• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    ORISKOVANUTELA
    ORISKOVANUTELA --- ---
    Jak zavařovat v troubě na plechu? Nedávno se mi tu objevilo pár paprik, rajčat, cuket a lilků, a máme na bytě dost bojový podmínky na zavařování, (málo a malý hrnce....)
    Dík:-)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Měla bych takovou obecnou otázku.
    Dělala jsem ted bezové štávy.. na 2x první várka je proti té druhé podstatně žlutější.. je to tím,že na té první bylo více pylu?květy byly sbírané opravdu před dešti,ted várka z pátku určitě nějakou kapku stihla.
    A když je ta 2.várka světlejší,je i "míň učinná" - jakože jsem na netu viděla psané,že se i k bez sirupu má přistupovat jkao k bylině a nepřehánět to.. tak jeslti tu 2.světlejší várku můžu pít v klidu,že má nižší učinky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    při úklidu v komoře jsem opětovně narazila na propařovací hrnec (je to něco takového: http://hrnce.heureka.cz/orion-hrnec-nerez-na-odstavnovani-8l/specifikace/ - ale z hliníku a vyrobeno ještě v SSSR blahé paměti).

    Daruji do dobrých rukou za odvoz (kousek od Kralup). Na tu jednu várku bezinkového likéru jednou za dva roky to skladovat nebudu, tam jde šťáva vyrobit i jinak.
    KRKA
    KRKA --- ---
    IVA: diky, nakonec jsem to tak udelala .. tak uvidime :)
    IVA
    IVA --- ---
    KRKA: Je to mnoho let, co jsem med dělávala, ale nechávala jsem to v pokojové teplotě. mám pocit, že jsem ani lednici neměla :-)
    KRKA
    KRKA --- ---
    dotaz :-)
    varim pampeliskovy med a ve vsech receptech, co jsem nasla na netu pisou, ze se ma nechat po uvareni louhovat 24 hodin - netusite nekdo jestli v pokojove teplote nebo jestli to mam dat do lednice?

    dekuji, nikdy jsem to nedelala, tak abych to nezkazila, mam to rovnou dvojitou davku :)
    WERKA
    WERKA --- ---
    LILY: Já na chalupě běžně používám svařený nálev na okurky a jinou kyselou zeleninu několik dní po sobě - když mi zavařuju fazolky, jak mi dorůstají, tak je to vždycky jen pár skleniček, takže dělat na ně nálev samostatně by bylo zbytečně komplikované. A nálev na červenou řepu jsem taky už použila myslím i po týdnu, když se nám jednou řepy urodilo hodně a já to za víkend nestihla zpracovat.
    LILY
    LILY --- ---
    TRAVIX: voda, cukr, ocet, sůl
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    LILY: Pokud je to voda a cukr, pak by tomu nemělo nic být, doporučuji uskladnit na noc do ledničky.
    LILY
    LILY --- ---
    Zavařovala jsem řepu a zbyla mi asi půlka nálevu. Myslíte, že by se dal použít i zítra, když ho znovu svařím? Je mi trochu líto ho vylívat.
    MAUS
    MAUS --- ---
    LILY: v lednici celkem vydrží, ale jakmile je mimo, je to katastrofa .-)
    LILY
    LILY --- ---
    MAUS: jo, omylem. Chtěla jsem to pyré druhý den použít, ale nějak na to nedošlo. Není tudíž ani zavařené (jen za horka dané do sklenice), už několik měsíců ho mám v lednici a jeví se, že je v pořádku. Je to teda upečená a posléze rozmixovaná dýně, žádnou vodu ani nic jiného jsem nepřidávala.
    MAUS
    MAUS --- ---
    a povedlo se vám někomu zavařit pyré z dýně? jsem vyzkoušel všechno možný, ale taky to vždycky zkvasilo..
    TABBY
    TABBY --- ---
    KAROLKA: Platkovana jabka delaji rodice leta, a pamatuju snad jednu dve zkazene sklenice. Coz nerikam proto, abych te nastvala, ale proto, ze metoda konzervace jablem to je dobra a chybu je treba hledat v necem jinem. Jinak potvrzuju, ze se jabka zavarenim dost sesednou...
    LILY
    LILY --- ---
    KAROLKA: jeslti nebyl ten robot třeba nějak lehce znečištěný..
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    LILY: cca hodinu, na hodně mírném "ohni"
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    TRISSIE: mám šroubovací a dotahovala jsem je až když jsem je vytáhla z hrnce.Tak nevím, v čem je problém.Víčka se normálně po vychladnutí přicucla (jako že se nedala zmáčknout) ale prostě začal tam probíhat ten kvasicí proces, takže se nafoukly asi až po týdnu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAROLKA: nebyl problém ve víčkách? máš šroubovací nebo klasická? Klasická musí být dotažená na maximum (a při druhém a dalším použití už se nemusí chytit), šroubovací se dotahují až po zavařování, jinak se taky nemusí chytnout.
    LILY
    LILY --- ---
    ILLUZE: tzn. to nějakou dobu vaříš? Jak dlouho cca? (netuším, jak funguje pekárna)
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    TRISSIE: nevim čím to je, ale první várku jablek jsem zavařila na plátky, i když jsem je tam napěchovala tak se po zavaření hodně sesedly a bylo jich tam tak do 3/4. Zkvasily mi asi 2 sklenice ze 6. Na druhou várku jsem si půjčila robot a nastrouhala je na robotu, napěchovala do sklenic a zavařila. Nechápu co se stalo, ale ze 6 sklenic je v pohodě jen jedna, přicuclá, ostatní začaly kvasit a nafoukly se.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    TABBY: s křížkem po funuse... dělám to stejně jako SANTAL: - jen klasicky na sporáku, zase tolik práce s tím nebylo - jen do toho dávám návdavkem rum - voní to a chutná pak neskutečně...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jojo, přesně tak. Trvanlivost nevím, myslím, že maximálně jsem našla jednu sklenici asi po osmi letech a byla použitelná :-)
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    aha, to je zajímavý, takže prostě napěchovat suché plátky jablek do sklenice a zavařit...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAROLKA: nene, právě nasucho, žádná šťáva vevnitř. Pokud si dobře pamatuju, tak pak sterilovat 15-20 minut ve vodní lázni na 95C.

    Moje "zavařovací bible" od Balaštíka uvádí ještě jeden recept (ale to bude spíš na "hutnější moučníky" než na štrůdl, kde potřebuješ suchá jablka, co nepustí šťávu):
    na dno 0,7l sklenice 3 lžíce vody, jablka (nastrouhaná na hrubší kousky) utláčit 10mm pod okraj sklenice, přidat lžíci cukru. Sterilovat ve vodní lázni ohřáté na 90-95C 15-20 minut. Používá se k přípavě moučníků.
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    TRISSIE: bezva, a jak se to zavařuje? Když jablka napěchuju do sklenice, musím to zalít nějakým lákem?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAROLKA: ono to půjde i s těmi plátky, ale polámou se ti při pěchování. Pokud ti to nevadí, tak žádná křeč...
    zavařujeme (teda spíš zavařovali jsme, jabloním už je 50 let a neplodí tak zuřivě, jako dřív, kdy se sbíraly tuny jablek) klasické kompoty, strouhaná jablka, jablečnou přesnídávku, sterilizované mošty... děda taky experimentoval s jablečným vínem, ale to byla jeho doména, to vůbec nevím, jak dělal...
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    TRISSIE: Tak se poděl? Taky mám hodně jablek, a už mě nenapadá, co s nimi :)
    já mám právě jablka na plátky, z tohoto strojku (mimochodem doporučuji :)
    EZIDRI kráječ a loupač jablek od 575 Kč - Heureka.cz
    http://kuchynske-krajece.heureka.cz/ezidri-krajec-a-loupac-jablek/
    no a potřebovala bych to nějak zavařit....
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAROLKA: plátky taky nevím, u nás se vždycky zavařovaly strouhaný jablka. Základ je, pořádně napěchovat do sklenice a slít šťávu (nevděčná práce, otočíš sklenici vzhůru nohama, vrazíš tam pěst a slíváš do skleničky).
    Pak ani nebudeš mít štrůdl rozmočený.
    S babiččinými 50 jabloněmi máme spoustu zkušeností, co se dá s jablkama na zimu dělat :-)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KAROLKA: platky nevim. ale do "prumyslovych" strudlu se davaji strouhany, zavareny jablka standardne :). takze to jde
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    nevíte někdo, jak (nebo jestli vůbec) se dají zavařit plátky jablek, abych je mohla později použít na štrůdl?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam