• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: to mi připomíná, jak jsem si blbě přečetla recept na tchýnin čokoládový salám a místo 40g kakaa se pokusila do hmoty vmíchat 400g. Už po 200g byla hmota tuhá jak beton a já furt dumala, jak tak dostat ten zbytek :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: kdysi dávno dal někdo mému tátovi recept na kečup a omylem psal dkg cukru místo g cukru. Rajčatová marmeláda je hnusná :D
    WERKA
    WERKA --- ---
    TABBY: Tchýni se kdysi taky podařila marmeláda co šla krájet. S úspěchem jsem ji zužitkovat do šátečků z tvarohového nebo lískového těsta - tuhá marmeláda má menší tendenci vytékat.
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: OK, pisu si, diky za tip.
    Pro pobaveni: nekam jsem zasela vyhlidnuty recept, takze jsem vcera misto zelirovaciho cukru 2:1 dala 4:1. Obsah sklenicek vypada, ze mozna pujde krajet na platky :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: ajo, bez sorbové, ale cena pořád nic moc :)

    SloženíCukr, Želírující látka pektin E440(i), Kyselina citrónová E330
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: pokud dodržíš čistotu a použiješ zralé naprosto nezávadné ovoce a dostatečně do provaříš, není důvod, aby to dva roky nevydrželo. Což v domácí praxi lze, jediné, čeho se bojím, jsou opakovaně používaná víčka.

    Neprodávají někde samotný pektin, nejlépe na váhu lacině, nikoli pytlíček směsi za nechutný prachy? Dokonzervuji to klidně popsaným postupem plus trochou soli.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: no, a co třeba použít klasický pektogel?
    TABBY
    TABBY --- ---
    ZATAMOKO: Jako jo. Akorat jestli treba neni ten pektin nekde solo, jen s tim cukrem? Ptam se proto, ze jsem loni delala ostruzinovou marmeladu s jablky (pektin) a obyc cukrem, a viditelna plisen furt nikde...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    TABBY: dělal jsem marmeládu s agarem (výtažek z mořských řas).
    Základem želírovacího cukru jsou pektiny viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Pektin
    ad k. sorbová http://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_sorbov%C3%A1
    zas bych to s tou "antichemií" tak nepřeháněl :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: má konzervovat tu zavařeninu. Potlačuje rozvoj plísní.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Nejaky tip stran zelirovacich cukru? Rada bych nejaky co nejmin chemicky.
    Btw, ta kyselina sorbova jako konzervant je tam kvuli tomu, aby se nezkazil ten cukr (v pytliku), nebo to ma konzervovat nasledne tu zavareninu?
    MARTHINEZ
    MARTHINEZ --- ---
    zkoušel jsem rebarborovou marmeládu. Na školním poli rostou tři rostliny, jen jsem neměl žádný načervenalý řapík, jak vídám v obchodech... Dal jsem na 1kg jeden citrón a je tam dost znatelnej, skoro tu rebarboru přebíjí :-/
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ANYSA: ano, táta loni očesal červený a černý rybíz. a za 3 týdny za mnou přijel a z veškerého mraženého ovoce jsme vyrobili marmelády a šťávy. naprosto bez problému
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    ANYSA: Ano, přímo na marmeládu mi tchýně donesla mražených 10kg meruňek. Marmeláda byla poněkud tmavší, chuťově dobrá.
    Navíc pravidelně dělám džem z malého ovoce (maliny, josty, angrešt, rybíz...) zbírá se jak dozrává na zahradě, zamrazí a najednou zpracuje.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANYSA: dělala jsem to s tou rebarborou. Imho se na tom nic moc nestane.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Ahoj, zkoušeli jste někdy marmeládu z mraženého ovoce ? Mám třešně ale nic k nim, samotná třešňová marmeláda mi nechutná, je taková nudná. Strčila bych třešně do mrazáku a počkala bych si na rybíz nebo na višně.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KACHNIK: jo - taky jsem to strouhala a dělalo mi to přesně to samé. Nakonec to zezelenalo, ale teď to začíná odshora tmavnout. Tak jsem to otočila dnem vzhůru, aby mi tam nelezl vzduch. A uvidíme.

    A teda na ořechovici jako pálenku tam je málo cukru, ne?


    Jinak právě zavařuju jahodové džemy a trošku jsem se rozvášnila v kombinacích. Ale chutná to dobře.

    Jahody a rebarbora
    Jahody + vanilka + brandy (zbytek co nepřišel do ořechů)
    Jahody+ kousek habanero papričky
    Jahody + bílý pepř + balzamikový ocet.

    No příští várka bude klasická...
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Je to spíš daný oxidací, něco jako se děje u brambor, jablk.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    ZUZKAOU: Včera jsem si to přečetla a okamžitou reakcí: "fůůů, to je prcání", to zavrhla. Dneska už v pětilitrovce plavou propíchaný ořechy :). Dala jsem i něco do medu, malou skleničku, takže se mi nechtělo tahat masomlejnek a vzala jsem to na struhadle. Chci se zeptat, hned po nastrouhání ořech začíná žloutnout, takže dosáhnout té svěže zelené barvy, jako máš v článku na fotce, se mi nepovedlo. Ještě jsem to zalila tmavým medem (předevčírem stočenej, jinej čerstvej nemám), takže barva je spíš brčálová. Myslíš, že to může být nějak na škodu? A tady něco OT mimo jiné i o parazitech: http://leva-net.webnode.cz/products/desatero-mudr-lukese-z-boskovic/
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    ZUZKAOU: no a co normální kvas na pálenku? Jeden kámoš podával ořechovku jako pálenku, moc dobrá, ale jak to dělá, jsme se zamopněli zeptat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam