• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    HABRENKA: pak ti stačí svařit to se želírovacím přípravkem tak 3 minuty.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    SANTAL: ne, sest malych, svarovala jsem 0,7l cire stavy.... a nemam zdroj ovoce, takze tohe dnes holt prevarim s nejakym tim xindlem a budu doufat..., bohuzel proste my mestaci bez babicek a teticek si moc nevyberem :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MAR_TINA: Na třešně se mi fakt vyplatil odpeckovávač (primitivní mechanický).
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    HABRENKA: Sím tě, máš jednu sklenici jak jsem pochopila? Nech to tak a uži jako top na zmrzlinový pohár. budeš za královnu!
    A další várku vyzkoušej - netuhne-li, přidej trochu kys. citronové, to zas taková chemie není.
    Tady jsem teď kupovala rybíz na trhu kilo za euro... z 3,5kg to hodilo 2 litry šťávy.
    KRKA
    KRKA --- ---
    MAR_TINA: Jo tak to jsem přesně nemyslela, to mas pravdu :)
    Me spis zajímal napr. nejakej konkretni recept na med, olej, mast apod.. Vím, ze to neni úplne zavarovani, ale nevím kde se zeptat :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    HABRENKA: jo. Tuhle jsme trhali a odšťopkovali a vyšťavili rybíz plus rozpůlili 2 kila třešní. To bylo sr... ještěže tohle dělám venku na zahradě, sedím si v zeleni, nohy ve vodě a kuchyň je čistá.

    No a skleničky mi myje a suší myčka, jinak jsem toho mívala po druhém třetím ovoci plné zuby.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    MAR_TINA: diky... ja to jeste prubnu, ale je bylo mi to lito no :-), nenapadlo mne (uprimne...), kolik srani (pardon!) bude natrhat a odstavnit a... prd z toho, malo a jeste spatne :-D... ale tak prvni pokus no, bohuzel nejspis i posledni, neb nejsou zdroje, ale jeste to prevarim a uvidime... aspon muzu vylizat sklenicky, je to moc dobry...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: obecně na džemy a marmelády = krátce vařené. Jde o to, že v těch 5-10 minutách od začátku varu se ve velkém množství neprovaří všechno a rovnoměrně. A déle vařit zase obvykle poškozuje ovoce, ničí chutě a barvy.

    Neplatí pro povidla, ta se vaří hodiny, tam se to provaří.
    TABBY
    TABBY --- ---
    MAR_TINA: To pravidlo o 2 kg plati jen pro rybiz, nebo obecne?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    HABRENKA: škoda práce, co. :(

    Je to loterie, kolik pektinu v tom kterém ovoci dozraje. Chemie se tu teď řešila, výrobek pektogel obsahuje jen pektin a kys. citronovou nejsou tam "zlé" konzervanty.

    Obecně varuju před množstvím, víc než ze 2kg naráz udělat nelze, už se to neprovařuje rovnoměrně. A chce to kastrol se širokým a plochým dnem a míchat.

    A kdybych už zavařovala nechemicky, kyselinu citronovou na konci přidám. Tak lžičku dvě na 1 kg ovoce. Taky jde udělat kapková zkouška (lžičku marmelády kápnout na talířek a koukat, jestli tuhne nebo teče) a když to moc teče, přidat lžičku kys. citronové a asi minutu provařit a znova testovat.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    jen sedmicku prave... a ke vsemu byl cerstve zraly... tak to zni jen jako pech a ne fatalni chyba, zitra holt koupim nejakou chemku a znovu si vyvarim sklenicky... mam jen sest malickych, ale i tak... takovy skody ;-)!!!
    DIKY!
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: *ovoce S cukrem, BEZ přidaného pektinu, jsem chtěla napsat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    HABRENKA: kolik kg jsi vařila naráz? A jak dlouho? Jako jen ovoce bez přidaného cukru je loterie i u rybízu, jednou to vyjde, podruhé ne.

    Jestli je totálně studený, tak už neztuhne. Může to odvíčkovat, nalít do hrnce po 1 kg, ne víc. Přidat Některý z pektinových prostředků s trochou cukru (pektogel, gelfix, quitlin...), povařit dle návodu (ale bez cukru, ten už máš) a nalít do sklenic znova.

    Jo a loni mi rybíz neztuhl, protože jsem zavařovala příliš přezrálý (ale to bylo začátkem srpna). Na stromu ku vydrží sice dva měsíce, ale zavařit se musí včas. Pozdní přezrálý je dobrý na buchtu.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    MAR_TINA:diky! takze neztuhne... achjo :-D, svina... mela jsem cerveny rybiz, z ciste stavy prevarene s cukrem v pomeru 4:3 (rybiz/cukr)...
    naivne jsem doufala, ze to bude trivka... "vsichni rikali...", ale punk bude asi jinde :-(
    tekute je to dost dobre, ale potrebuju ten dzem, jinak nemuzu jist palacinky a u nas nikdo nic domaciho nedela :-(
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    HABRENKA: svěř se s receptem a popiš, jak jsi to dělala. Hlavně druh, zralost a množství ovoce. Tam někde bývá chyba.

    Dá se to přezavařit nova. Anebo využít tekuté. ;)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KRKA: suším kytice, opadané kvítky zašiju do pytlíčků do prádelníku. Ale tos asi nechtěla slyšet :)

    Někde v cukrárně byl pěkný recept na buchtu s levandulí (to bych asi měla zkusit) a v receptáři od Oetkerů přišel recept na meruňkovou marmeládu s levandulí. Tu zkusím, ale čekám na meruňky. Klasický postup pro vaření marmelády s gelfixem 3 :1, navíc jsou tam 4 lžičky levandulových kvítků přidaných k meruňkám hned na začátku.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    ja se tu tedy jako uplny debil zeptam, at se aspon pobavite, ale treba nekdo poradi... dnes poprve jsem delala dzem, dle receptu, overeneho... lec vubec neztuhl... jeste se mu to muze povest, nebo je to konecna? a da se s tim neco delat...?
    diky...
    KRKA
    KRKA --- ---
    nevim kde jinde se zeptat, tak to zkusim tady..
    mate nekdo zkusenosti s vyrobou cehokoliv :-) z levandule? Popr. konkretni recepty? Dekuji...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Narazila jsem na ruský recept, kde jako hlavní kyselidlo v nakládané zelenině (ehm, melounu, ale naslano) je acylpirin - tedy kyselina acetylsalicylová.

    Neslyšel jste o tom někdo něco? Neochutnávali jste to? Je to jen nějaký úlet a nebo se to dělá šířeji?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: to mi připomíná, jak jsem si blbě přečetla recept na tchýnin čokoládový salám a místo 40g kakaa se pokusila do hmoty vmíchat 400g. Už po 200g byla hmota tuhá jak beton a já furt dumala, jak tak dostat ten zbytek :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam