• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    Emáte někdo tip na zavařování paprik (sladké i pálivé beraní rohy)? Jak do láku, tak nakládání do oleje. Vygooglím milion tipů, ale chtěla bych nějaký ověřený.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    KRKA: koupila jsem 1kg vyloupaných
    KRKA
    KRKA --- ---
    VERONIKA22: hahaha :))))
    ja je mam doma v mrazaku a to mam malej mrazak, ale je fakt, ze mam tak 3 pytliky a to se mi tam v klidu vejde.. jakou mas zasobu?
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    tak je dám do sklenic a do něčeho temného a na balkon. nic chladného nikdy jinde nemáme :o/

    TRISSIE: to mi připomíná načtutý pytlík s mletým mákem. celé roky nechávám načnutý pytlík ležet ve spíži a než ho spotřebuju uplyne 3/4rok. pak mi někdo připomněl, že i ten mák hořkne a kazí se a měl by také být v mrazáku. takže nedodržovala jsem postup a neumřela ale fakt by to na vzduchu asi být nemělo.

    ale doporučovali i toto :oD
    Ve skořápce zplesniví nebo žluknou.
    V mražáku...časem přestanou být ořechové.
    V ledničce - Jednak také přestanou být ořechové a také žluknou.

    Nejlepší způsob by byl je vyloupané skladovat v ochranné atmosféře - CO2, dusíku...
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    toto jsem někde našla:
    1.Déle vydrží ořechy nevyloupané ze slupky (uskladněné na suchém, větraném místě), což je ale méně praktické. Vyloupané ořechy skladujeme nejlépe zamražené a každopádně odděleně od silně aromatických potravin.

    2.Oloupané vydrží ve vzduchotěsné nádobě v chladu 4-6 měsíců, v mrazničce či ve skořápce na tmavém místě až 1 rok.

    3.Vyloupaná jádra je nezbytné skladovat bez přístupu vzduchu nebo je naložit například do medu.

    4.Vlašské ořechy skladujeme na temném a suchém místě, protože olej v jádrech snadno oxiduje. Hořké ořechy ztrácejí léčebné schopnosti, a dokonce mohou uškodit. Co se týče způsobu uložení, můžeme je nakládat do medu nebo uchovávat v zavřených sklenicích.


    1.http://kobliha.pise.cz/57501-pecici-baborady.html
    2.http://www.femina.cz/zdravi/vlasske-orechy-co-o-nich-nevite/4643
    3.http://www.mineralfit.cz/clanek/2048--orechy-a-zajimave-poznatky-o-tech-neojblibenejsich.html
    4.http://www.abecedazahrady.cz/default.aspx?server=1&article=751
    WERKA
    WERKA --- ---
    VERONIKA22: Já bych řekla, že když je nacpeš do sklenice se šroubovacím víčkem tak, aby byly až nahoru, moc kyslíku se k nim nevejde ;-) a do Vánoc vydrží v pohodě. A dala bych je někam do chladu
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    KRKA: neb nemám mrazák u rodičů :oD ale jen doma a ten je chuděrka přeplněný. ale strčim to tam.

    ještě mě napadlo, že kouknu do google jak rychle můžou žluknout ořechy. přece jenom do letošních vánoc by to mohlo vydržet.

    pak napíšu jestli google něco věděl
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    TRISSIE: my sme to kedysi mavali tak jak ty - v doze v spajzke, ale vzdy to malo taku divnu pachut, jak to vplyvom pristupu kysliku postupne zlukne... do pecenia to asi nevadi, ale na priame jedenie to nebolo ono... mam pocit, ze z mrazaku alebo z vakuovanej nadoby su lepsie, chutnejsie, "cerstvejsie" nez ked su len tak v doze...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ALEXIS: já nevím, momentálně jedu na (babičkou vyloupaných) ořeších 2010, zavakuované nejsou, bydlí ve skleněné dóze ve špajzu a jsou v pohodě :-)

    2009 už teda dobré nejsou, ty už jsem musela vyhodit. A obecně to mám rozdělené tak, že z předloňských peču a loňské dávám do krémů a dalších nepečených věcí.
    Bohužel (bohudík?) jsem totiž zásobovaná ořechy v takovém množství, že prostě spotřebovávat nestačím.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    VERONIKA22: a nějaký můžeš naložit i do medu ;)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    VERONIKA22: aby ti vydrzali, potrebujes zabranit pristupu kysliku... a ak nemas vakuovaciu supravu, aby si ich zavakuovala do nejakej nadoby, ktoru mozes mat v spajzke, tak ich musis zmrazit, aby si ich uchovala cerstve...
    KRKA
    KRKA --- ---
    VERONIKA22: ja davam teda vzdycky do mrazaku.. proc je tam nechces dat?
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    úplně to sem nepatří ale mám doma vyloupané ořechy a co dělat aby mi vydržely do vánoc? musím je dát do mrazáku nebo fakt jen tak uložené v mističce žluknou?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TABBY: podle mojí loňské zkušenosti,bych řekla,že hrušková jsou ještě zdlouhavější než švestková.
    Dělala jsem pečená v troubě přes celou noc na 80stupnů - nějkaé koření + rum nebo kys.citronová a tohle byla asi nejtužší varianta,další varianty jsem dělala na plotně a všechny byly dost tekuté na povidlla.Měnila jsem druhy koření a zkoušela jsem i se solí,ale tam jsem to nějak neodhadla a byla slaná :)
    Letos hrušky nejsou,tak nezkouším!
    TABBY
    TABBY --- ---
    Recept na hruskova povidla prosim. Plus nejake tipy a triky jak na to.
    (Moje kucharka pravi, ze "priprava povidle je zdlouhava" a nasleduji 3 odstavce tykajici se povidel svestkovych...)
    KRKA
    KRKA --- ---
    XAJA: jo to verim, ze bude dobry :-) a urcite dobry i na zimu
    XAJA
    XAJA --- ---
    včera som dostala skvelý tip, keď sa tu už rieši tá jablková šťava - nahradiť chren zázvorom. určite budúci týždeň vyskúšam, znie to dobre. mal by to vraj zakonzervovať rovnako ako chren, chuťovo to bude určite zaujímavé. pravil potravinársky chemik:)
    KRKA
    KRKA --- ---
    VERONIKA22: nene, mama ma velikej, takze mame vsechno u ni.. vlastne nasi maj velkou zahradu, kde maji asi 13 jabloni, takze to je vsechno z jejich jablek, ja to tu vyrabim a pak si to dle potreby odebiram z mrazaku :D
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TYET: dííííííky
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    KRKA: jojo zlatej mrazák. já vás všechny obdivuju jestli máte ten obrovskej i v bytě? já mám 3 šuplíkovej a nevejde se mi tam ani pažitka :o/
    ( no asi si za to můžu sama, nemám ráda nakupování před vařením zítřejšího oběda takže mám doma úplně všechno abych mohla uvařit na co si vzpomenu )
    TYET
    TYET --- ---
    VERONIKA22: jestli máš účet na fcb, recept je tady
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TYET: a nemohla bych tě obtěžovat a poprosit o recept. kolik toho smíchat na kolik litrů moštu? musím to zkusit

    XAJA: ááá to bude tím usazením! díky
    KRKA
    KRKA --- ---
    VERONIKA22: stavu z jablek jsem hned po odstaveni zamrazila a je vyborna.. nedavno jsem to tu resila
    TYET
    TYET --- ---
    VERONIKA22: dělala jsem sirup z jablek a šťáva z odšťavňovače byla krásně čirá, ničím jsem ji neředila, přidala cukr a kyselinu citrónovou, svařila, naplnila do lahví, dala do sklepa :)
    XAJA
    XAJA --- ---
    VERONIKA22: neviem, ako kupované šťavy, zloženie by hádam malo byť deklarované, ale taký ten bežný typ domácich odšťavňovačov ti skutočne urobí "hmotu". taká tá normálna šťava, mušt, sa lisuje. a výsledok je úplne iný - tekutina, po usadení krásne číra.

    o tej sterilizácii viď [ XAJA @ Marmelády, džemy a jiné zavařování ] a [ XAJA @ Marmelády, džemy a jiné zavařování ]

    a ak do nejakého väčšieho množstva fakt chceš ísť s kuchynským odšťavňovačom, aj v tom prípade by som výsledok nechala "usadiť" a uchovať potom len šťavu, nie kal a zvyšky dužiny.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    zavařoval někdo šťávu, kterou doma vyrobíte na odšťavňovači? přemýšlim aby se to fakt povedlo a nelitovala kolik toho chytne plíseň.
    nevím jestli je nutné do toho sypat kyselinu citr. nebo cukr :o/?

    a kolikrát se zařážím nad tím co je kupované bio 100%, to snad je taky ředěné vodou ne? protože když doma odšťavním jablka tak to je prostě "hmota" než průhledná tekutina.

    a možná bych se rovnou zeptala jestli když doma odšťavníte ty jablka, mrkev....ředíte to vodou a hodně či málo?
    TABBY
    TABBY --- ---
    XAJA: Aha. Dik za info. Budu si to pamatovat, kdybych nahodou nekdy prisla k sadu :-)
    XAJA
    XAJA --- ---
    a celkom zaujímavá debata o jablčnej šťave (áno, nedalo mi to a potrebovala som sa presvedčiť, že to nerobíme len my:)

    ZAHRADA.cz > Uchování jablečného moštu bez sterilace
    http://www.zahrada.cz/forum/zpracovani-ovoce-a-zeleniny/uchovani-jablecneho-mostu-bez-sterilace-3300/
    XAJA
    XAJA --- ---
    a teda tu v širokom okolí je to dosť známa vec, myslela som, že tak nejako všeobecne sa to robí. tak asi nie a bude to miestna špecialita:D
    XAJA
    XAJA --- ---
    TABBY: no, ako jablkový mušt s chrenom:) mne to chutí moc, ale som na to zvyknutá od detstva, robí sa to u nás odjakživa. proste jablčná šťava, ktorá zanechá taký ten mierne pikantný pocit v ústach. chuť jabĺk to neprerazí, je to skôr ako taký ten "ocásek" po dopití.

    ostatne, nič ťažké na vyskúšanie - skús si nastrúhať trochu chrenu do šťavy a tak na deň odložiť. tá chuť sa prejaví až po odležaní.

    hlavne teda v prípade, že človeku chren nevadí (niekoho môže dráždiť na žalúdok, alebo ho proste nemá rád), zakonzervuje tú šťavu bez toho, aby bolo nutné ničiť vitamíny teplom. a efekt to má, skutočne sa tá šťava minimálne do jari nepokazí. pravda, chladnejšie a tmavé miesto na uskladnenie je asi nutnosť.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam