• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRISSIE: Aha :-). Já bych určitě udělala marmeládu, protože ta je do lineckého téměř nenahraditelná ;-) (samotná rybízová se blbě shání) a linecké s jinou marmeládou není ono (aspoň pro mne a pro mladýho ;-). Ale z půl kila jsem marmeládu ještě nikdy nezkoušela (jestli to stojí za platání lisu a hrnce ;-).
    Už jsi něco vyrobila (a co)? ;-). Jinak máš můj obdiv, že se ti s třemi dětmi "za krkem" chce ještě patlat s nějakými domácími produkty :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    WERKA: nechcu koláč, ten se za den sežere a nic z toho, chápej, tohle je moje první úroda rybízu, ta musí být trvanlivější! :-)

    navíc teda do koláče dávám většinou mraženej rybíz z babiččiných plantáží.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    TABBY: Já už ty šišky nezavařuju, bez benzínu sou trpký....
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: a pardon, jsem úplnej amatér...
    TABBY
    TABBY --- ---
    MANFRED: Tady dobry ;) Borovice i smrky jsou prumerne obtezkane...
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    a jak ty šťávy uchováváte? Já loni dělala bezinkovku a skoro všechna mi zplesnivěla. Letos bych si chtěla odšťávnit něco rybízu. Dáváte to do lahví? Zavařujete to? Přidáváte do toho cukr nebo něco na ten způsob? Díky!
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRISSIE: Z toho bych udělala koláč - půl kila je tak na jeden plech.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    MAR_TINA: No jo tak tady holt smůla, nevim co to prostě je, asi budu muset nadrbat to oschlý listí a zkusit literaturu, z třešní to chytily sakury, možná že to namrzo?
    Jinak tady bída, ořechy nic, namrzly, meruňky tady nerostou(zima), broskve nedozrajou(mám je ve fabrice, je tam bordel že je o šedej strom s šedejma broskvema) akorát na jabka, hrušky a švestky se těšíme.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MANFRED: máme běžnou úrodu, ne obří množství jako loni, ale slušnou úrodu. Třešně nebyly nic moc, meruňky jak který strom - netrpělivě čekám, zda odkážou dozrát, slívy a broskve vypadají velmi nadějně.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Já asi tak trochu mimo, ale taky u Vás jsou višně bez višní? Tady opadala višnim část listí..a taky teda ty višně, takže jsem jasnej(višně miluju) :-(
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    TRISSIE: no, vahu nevim :(, ale byly to 4 litr a pul krabicky, takze sest litru rybizu.. ale tedy taky mi prijde, ze by slabe odstaveno, babicka mela super stroj, ja udelala asi az moc chyb...
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Já měla 3,5kg rybízu, dalo to necelé 2 litry šťávy a to udělalo přes 2 litry džemu...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HABRENKA: a kolik jsi měla rybízu před odšťavňováním, že z toho bylo 0,7l šťávy? Já nemám moc představu...
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    TRISSIE: jsem mozna skarohlid, ale neni to dzem malo? po svem uspechu jsem za stavu...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SANTAL: když já vlastně nejím ani to linecké :-)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TRISSIE: Kdopak do toho vráží práci? Ty. Vyber si tedy linecký, pokud preferuješ je .-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    mám tu 550g červeného rybízu - první pořádná sklizeň domácího (mám jeden stromek červeného a jeden bílého, zahrada je minimalistická).
    Co myslíte, mám udělat rybízový sirup nebo rybízovou marmeládu? Domácí sirupy se u nás pijou ve velkým (jsem jediná, kdo pije vodu akorát s citronem), ale marmeláda by se šikla na vánoce na linecký...
    WERKA
    WERKA --- ---
    U jsem se ptala i jinde, ale ještě to zkusím tady, protože to souvisí s uchováváním zásob na zimu ;-)
    Máte (a používáte) někdo sušičku na ovoce? Na chalupě to vypadá na nadúrodu letních jablek, která se nedají v podstatě skladovat. Tak uvažuji, že bych je zužitkovala takto... Na sušení něčeho dalšího to nevypadá, snad jedině, když byly houby... Takže nemusím mít něco složitého s milionem vychytávek. Spíš něco jednoduššího s dobrým poměrem výkon/cena. Dáte někdo tip?
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Mohu ještě teď ořezat rebarboru na marmeládu? Před pár týdny jsem ji vzala úplně u země a vyrostly nové pěkné řapíky.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: zapomněla jsem napsat, že v myčce obvykle nemám leštidlo, aby to nedělalo pachutě na nádobí.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: mám k alkoholu stejný vztah :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam