• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    HABRENKA: škoda práce, co. :(

    Je to loterie, kolik pektinu v tom kterém ovoci dozraje. Chemie se tu teď řešila, výrobek pektogel obsahuje jen pektin a kys. citronovou nejsou tam "zlé" konzervanty.

    Obecně varuju před množstvím, víc než ze 2kg naráz udělat nelze, už se to neprovařuje rovnoměrně. A chce to kastrol se širokým a plochým dnem a míchat.

    A kdybych už zavařovala nechemicky, kyselinu citronovou na konci přidám. Tak lžičku dvě na 1 kg ovoce. Taky jde udělat kapková zkouška (lžičku marmelády kápnout na talířek a koukat, jestli tuhne nebo teče) a když to moc teče, přidat lžičku kys. citronové a asi minutu provařit a znova testovat.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    jen sedmicku prave... a ke vsemu byl cerstve zraly... tak to zni jen jako pech a ne fatalni chyba, zitra holt koupim nejakou chemku a znovu si vyvarim sklenicky... mam jen sest malickych, ale i tak... takovy skody ;-)!!!
    DIKY!
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: *ovoce S cukrem, BEZ přidaného pektinu, jsem chtěla napsat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    HABRENKA: kolik kg jsi vařila naráz? A jak dlouho? Jako jen ovoce bez přidaného cukru je loterie i u rybízu, jednou to vyjde, podruhé ne.

    Jestli je totálně studený, tak už neztuhne. Může to odvíčkovat, nalít do hrnce po 1 kg, ne víc. Přidat Některý z pektinových prostředků s trochou cukru (pektogel, gelfix, quitlin...), povařit dle návodu (ale bez cukru, ten už máš) a nalít do sklenic znova.

    Jo a loni mi rybíz neztuhl, protože jsem zavařovala příliš přezrálý (ale to bylo začátkem srpna). Na stromu ku vydrží sice dva měsíce, ale zavařit se musí včas. Pozdní přezrálý je dobrý na buchtu.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    MAR_TINA:diky! takze neztuhne... achjo :-D, svina... mela jsem cerveny rybiz, z ciste stavy prevarene s cukrem v pomeru 4:3 (rybiz/cukr)...
    naivne jsem doufala, ze to bude trivka... "vsichni rikali...", ale punk bude asi jinde :-(
    tekute je to dost dobre, ale potrebuju ten dzem, jinak nemuzu jist palacinky a u nas nikdo nic domaciho nedela :-(
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    HABRENKA: svěř se s receptem a popiš, jak jsi to dělala. Hlavně druh, zralost a množství ovoce. Tam někde bývá chyba.

    Dá se to přezavařit nova. Anebo využít tekuté. ;)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KRKA: suším kytice, opadané kvítky zašiju do pytlíčků do prádelníku. Ale tos asi nechtěla slyšet :)

    Někde v cukrárně byl pěkný recept na buchtu s levandulí (to bych asi měla zkusit) a v receptáři od Oetkerů přišel recept na meruňkovou marmeládu s levandulí. Tu zkusím, ale čekám na meruňky. Klasický postup pro vaření marmelády s gelfixem 3 :1, navíc jsou tam 4 lžičky levandulových kvítků přidaných k meruňkám hned na začátku.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    ja se tu tedy jako uplny debil zeptam, at se aspon pobavite, ale treba nekdo poradi... dnes poprve jsem delala dzem, dle receptu, overeneho... lec vubec neztuhl... jeste se mu to muze povest, nebo je to konecna? a da se s tim neco delat...?
    diky...
    KRKA
    KRKA --- ---
    nevim kde jinde se zeptat, tak to zkusim tady..
    mate nekdo zkusenosti s vyrobou cehokoliv :-) z levandule? Popr. konkretni recepty? Dekuji...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Narazila jsem na ruský recept, kde jako hlavní kyselidlo v nakládané zelenině (ehm, melounu, ale naslano) je acylpirin - tedy kyselina acetylsalicylová.

    Neslyšel jste o tom někdo něco? Neochutnávali jste to? Je to jen nějaký úlet a nebo se to dělá šířeji?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: to mi připomíná, jak jsem si blbě přečetla recept na tchýnin čokoládový salám a místo 40g kakaa se pokusila do hmoty vmíchat 400g. Už po 200g byla hmota tuhá jak beton a já furt dumala, jak tak dostat ten zbytek :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: kdysi dávno dal někdo mému tátovi recept na kečup a omylem psal dkg cukru místo g cukru. Rajčatová marmeláda je hnusná :D
    WERKA
    WERKA --- ---
    TABBY: Tchýni se kdysi taky podařila marmeláda co šla krájet. S úspěchem jsem ji zužitkovat do šátečků z tvarohového nebo lískového těsta - tuhá marmeláda má menší tendenci vytékat.
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: OK, pisu si, diky za tip.
    Pro pobaveni: nekam jsem zasela vyhlidnuty recept, takze jsem vcera misto zelirovaciho cukru 2:1 dala 4:1. Obsah sklenicek vypada, ze mozna pujde krajet na platky :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: ajo, bez sorbové, ale cena pořád nic moc :)

    SloženíCukr, Želírující látka pektin E440(i), Kyselina citrónová E330
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: pokud dodržíš čistotu a použiješ zralé naprosto nezávadné ovoce a dostatečně do provaříš, není důvod, aby to dva roky nevydrželo. Což v domácí praxi lze, jediné, čeho se bojím, jsou opakovaně používaná víčka.

    Neprodávají někde samotný pektin, nejlépe na váhu lacině, nikoli pytlíček směsi za nechutný prachy? Dokonzervuji to klidně popsaným postupem plus trochou soli.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: no, a co třeba použít klasický pektogel?
    TABBY
    TABBY --- ---
    ZATAMOKO: Jako jo. Akorat jestli treba neni ten pektin nekde solo, jen s tim cukrem? Ptam se proto, ze jsem loni delala ostruzinovou marmeladu s jablky (pektin) a obyc cukrem, a viditelna plisen furt nikde...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    TABBY: dělal jsem marmeládu s agarem (výtažek z mořských řas).
    Základem želírovacího cukru jsou pektiny viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Pektin
    ad k. sorbová http://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_sorbov%C3%A1
    zas bych to s tou "antichemií" tak nepřeháněl :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: má konzervovat tu zavařeninu. Potlačuje rozvoj plísní.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Nejaky tip stran zelirovacich cukru? Rada bych nejaky co nejmin chemicky.
    Btw, ta kyselina sorbova jako konzervant je tam kvuli tomu, aby se nezkazil ten cukr (v pytliku), nebo to ma konzervovat nasledne tu zavareninu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam