perník, sachr apod. - rozříznout promazat. Pokud je moc sladká a málo kyselá, před mazáním promíchat s trochou citronové šťávy.
    Nebo nepečené dorty typu kysaná smetna (tvaroh, jogurt) z želatinou a ovoce. Smíchat tu smetanu s marmeládou místo ovoce, vznikne růžová hmota, docela dobrá.

    Která ti nechutná?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    heleďte, já vím, že to sem tak úplně nepatří, ale když máte skleničku marmelády, která vám nechutná (ne, že by byla hnusná, ale je taková bez chuti), jak ji tak nejlíp upotřebit? do nějakého moučníku nebo někam, kde se ztratí? díky :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    LEPEK: normálně bych tě odkázala na tchýni - prodávaj za 25,- takové povybírané hezké (nehezké jsou na meruňkovici .-) ), má obří sad, čistě bio ovoce (anžto se s tím nikdo nemaže, tak to ničím nestříkaj :-) - meruňky, hrušky, jabka, švestky.... Jenomže letos mi řekla, že úroda meruněk je 10%, a třešní tak čtyři - kousky :-(


    VERONIKA22: Já dělala marmeládu z mražených meruněk, chuťově výborná, opticky byla tmavší než z čerstvých, jinak žádný problém...
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    FRENNET: ano, já. Takhle dělám již několik let okurky, jsou parádní, a to nepoužívám žádné konzervanty - pouze ocet (a sůl, cukr, voda, koření), tedy žádné DEKO nebo jiný benzoan sodný a pod.
    Odešly mi jen jedny v 5-litrové sklenici, a ty byly z trouby (do myčky se mi nevejde).
    Jo, a v myčce se "neuvaří", což se mi v troubě taky povedlo... jsou pak hnusné, měkké, "nekřupaj".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam