• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ORISKOVANUTELA: 1) rozvařit zeleninu na plechu a nacpat do sklenic ještě horké a zavařit.
    2) sklenice postavit na plech, zalít vodou do výše plechu bez 1 cm, zavřít do trouby na 150 stupňů a nechat 40-45 minut. Pak vypnout a nechat 30 minut ještě uvnitř.

    3) dováženou nebo skleníkovou zeleninu bych nezavařovala, není přirozeně dozrálá a nemá dost cukrů a chuťových látek. Jednak to bude nevýrazné a jednak není jistota, že se to nezkazí.
    ORISKOVANUTELA
    ORISKOVANUTELA --- ---
    Jak zavařovat v troubě na plechu? Nedávno se mi tu objevilo pár paprik, rajčat, cuket a lilků, a máme na bytě dost bojový podmínky na zavařování, (málo a malý hrnce....)
    Dík:-)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Měla bych takovou obecnou otázku.
    Dělala jsem ted bezové štávy.. na 2x první várka je proti té druhé podstatně žlutější.. je to tím,že na té první bylo více pylu?květy byly sbírané opravdu před dešti,ted várka z pátku určitě nějakou kapku stihla.
    A když je ta 2.várka světlejší,je i "míň učinná" - jakože jsem na netu viděla psané,že se i k bez sirupu má přistupovat jkao k bylině a nepřehánět to.. tak jeslti tu 2.světlejší várku můžu pít v klidu,že má nižší učinky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    při úklidu v komoře jsem opětovně narazila na propařovací hrnec (je to něco takového: http://hrnce.heureka.cz/orion-hrnec-nerez-na-odstavnovani-8l/specifikace/ - ale z hliníku a vyrobeno ještě v SSSR blahé paměti).

    Daruji do dobrých rukou za odvoz (kousek od Kralup). Na tu jednu várku bezinkového likéru jednou za dva roky to skladovat nebudu, tam jde šťáva vyrobit i jinak.
    KRKA
    KRKA --- ---
    IVA: diky, nakonec jsem to tak udelala .. tak uvidime :)
    IVA
    IVA --- ---
    KRKA: Je to mnoho let, co jsem med dělávala, ale nechávala jsem to v pokojové teplotě. mám pocit, že jsem ani lednici neměla :-)
    KRKA
    KRKA --- ---
    dotaz :-)
    varim pampeliskovy med a ve vsech receptech, co jsem nasla na netu pisou, ze se ma nechat po uvareni louhovat 24 hodin - netusite nekdo jestli v pokojove teplote nebo jestli to mam dat do lednice?

    dekuji, nikdy jsem to nedelala, tak abych to nezkazila, mam to rovnou dvojitou davku :)
    WERKA
    WERKA --- ---
    LILY: Já na chalupě běžně používám svařený nálev na okurky a jinou kyselou zeleninu několik dní po sobě - když mi zavařuju fazolky, jak mi dorůstají, tak je to vždycky jen pár skleniček, takže dělat na ně nálev samostatně by bylo zbytečně komplikované. A nálev na červenou řepu jsem taky už použila myslím i po týdnu, když se nám jednou řepy urodilo hodně a já to za víkend nestihla zpracovat.
    LILY
    LILY --- ---
    TRAVIX: voda, cukr, ocet, sůl
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    LILY: Pokud je to voda a cukr, pak by tomu nemělo nic být, doporučuji uskladnit na noc do ledničky.
    LILY
    LILY --- ---
    Zavařovala jsem řepu a zbyla mi asi půlka nálevu. Myslíte, že by se dal použít i zítra, když ho znovu svařím? Je mi trochu líto ho vylívat.
    MAUS
    MAUS --- ---
    LILY: v lednici celkem vydrží, ale jakmile je mimo, je to katastrofa .-)
    LILY
    LILY --- ---
    MAUS: jo, omylem. Chtěla jsem to pyré druhý den použít, ale nějak na to nedošlo. Není tudíž ani zavařené (jen za horka dané do sklenice), už několik měsíců ho mám v lednici a jeví se, že je v pořádku. Je to teda upečená a posléze rozmixovaná dýně, žádnou vodu ani nic jiného jsem nepřidávala.
    MAUS
    MAUS --- ---
    a povedlo se vám někomu zavařit pyré z dýně? jsem vyzkoušel všechno možný, ale taky to vždycky zkvasilo..
    TABBY
    TABBY --- ---
    KAROLKA: Platkovana jabka delaji rodice leta, a pamatuju snad jednu dve zkazene sklenice. Coz nerikam proto, abych te nastvala, ale proto, ze metoda konzervace jablem to je dobra a chybu je treba hledat v necem jinem. Jinak potvrzuju, ze se jabka zavarenim dost sesednou...
    LILY
    LILY --- ---
    KAROLKA: jeslti nebyl ten robot třeba nějak lehce znečištěný..
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    LILY: cca hodinu, na hodně mírném "ohni"
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    TRISSIE: mám šroubovací a dotahovala jsem je až když jsem je vytáhla z hrnce.Tak nevím, v čem je problém.Víčka se normálně po vychladnutí přicucla (jako že se nedala zmáčknout) ale prostě začal tam probíhat ten kvasicí proces, takže se nafoukly asi až po týdnu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAROLKA: nebyl problém ve víčkách? máš šroubovací nebo klasická? Klasická musí být dotažená na maximum (a při druhém a dalším použití už se nemusí chytit), šroubovací se dotahují až po zavařování, jinak se taky nemusí chytnout.
    LILY
    LILY --- ---
    ILLUZE: tzn. to nějakou dobu vaříš? Jak dlouho cca? (netuším, jak funguje pekárna)
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    TRISSIE: nevim čím to je, ale první várku jablek jsem zavařila na plátky, i když jsem je tam napěchovala tak se po zavaření hodně sesedly a bylo jich tam tak do 3/4. Zkvasily mi asi 2 sklenice ze 6. Na druhou várku jsem si půjčila robot a nastrouhala je na robotu, napěchovala do sklenic a zavařila. Nechápu co se stalo, ale ze 6 sklenic je v pohodě jen jedna, přicuclá, ostatní začaly kvasit a nafoukly se.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam